• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Gözünüze Uyguladığınız Pansumana Dikkat!

Gözünüze Uyguladığınız Pansumana Dikkat!
Acıbadem Ankara Hastanesi doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.

Acıbadem Ankara Hastanesi doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak, gözlere uygulanan pansuman yöntemini değerlendirdi.

Prof. Dr. Altıparmak, gözlerde yaşanan kaşınma, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda en çok uygulanan yöntemlerden birinin çay veya çeşitli bitkiler ile pansuman yapmak olduğuna dikkat çekerek gözlere uygulanan pansumanlar ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Altıparmak, şu bilgileri verdi:

"Ilık pansuman göz ağrısını azalttığı, kas spazmlarını giderdiği, kan dolaşımını artırıp yara iyileştirmesini hızlandırabildiği için bazı durumlarda gerçekten yararlı kabul edilebilir.

Göz kapağında arpacık gelişimi, ılık pansumanın iyi geldiği durumlara tipik bir örnektir. Arpacık oluşumunda göz kapağı içinde iltihabi bir doku oluşmuştur. Ilık pansuman hem bu bölgedeki kan dolaşımını arttırarak yara iyileşmesini hızlandırır, hem de gözeneklerin genişlemesine yardımcı olarak apse dokusunun boşalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca aktif enfeksiyon geçtikten sonra geride kalan (şalazyon adı verilen) kalıntı dokuların da kaybolmasına yardımcı olabildiği için özellikle önerilmelidir.

Blefarit adı verilen ve kirpik diplerindeki yağ bezlerinin tıkanmasına veya kötü çalışmasına neden olan rahatsızlıkta da ılık pansuman son derece yararlıdır. Ilık pansuman ve masaj ile tıkalı yağ bezleri (meibomean bezleri) açılır, içeriğini boşaltır, gözyaşı daha normal bir bileşime kavuşur. Böylece gözlerde batma, yanma ve kaşınma gibi göz kuruluğu şikayetleri de azalır ve kaybolur. Bu tedavi aynı zamanda gelecekte arpacık oluşumunu da engellemektedir. Uzun süre ekrana bakılması, uygun olmayan gözlük numarası kullanımı gibi gözün kırma kusurlarına (gözlük numarası) bağlı göz ağrılarında da ilk pansuman rahatlatıcı ve dinlendirici özelliğe sahiptir."

"GÖZ DERİSİNE ZARAR VERMEYECEK ILIKLIKTA PANSUMAN YAPILMALIDIR"

Prof. Dr. Altıparmak, temiz olduğu bilinen mendil, havlu veya kağıt peçete mikrodalga fırında ısıtılabilir veya kaynamış ve ılıtılmış temiz su ile ıslatıldıktan sonra suyu sıkılarak pansumana hazır hale getirilebileceğini kaydederek şunları dedi:

"Göz kapağı derisi vücuttaki en ince deridir ve son derece hassastır. Bu nedenle ılık pansuman yapılırken göz derisine zarar vermeyecek sıcaklıkta olmasına dikkat etmek gerekir, çünkü yüksek sıcaklıklarda cilt zarar görebilir."

"BAZI DURUMLARDA ILIK PANSUMAN YERİNE SOĞUK KOMPRES DAHA ETKİLİDİR"

Çay veya başka bitkisel suların ılık pansuman yapılırken suya üstünlükleri olup olmadığının bilimsel olarak ispatlanmadığını anlatan

Altıparmak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca içerdikleri kimyasal nedeniyle göz içine kaçıp zarar verme riski taşımaktadırlar. Çay poşetlerinin kağıt peçete veya mendile göre tek üstünlüğü, içerdiği tane nedeniyle daha geç soğumaları ve daha uzun süre ılık kalmaları olabilir. Bunun dışında normal su ile yapılan ılık pansumana göre avantajları yoktur. Ancak özel olarak göz kapaklarının temizliği için üretilmiş ve kirpik dibi iltihabı için tedavi edici özellikleri olan bazı şampuanlar, jel ve ıslak mendil eczanelerde satılmaktadır. Bunları hekimler olarak beğeniyor öneriyoruz. Bunların bazılarında çay ağacı yağı gibi maddeler yer almaktadır, bu ürünleri çay poşetleri içindeki çay ile karıştırmamak çok önemlidir. Sanılanın aksine alerjik konjonktivite veya cilt alerjilerinde uygulanacak ılık pansuman kaşıntının artmasına neden olabileceğinden önerilmez. Bu gibi durumlarda soğuk kompres daha yararlı kabul edilmektedir."

"ILIK PANSUMAN TEK BAŞINA TEDAVİ ÖZELLİĞİ TAŞIMAZ"

Ilık pansumanın tek başına tedavi özelliği taşımayacağını, bu nedenle tek başına tedavi amacıyla kullanılmadığını anlatan Altıparmak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ancak tedaviye katkı sağlayan ve yaşam kalitesini artırıcı bir destek olarak düşünülebilir. Bu nedenle göz rahatsızlığını sürekli ılık pansuman ile azaltmaya çalışmak yerine bir göz hekimine muayene olmanız önerilmektedir. Hekiminiz gerekli görürse size önerdiği tedaviye ek olarak ılık pansuman da tavsiye edecektir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim