• BIST 9079.97
  • Altın 2318.68
  • Dolar 32.3487
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Gözler yarın Merkez Bankası'nda

Gözler yarın Merkez Bankası'nda
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yarın Erdem Başçı başkanlığında toplanacak.

Geçen hafta Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybının ardından yarın yapılacak toplantı büyük önem taşıyor. Uzmanlar, PPK’dan faiz artırım kararı bekliyor.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, akşam yapılacak görüşmeden koalisyon kararının beklenmediğini, bu anlamda yarın PPK’nın alacağı kararın önemli olduğunu belirtti. Ökte açıklamasında şöyle dedi:

SEÇİM DEĞİL BELİRSİZLİK!

“Sayın Bahçeli’nin koalisyon için öne sürdüğü 4 ilke ve AKP yürütme organının 3 ve 4. ilkelere verebileceği tepkiler göz önüne alındığında, bugün gerçekleştirilecek AKP-MHP görüşmesinin bir koalisyon toplantısı değil, Türkiye’yi tekrar seçimlere nasıl ve ne zaman götüreceğiz toplantısı olması muhtemeldir.

Türk lirası varlıklarda 60-90 gün sürecek tekrar seçim belirsizliği, lider anket şirketlerinin tekrar seçimde 7 Haziran’a benzer sonuç çıkacağını göstermesi ve bunun tekrar seçim sonrası daha çok belirsizlik yaratması fiyatlanıyor.

YARIN ALINACAK KARAR ÖNEMLİ
 
Türk lirası sepeti (0.50 USD + 0.50 EUR) tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve Türkiye’nin makro risk primi olan kredi temerrüt swap primi 259 puana yükseldi. 3. Çeyrekte Türkiye’nin risk primi siyası belirsizliklerle yüzde 16.9 arttı.

Bu konjonktürde yarınki PPK toplantısının kritik bir önem aldığını düşünüyoruz.  Konsensüs faiz artırımı olmayacağı yönündedir. TEB ekonomistleri politika faizinde 100 baz puan artırım (%7.50 → %8.50) bekliyorlar.

PPK ile ilgili ankete katılan 17 ekonomistten 12’si politika faizinde değişiklik beklemezken, 1 ekonomist 25 baz puan, 3 ekonomist 50 baz puan, 1 ekonomistte (TEB) 100 baz puan artırımı beklemektedir.”

GOLDMAN SACHS 75 PUANLIK FAİZ ARTIŞI BEKLİYOR

Diğer yandan, Goldman Sachs ekonomisti Ahmet Akarlı da Merkez Bankası’nın yarın yapacağı toplantıda 75 puanlık faiz artış kararı çıkacağını öngördü. Akarlı tarafından hazırlanan nota göre, yarınki toplantıda Merkez Bankası’nın sadeleştirme yönündeki ilk adımı atmasını ve faiz koridorunu daraltmaya başlamasını bekliyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim