• BIST 9548.09
  • Altın 2491.617
  • Dolar 32.5066
  • Euro 34.5662
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Gözler Cumhurbaşkanı'nın katılacağı Nato Zirvesinde

Gözler Cumhurbaşkanı'nın katılacağı Nato Zirvesinde
Kuzey Irak'taki gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı Nato Zirvesi'nde.Zirve'nin asıl konusu Ukrayna krizi olsada Irak ve Suriye hakkında da konuşulması bekleniyor.

 Kuzey Irak'taki gözler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Galler'de gerçekleşecek NATO Zirvesi'ne çevrildi. Zirvede ağırlıklı gündem maddesi Ukrayna krizi olsa da Irak ve Suriye'deki durumun yoğun bir biçimde konuşulması bekleniyor ve liderlerin IŞİD ile mücadele konusunda bazı mutabakatlara varacakları umuluyor.

ABD'nin müttefiklerine IŞİD'e karşı hava baskınları çağrısında bulunabileceğini belirtilirken, NATO üyesi Türkiye'nin IŞİD ile mücadele etmek için çok iyi konumda olsa da harekete geçmeyebileceği düşünülüyor.

"ABD DİPLOMATLARI, TOPLANTIYI IŞİD'E KARŞI DESTEK İÇİN KULLANACAKLAR"

Erbil'de faaliyet gösteren Rudaw, okuyucularına 4-5 Eylül'deki NATO Zirvesi'nde başlıca odak noktasının Ukrayna olacağını ancak liderlerin IŞİD meselesini ele alacaklarını anlattığı New York kaynaklı haberinde "ABD diplomatları, toplantıyı IŞİD'e karşı desteği tesis etmek için kullanacaklar." diyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın son açıklamaları ile zirvenin ardından Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel'in bölgeye yapacakları ziyaretlere dikkat çeken Rudaw, şimdiye kadar Irak'taki IŞİD hedeflerine karşı 120'den hava baskını düzenleyen ABD'nin örgütün Suriye'deki mevzillerine saldırmasının ise "tartışma" yarattığını, Esad rejiminin yararına olmasından korkulduğunu söylüyor.

HAVA BASKINI ÇAĞRISINDA BULUNABİLİRLER

Rudaw'ya konuşan Avrupa Dış ilişkiler Konseyi analisti Nick Witney ise, Galler'deki görüşmeler sırasında ABD'nin müttefiklerine hava baskını çağrısında bulunabileceğini, İngiltere Başbakanı David Cameron'un da katılma eğiliminin gösterebileceğini ama Avam Kamarası'nı iknada zorlanabileceğini söyledi.

NATO üyesi Türkiye'nin İslam Devleti ile mücadele etmek için iyi bir konumda olduğunu düşünen Whiney, Türkiye'nin olası tavrı için "Bahçenizin parmaklığının diğer tarafında bir eşek arısı kovanı varsa eğer muhtemelen, olmamasını isterseniz. Ancak etrafında dolaşıp tekmelemek en akıllıca olmayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim