• BIST 9693.46
  • Altın 2509.616
  • Dolar 32.5735
  • Euro 34.7645
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Gözeli Ges Üretime Başladı

Gözeli Ges Üretime Başladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün, yeşil ve çevre dostu enerji üretimini esas alarak kurduğu Gözeli Havzası Güneş Enerji...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün, yeşil ve çevre dostu enerji üretimini esas alarak kurduğu Gözeli Havzası Güneş Enerji Santrali'nde üretim başladı. Yılda 985 MW saat enerjinin üretileceği santralin DİSKİ'ye katkısı yılda 355 bin lira olacak.

Bölgede yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak çevre ve yeşil dostu enerji üretimine öncülük eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sümerpark Güneş Enerji Santrali'nin ardından Gözeli Havzası Güneş Enerji Santrali'ni devreye aldı. DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün kentin su kaynaklarından biri olan Gözeli Havzası'nda kurduğu Güneş Enerji Santrali'nde enerji üretimi başladı.

600 KW'lık Gözeli Havzası Güneş Enerji Santrali (GES) 11 dönüm üzerinde kuruldu. Gözeli Havzası Güneş Enerji Santrali Projesi kapsamında 2 bin 400 adet fotovoltik (güneş paneli) panel takıldı, invertör montajları yapıldı. Fotovoltik panellerin kurulu bulunduğu alana çevre güvenlik çiti çekildi, trafo takıldı, kablolama işleri tamamlandı, çevre düzenlemesi ve aydınlatılması yapıldı, monitör odası inşa edildi, zemine stabilize malzeme serildi. 600 KW'lık Gözeli Havzası Güneş Enerji Santrali, 2 milyon 226 bin TL'ye mal oldu.

YILDA 355 BİN LİRA KATKI SAĞLAYACAK

Günlük ortalama 2 bin 700 KW saat enerjinin elde edileceği santralde yıllık 985 MW saat enerji üretimi gerçekleştirilecek. Projenin DİSKİ Genel Müdürlüğü'ne katkısı ise yıllık 355 bin TL olacak. Elde edilen enerji ile Gözeli Havzası'ndaki su tesislerinin enerji ihtiyacının bir kısmı karşılanacak.

DİĞER ÇEVRE DOSTU PROJELER

Bu arada DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandığı bir diğer çevreci çalışması ise İçme Suyu Şebekesi Elektrik Üretim Tesisi. Suyun potansiyel enerjisinden elektrik üretilecek olan tesiste, deneme testleri tamamladı. DİSKİ Binası ve İçme Suyu Deposu Güneş Enerji Sistemi Projesi çalışmalarına ise başlandı. Projeyle DİSKİ binası ve aynı alan içerisinde bulunan İçme Suyu Deposu'nun enerji ihtiyacı karşılanacak.

Gözeli Ges Üretime Başladı

Gözeli Ges Üretime Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim