• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

GOSB ihracatta ve istihdamda öncü rol oynuyor

GOSB ihracatta ve istihdamda öncü rol oynuyor
Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB), Türkiye'nin en fazla ihracat yapan organize sanayi bölgesi olma özelliğini taşıyor.

Katılımcılarının yüzde 22'si yüzde yüz yabancı sermayeli şirketlerden oluşan, 158 firmanın ve 25 bin çalışanın üretime katkı sağladığı Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB), Türkiye'nin en fazla ihracat yapan organize sanayi bölgesi olma özelliğini taşıyor.

GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından 1988'de temeli atılan GOSB'un, 25 bin civarında çalışanı ve ortalama yıllık 5-5,5 milyar dolar ihracatı ile Türkiye'nin katma değeri yüksek üretim yapan bir organize sanayi bölgesi olduklarını söyledi.

İçinde çok sayıda sosyal alan ve tesislerin olduğu GOSB'de, izabe tesisleri ve tekstil dışında, elektrik, elektronik, gıda, plastik, lastik, kimya ve metal gibi sektörlerde dünyaca ünlü marka ve Türkiye'nin önde gelen firmalarının faaliyette bulunduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Çevreye duyarlı bir organize sanayi bölgesiyiz. Bunu bizi ziyaret eden yabancı heyetler de vurguluyor. Bu kadar temiz, bu kadar yeşile duyarlı, bu kadar yeşil alanı fazla bir organize sanayi bölgesi görmediklerini ifade ediyorlar. Avrupa'da böyle bir organize sanayi bölgesinin olmadığını söylüyorlar. Olmazsa olmazımız çevre temizliğidir. Özellikle gaz salımı, evsel ve kimyasal atıklarımızla ilgili kesinlikle kanun ve yönetmeliği uyguluyoruz. İstihdamda yüzde 99,8 doluluktayız. 25 bin civarında çalışanımız var. Tek vardiya çalışan işyerlerinin iki vardiyaya çıkması halinde, belki bu sayı 55-60 bine ulaşabilir."

Otoyol ve 3'üncü köprü GOSB'u rahatlatacak

GOSB'un en büyük sorununun yol sorunu olduğunu, personelin taşınması, hammaddelerin gelmesi, üretimlerin gönderilmesi anlamında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını savunan Yıldırım, bu sorunun kendilerini hem zaman hem de maliyet olarak olumsuz etkilediğini öne sürdü.

Vahit Yıldırım, Anadolu Otoyolunun İzmit Otoyoluna bağlanması, 3'üncü köprünün tamamlanması ve özellikle GOSB çıkışında İstanbul yönüne çabuk varışın üretimi artıracağını vurgulayarak, "Bu, üreticilerin hem karlılıklarını hem de rekabet edebilirliklerini ciddi anlamda yükseltecek. Çalışanların büyük bir bölümünün İstanbul'dan gelip gitmesi, yolda çok büyük bir zaman kaybına neden oluyor. Bu da çalışanların memnuniyetsizliğine ve burada çalıştıracak eleman bulmada zorluklara neden oluyor. Bu projeler tamamlandığında, bütün bu sorunlar çözülmüş olacak" ifadesini kullandı.

 

-"Diğer firmalar da kayıt altına alınsın, rekabet eşit şartlarda olsun"-

Organize sanayi bölgelerindeki firmaların çok sıkı denetlendiğini, buralarda kayıt dışılık olmadığını ve ciddi oranlarda vergi ödediklerini dile getiren Yıldırım, rekabetin eşit şartlarda olması için bu bölgeler dışındaki firmaların da kayıt altına alınması gerektiğini vurguladı.

"Tüm vergileri biz ödüyoruz. Organize sanayi bölgeleri dışındakilerden vergi alamazsanız, rekabet anlamında sıkıntılar yaşıyoruz, bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Organize sanayi bölgeleri içindeki firmaların diğer bir sorunu, büyüyememe sorunudur. Alan anlamında büyüme yüzde yüze yaklaştığı için, sıkıntı yaşanıyor. Çözüm olarak yatay büyümeden ziyade, dikey büyüme konusunda çalışmalarımız var. Bu konuyu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık'la konuştuk. Özellikle GOSB imar emsalinin yükseltilmesi konusunda gereken kolaylık sağlanırsa, gerçekten burada yatırımcı ve katılımcımızın ciddi bir avantajı olacak."

 GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, ekonomiye ciddi katkı sağlayan sanayicilerin ve firmaların sorunlarının çözülmesi noktasında, yerel yönetimlerden ve merkezi hükümetten destek istediklerini sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim