• BIST 9109.99
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Görme engelliler: Trafik ışıklarında araç sesi azalınca karşıya geçiyoruz

Görme engelliler: Trafik ışıklarında araç sesi azalınca karşıya geçiyoruz
Kayseri'de yaşayan görme engelliler, engellerin ortadan kaldırılması adı altında yürütülen çalışmaları göremediklerine dile getirerek, şehir merkezinde...

Kayseri'de yaşayan görme engelliler, engellerin ortadan kaldırılması adı altında yürütülen çalışmaları göremediklerine dile getirerek, şehir merkezinde trafik ışıklarında karşıdan karşıya geçmekte zorlandıklarını ifade etti.

Yollara araçlar için konulan mantar başlıklı engellere takılarak düştüklerini dile getiren görme engelliler, "Trafik ışıklarında sesli uyarı olmadığı için karşıdan karşıya geçemiyoruz. Araçların sesi azaldığı sırada tehlikeleri göze alarak karşıdan karşıya geçiyoruz." diye serzenişte bulundu.

Kayseri'de yaşayan görme engelli Ümmet Ekici, sesli trafik lambalarının 1997 yılında Türkiye'de uygulandığını belirterek, şunları kaydetti: "Görme engelli vatandaşlar için konulan sesli sinyalizasyon sistemini vatandaş, "geceleri rahatsız oluyoruz" diye hoparlörlere iğne batırarak patlattı ve zamanla bu uygulama tamamen ortadan kalktı. Artık bu sistemin daha ilerlemiş hali var. İsterlerse yeniden yapılabilir. Biz bunun Kayseri'ye gelmesini istiyoruz. O zaman belki görme engelli sayısı azdı ama şimdi oldukça fazla. Valimiz bizim sorunlarımızla ilgileniyor, biz onun yardımlarını ve alakasını görüyoruz. Fakat siyasilerin sadece seçim dönemi bizi hatırlamasından üzüntülüyüz. Bizler görmüyoruz diye mi görmezden geliniyoruz?"

Yine Kayseri'de yaşayan görme engelli Ersin Çimen, şehirde yapılacağı ifade edilen yeni kentsel dönüşüm projelerine atıfta bulunarak, "Şehirdeki yapılaşma görme engellilere uygun değil. Sahabiye Projesi'nde görme engelliler için bir çalışma düşünülmüş müdür? Biz bu konuda es geçilmek istemiyoruz. Bu şehirde hep beraber yaşıyoruz. Erişilebilirlik konusunda çok geride kaldık. Birçok şehirde erişilebilirlik çalışması yapıldı ama hala Kayseri'de bir çalışma yok." diye konuştu.

Mehmet Salih ise yaşadıkları zorlukları anlatırken adeta içinde bırakıldıkları duruma isyan etti. Salih, şu ifadeleri kullandı: "Kayseri sınıfta kalan bir şehir. Sarı çizgi yok, izli yol yok, bir kanun çıkınca belediye sıkıştırıyor işletmeleri ama kendi yapması gereken şeyleri ne kadar yapıyor? Bizim hayatımız sadece AVM'de geçmiyor. Caddelerde ve sokaklarda da biz varız. Oralarda da bu çalışmaların yapılması lazım. Belsin kadar nüfusu olan Niğde'de sarı çizgi var, sesli sinyalizasyon var. Ama Kayseri'de yok. Madem başkaları sesinden rahatsız oluyor sinyalizasyonun onları rahatsız etmeyecek sistemler yapılabilir. 2015 yılında valilik önünde engelliler haftasında empati çalışması için izli yol yapıldı. Seçim arifesinde milletvekili adayları gezdi. O dönem oy için şunu yaparız bunu yaparız diyenlerin seçimden sonra sesi kesildi adeta. Bunlar unutuldu."

Caddelerin kenarlarına, yollara koyulan mantar engeller nedeniyle düştüklerini aktaran Salih, "Bunlara takılarak düşüyoruz. Çok canımız yanıyor. Bu sadece görme engellilere kurulan bir tuzak. Bize göre. Asansörlere yapılan dokunmatik tablolar bizim kullanımımıza uygun değil. Birinden yardım almadan asansörlere binemiyoruz. Sadece bizim için değil ki yaşlılar için de sorun teşkil ediyor. Estetik görünsün diye yapılıyor ama kullanışlı değil. Bizler haline şükreden, mücadelesini veren insanlarız. Görme engelli veya tekerlekli sandalyedeki vatandaş otobüse nasıl biner hiç düşündünüz mü?" diye sordu.

Görme engelliler: Trafik ışıklarında araç sesi azalınca karşıya geçiyoruz

Görme engelliler: Trafik ışıklarında araç sesi azalınca karşıya geçiyoruz

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim