• BIST 9803.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Görele’de Fındık Yetiştiriciliği Semineri

Görele’de Fındık Yetiştiriciliği Semineri
Görele İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Görele Ziraat Odası ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından, Görele Ziraat Odası...

Görele İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Görele Ziraat Odası ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından, Görele Ziraat Odası Toplantı Salonunda Ziraat Mühendisleri Hüseyin İrfan Balık ve Ömür Duyar tarafından "Fındık yetiştiriciliği, Gübreleme, Fındıkta Bakım ve Budama" semineri yapıldı.

Fındık Yetiştiriciliği konusunda konuşma yapan Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin İrfan Balık, "Budama, düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmak, ağacı uzun süre verim çağında tutmak, kuvvetten düşmeye başlamış dalları ya da ocakları yeniden kuvvetlendirerek bir süre daha yüksek kaliteli meyve vermesini sağlamak amacıyla uygulanır. Bahçede fındık ocakları ne kadar geniş olursa, o kadar verim noktasında güneş alır. Gereğinden fazla gübre atmayın. Uygun budama ve uygun gübreleme her zaman önemlidir. Dal sürgün verdikçe, bu dalı kesmenin anlamı yok" dedi.

Bitki beslenmesi konusunda konuşan Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Ömür Duyar ise "Bitki gelişmesini etkileyen bütün toprak, iklim ve bitki özelliklerine bitki gelişim faktörleri denir. Besin elementlerinin her biri de bir gelişim faktörüdür. Bu nedenle bitkilerin gelişmesi ve dolayısıyla elde ettiğimiz verim ve kalite toprakta en az düzeyde bulunan besin elementinin müsaade ettiği kadardır. Verimin artması için verilen besin maddeleri ve miktarının artışına bağlı olarak, üründe belli bir oran kadar artış sağlanır. Bir noktadan sonra ise ürün artışı meydana gelmez ve belli bir nokta da durur, ondan sonra azalan şekilde ürün artarak devam eder. Bitkilerin yeterli yetişmesi için bütün elementler toprakta yeterli miktarda olmalıdır. Unutmayın uygun dozda, uygun miktarda ve uygun gübreleme metodu ile ancak ürün artışı sağlanır. Kültür bitkilerinin gübrelenmesi teorik olarak oldukça basit bir işlemdir. Yapılması gereken bitkinin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besin maddesi miktarından, toprakta bitkiye yarayışlı halde bulunan bitki besin maddesi miktarını çıkarmak ve aradaki farkı karşılamaya yetecek miktarda gübreyi toprağa vermektir" diye konuştu.

Görele’de Fındık Yetiştiriciliği Semineri

Görele’de Fındık Yetiştiriciliği Semineri

Görele’de Fındık Yetiştiriciliği Semineri

Görele’de Fındık Yetiştiriciliği Semineri

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim