• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C

Google, mobil üreticileri sıkıştırıyor

Google, mobil üreticileri sıkıştırıyor
Android işletim sistemi üzerinde daha fazla kontrol isteyen Google, üreticilere uyguladığı baskıyı artırıyor.


İlk başlarda nispeten açık bir yazılım projesi olarak başlayan Android, yıllar geçtikçe Google’ın daha fazla kontrolüne giriyor. Yeni çıkacak olan Android L işletim sistemiyle birlikte mobil cihaz pazarındaki Android sürüm farklılıklarını tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen Google, bir yandan da Android One girişimiyle, üzerinde söz sahibi olduğu cihaz serileri yaratmayı hedefliyor.

Basına yeni sızan bilgiler, Google’ın üretici şirketler üzerinde de kurmaya çalıştığı hakimiyetin detaylarını açıkça ortaya koyuyor. The Information adlı yayın tarafından bizzat görülen özel kontratlarda yer alan maddeler, Google’ın mobil üreticilerle olan ilişkilerine ışık tutuyor. Bu kontratlardaki maddeler, Samsung, Huawei ve HTC gibi Android cihaz üretmeye devam etmek isteyen şirketlerin belirli koşullara uymasını şart koşuyor.

Technopat'ın haberine göre bu şartlara göre Android cihaz üretmek isteyen firmalar, cihazlarında Google hizmetlerine ve uygulamalarına öncelikli olarak yer vermek zorundalar. Bu hizmetler ve uygulamaların sayıları cihaza göre 20’den fazla olabiliyor. Bunlar cihazları düzgün çalışabilmek için Google’a daha da bağımlı hale getiriyor. Ayrıca Microsoft ya da Yahoo gibi şirketlerin uygulma ve hizmetlerine cihazlarında hiç yer vermeyen şirketler, belirli Google fonlarından faydalanma hakkı da kazanabiliyor.

Google’ın bu şekilde davranmasının yegane sebebi, Android pazarındaki bölünmeyi ortadan kaldırırken, kullanıcıları da kendi hizmetlerine yönlendirmek. Google için Android cihazların hiç bir getirisi yok, üretimlerinden, satışlarından ya da lisans ücretlerinden hiç para kazanmıyor. Google Search arama motoru ya da Google Play uygulama pazarı gibi hizmetlerin tüketiciler tarafından kullanılması, şirketin Android üzerindeki yegane gelir kaynaklarını oluşturuyor.

Tabii bu durum Android işletim sistemini olduğu gibi kullanmak isteyen firmaları bağlıyor. Android hala açık kaynak bir yazılım ve isteyen herhangi bir şirket bunu ciddi ölçüde değiştirerek istediği gibi kullanabilir. Eğer isterse Google hizmetlerini tamamen içinden çıkarabilir. Amazon’un Kindle işletim sistemi buna güzel bir örnek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim