• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C

Gönüllü Serasından Dar Gelirlinin Sofrasına

Gönüllü Serasından Dar Gelirlinin Sofrasına
Türkiye'de ilk kez uygulanan bir projeyle "Gönüllü Serası'nı hayata geçiren Mezitli Belediyesi, emekli 4 gönüllünün örnek bir davranışla yetiştirerek...

Türkiye'de ilk kez uygulanan bir projeyle "Gönüllü Serası'nı hayata geçiren Mezitli Belediyesi, emekli 4 gönüllünün örnek bir davranışla yetiştirerek belediyenin aşevine verdiği sebzelerle yapılan yemekleri ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtıyor.

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan'ın göreve geldikten hemen sonra hayata geçirdiği "Gönüllü Serası'nda yetiştirilen sebzeler, dar gelirli vatandaşların sofralarına ulaşıyor. Belediyenin eski Mezitli yolu üzerinde oluşturduğu yaklaşık 4 dönümlük sera alanında, emekli 4 gönüllü, yaklaşık iki yıldır tamamen kendi olanaklarıyla yetiştirdikleri fasulye, biber, domates, marul gibi sebzeleri Mezitli Belediyesi Aşevi'ne veriyor. Aşevinde bu sebzelerle yapılan yemekler de belediye görevlileri tarafından her gün ihtiyaç sahibi vatandaşlara evlerinde teslim ediliyor. Belediyeden hiçbir karşılık almadan üretim yapan gönüllüler, örnek bir davranışa imza atıyor.

"ZOR OLAN GÖNÜL İŞİ PROJELER YAPMAK"

Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, Gönüllü Serası projesini ve burada yapılan çalışmaları İHA muhabirine anlattı. Belediyelerin bazı projelerinin sadece bütçeye dayalı olduğunu, zor görünse de paraya dayalı işleri yapmanın çok daha kolay olduğunu belirten Başkan Tarhan, "Zor olan ise parasız yapılacak işlerdir. Çünkü bunlar gönül işi ve güvene dayanan işlerdir. Güveni sağlamak gerek belediye tüzel kişiliği gerek belediye başkanı olarak en zor şeydir. Bunu çözdüğünüz zaman birçok şeyi çözüyorsunuz. Göreve geldiğim yaklaşık iki yılda başardığım en iyi iş nedir diye sorarsanız, halkın güvenini sağlamak derim. Biz bu iki yılda burada halkın güvenini sağladık. Adayken de "Bu belediye halkın belediyesi olacak, belediye başkanı da halkın başkanı olacak" demiştim. Her belediye başkanı halkın başkanı, her belediye halkın belediyesi değil. Ama biz Mezitli'de belediyeyi halkın belediyesi yaptık ve başkan da halkın başkanı oldu. O nedenle de halk kavramının dışındaki bir takım çıkar grupları veya kişilerin başkanı veya belediyesi olmamış olabiliriz. Bundan da rahatsızlık duymuyoruz, zaten biz gelirken böyle gelmiştik" dedi.

"EMEKLİ GÖNÜLLÜ ARKADAŞLARIMIZ HER TÜRLÜ SEBZEYİ YETİŞTİRİYOR"

Bu anlayışla hayata geçirdikleri Gönüllü Serası'nın da bütünlüğü olan bir proje olduğunu vurgulayan Tarhan, "Birincisi, anahtar kelime olarak üreticiyi ve üretimi dikkate alıyoruz. İkincisi, gönüllü çalışmayı dikkate alıyoruz. Üçüncüsü de tüketiciye fayda sağlamak, ayrıca dar gelirli, muhtaç insanlara uzanmak. Böyle bir zincir var" ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında emekli gönüllülere yer tahsisi yaptıklarını aktaran Tarhan, bu çerçevede eski Mezitli yolunda yaklaşık 4 dönümlük bir alanı 4 emekliye tahsis ettiklerini söyledi. Bu emeklilerin sera alanında sebze üretimi yaptıklarını dile getiren Tarhan, "Bu arkadaşlarımız orada her türlü sebzeyi yetiştiriyorlar. Bizden hiçbir talepleri yok. Biz onlara sadece yer verdik. Yaklaşık 4 dönüm yerleri var. Bir köşesinde de ayrıca Ekolog Derneği tohum üretmeye başladı. Onlar yeni başladılar. Ekolog Derneği tohum üretiyor, gönüllü arkadaşlar da hem kendi sağladıkları tohum ve fidelerden hem de derneğin ürettiği tohumlardan yararlanıyor ve titizlikle sebze yetiştiriyorlar" diye konuştu.

"BELEDİYENİN KASASINDAN TEK KURUŞ ÇIKMIYOR"

Gönüllü Serası projesinin bu emeklilere birçok açıdan fayda sağladığını da vurgulayan Tarhan, "Bu üretim hem bu arkadaşları kahvelere gitmekten kurtarıyor hem de toprakla uğraşarak sağlık yönünden fayda sağlıyorlar. Aktif yaşlanma dediğimiz işte bu. Aktif Yaşlanma projesinin de bir parçası oluyorlar aynı zamanda. Ayrıca üretici vasfı da kazanıyorlar. Öte yandan, belediye olarak maddi anlamda bizim hiçbir katkımız yok bu gönüllü arkadaşlara. Tamamen her şeyi kendileri yapıyor. Bizden hiçbir şey istemez bu arkadaşlar, her şey kendilerine ait. Bu projede belediyenin kasasından tek kuruş çıkmıyor. Biz sadece yer veriyoruz" şeklinde konuştu.

"GÖNÜLLÜLERİMİZİN ÜRETTİĞİ SEBZELER AŞEVİNDE YEMEK OLUYOR VE YOKSUL AİLELERE VERİLİYOR"

Projenin ikinci halkasında ise 4 gönüllünün, ürettikleri her türlü sebzeyi Mezitli Belediyesi Aşevi'ne verdiklerini kaydeden Tarhan, şunları söyledi: "Belediye Aşevi orada üretilen sebzeleri değerlendiriyor, dar gelirli, yoksul ailelere direk evlerinde yemek olarak veriliyor. Yani sivil inisiyatif dediğimiz gönüllünün emeği ve ürettiği, dar gelirli vatandaşın aşı olmuş oluyor. Bu, Türkiye'de yok. Hiçbir belediyede yok. Aşevi yapan var ama bizim Gönüllü Serası aşevinin tamamlayıcısı konumunda. Bunu çoğaltacağız. Her kim bu amaçla gönüllü olarak yer isterse yer veririz ve sebze üretimini sağlatırız."

Gönüllü Serasından Dar Gelirlinin Sofrasına

Gönüllü Serasından Dar Gelirlinin Sofrasına

Gönüllü Serasından Dar Gelirlinin Sofrasına

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim