• BIST 9524.59
  • Altın 2489.764
  • Dolar 32.5509
  • Euro 34.7218
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Göksel: “Başkanlık Sistemi Türkiye’nin Önünü Açacak”

Göksel: “Başkanlık Sistemi Türkiye’nin Önünü Açacak”
AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, başkanlık sisteminde kararların daha hızlı alınacağını ve Türkiye'nin önünün açılacağını söyledi.

AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, başkanlık sisteminde kararların daha hızlı alınacağını ve Türkiye'nin önünün açılacağını söyledi.

AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel ve AK Parti İl Başkanlığı Tanıtım ve Medya Başkanı İsmail Şen, İhlas Haber Ajansı (İHA) Samsun Bölge Müdürü Ali Yılmaz Ergen'i makamında ziyaret ettiler.

Geçen hafta Ankara'da yapılan "Gençlik ve Yerel Yönetimler" toplantısı hakkında açıklamalarda bulunan AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, 13-14 Mayıs tarihleri arasında da 12 ilin katılacağı "Yerel Yönetimler Bölge Toplantısı'nın ilk kez Samsun'da yapılacağını kaydetti. Göksel, "Ankara'daki "Gençlik ve Yerel Yönetimler" toplantısında ödül almış belediye başkanların sunumları gerçekleşti. Buradaki birçok belediye başkanlarımız "nasıl belediyecilik yapılır" gibi konularda hepsi sunumlar yaptı. Hepsinin ortak noktası, bir ilde hizmet yapabilmek için il başkanları, ilçe başkanları, belediye başkanları ve milletvekilleri birlik, beraberlik halinde hareket edebilmesi ve hizmetin hızı ile büyüklüğünün de o kadar büyük olması oldu. Bizim bu tür toplantıları getirme amacımızın bir tanesi de budur. Samsun'da 12 ilin katılacağı 13-14 Mayıs tarihleri arasında Yerel Yönetimler Bölge Toplantısı'nı gerçekleştireceğiz. Bu toplantılara vatandaşları da katıp bir taraf olmasını sağlayabilmemiz gerekiyor. Bölge toplantısına yerel yönetimler olduğu zaman vatandaşları ve sivil toplum kuruluşları çağıracağız. Biraz daha halka açık toplantılar olacak. Yani bireysel olarak herkes talebini söyleyebilecek" dedi.

"BAŞKANLIKTA EYALET SİSTEMİ KESİNLİKLE YOK"

Türkiye'ye uygulamayı düşündükleri başkanlık sisteminde eyalet sistemini kesinlikle düşünmediklerini ifade eden Göksel, "Türkiye'nin önünde bir anayasa gündemi var. Ankara'daki toplantıda Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, seçimlerdeki açıkladığı eylem planlarını yerine getirdiklerini, sadece millete sözümüz olan anayasanın kaldığını ve onu da gerçekleştireceklerini söyledi. Bunun için çalışmalar başladı. Ana hatlarını anlatan mini bir kitapçık oluşturularak milletimize dağıtılacak. Bu sistem AK Parti'nin gücüyle devam ediyor. Koalisyon olsa sistemin yürüme şansı yok. Çünkü kişi başı gelir 10 bin doların üzerine çıktı. Farkındaysanız daha ondan yukarı çıkamadık. Bu sistem değişikliği ile birlikte 25 bin doların hedefi var. Başkanlık sisteminde bir parlamento seçilecek bir de başkan seçilecek. Başkan, parlamentonun dışından yürütme kurulunu oluşturacak. Kanunlar parlamentoda çıkacak. Bu kanuna göre de başkan yürütmeyi ve yönetmeyi yapacak. Başkan, yapacağı işleri Meclis'in izin verdiği doğrultusunda yapacak ve uygulayabilecek. Yapılacak eylem ve söylemlerde parlamentonun kontrolü var. Şu anda Cumhurbaşkanlığının kontrolü hiç kimsede değil ama başkanlık sisteminde bir kontrol var. Örneğin bu yürütme, sağlık için 50 bin TL bütçe istedi ve aldı. Yılın ortasında 30 bin TL daha istiyor ve ek bütçe yapılarak veriliyor. Başkanlık sisteminde öyle bir şey yok. 1 yıllık bütçeyi alacaksın ve planlayarak kullanacaksın. Bunların ayrıntıları yazılıp, kitapçık haline getirilerek vatandaşlara dağıtılacak. Başkanlık sisteminde Türkiye'de eyalet sistemi olmayacak. Çünkü imparatorluk zamanında bile böyle bir sistem olmamış. ABD'de eyalet sistemi var. Zaten ABD birkaç devletin birleşmesiyle oluşan devlettir. Ayrı ayrı devletlerin birleşmesiyle tek devlet olmuşlar. Bizde öyle bir şey yok. Biz zaten tek ve ulusal bir devletiz. Sadece yönetim sistemimizde bir revizyona gitmek istiyoruz. Eyalet sistemi kesinlikle olmayacak, sadece merkezi sistem yönetim, başkanlık sistemi ve parlamento olacak. Ayrıca başkanlık sisteminde yetkilerde kısıtlanacak. Başkanlık sisteminde kararlar daha hızlı alınacak. Ortada bir sıkıntı varsa daha hızlı çözülecek. Türkiye'nin önünü açmaya yönelik bir sistem olacak" diye konuştu.

Göksel: “Başkanlık Sistemi Türkiye’nin Önünü Açacak”

Göksel: “Başkanlık Sistemi Türkiye’nin Önünü Açacak”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim