• BIST 9079.97
  • Altın 2323.82
  • Dolar 32.3831
  • Euro 34.8459
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Gökçek: ODTÜ'ye ağaçların parasını ödedik

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ'deki yol çalışmalarında sökülen ağaçlar için üniversiteye 211 bin lira ödediklerini söyledi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yol çalışmaları için ODTÜ Kampüsü'ne geceyarısı girilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Gökçek, Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, ODTÜ'nün koruma ve parselasyon planının yürürlüğe girdiğini anımsattı. Bunun üzerine sıcak havadan da yararlanıp ODTÜ yolunu kısa sürede Ankaralıların hizmetine açmak istediklerini belirten Gökçek, "Bayramın bitmesini müteakip, bir gece aniden girerek orayı açtık" ifadesini kullandı.
 
Gökçek, çalışmalar sırasında, ODTÜ'nün tespitine göre 292 çam, 133 dişbudak, 916 ahlat, 293 badem, 58 kavak, 696 diğer yapraklılar olmak üzere 2 bin 388 ağacın araziden kaldırıldığını söyledi.
 
'ODTÜ'YE 211 BİN LİRA ÖDEDİK'
 
Belediyenin fiyat tespitlerine göre ağaçların 211 bin lira tuttuğunu dile getiren Gökçek, "Bu parayı da bugün itibarıyla ODTÜ'nün banka hesabına yatırdık. Fiyatlara itiraz olursa herhangi problem çıkarmayız. ODTÜ'ye yardımcı olmak bizim için onurdur" diye konuştu.
 
Ağaçlardan 600'e yakınını naklettiklerini anlatan Gökçek, bunun karşılığında en az 10 katı yetişkin ağacı ODTÜ'nün dilediği yere dikmeye hazır olduklarını bildirdi.
 
'PLAN KARAYALÇIN DÖNEMİNDE YAPILDI'
 
Buradaki ağaçların kaldırılmasının tek nedeninin yolun zaruriyeti olduğuna işaret eden Gökçek, ayrıca planın ilk kez Murat Karayalçın döneminde yapıldığını hatırlattı.
 
Plan üzerinde ODTÜ'nün isteğiyle değişiklik yapıldığını belirten Gökçek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planı ve arkasından parselasyon planını onayladı. Plan onaylanınca, otomatikman yürürlüğe girdi" dedi.
 
Planın kesinleşmediğini dile getiren Gökçek, askı süresinin ardından itirazların neticelendirileceğini, ardından da mahkeme safhasının açılacağını bildirdi.
 
Gökçek, "Ancak İmar Kanunu'nun 19. maddesine göre, plan yürürlüğe girdiği andan itibaren siz her türlü iş ve işlemi yapabilirsiniz. Türkiye'deki bütün belediyelerin istisnasız uygulaması budur. Herhangi itiraz olursa, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı verilirse onun da gereği her zaman yapılabilir. Biz yasal olarak prosedürü yerine getirdik" değerlendirmesinde bulundu.
 
'OLAY ÇIKMASIN DİYE GECE GİRDİK'
 
Yol çalışması için tatil döneminin tercih edildiğini anlatan Gökçek, "ODTÜ'deki bu çalışmalarımıza özellikle marjinal gruplar devamlı engel olmaya ve olay çıkarmaya çalıştı. Bu işlerin olay çıkarak büyümesini istemedik. İşler, mümkün olduğu kadar hadise olmadan, kimseye zarar verilmeden gerçekleşsin istedik. Herhangi bir olay olmaması, ne kadar isabetli düşündüğümüzü açık ve net ortaya koydu" dedi.
 
Melih Gökçek, mevcut 4 kilometrelik yola 3 bin yeni yetişkin ağaç, 500 bin çalı grubu dikeceklerini de bildirdi.
 
Bölgede "AVM yapılacağı, rant tesisleri kurulacağına" yönelik iddiaların gündeme getirildiğini ifade eden Gökçek, "Bunu söyleyenler İmar Kanunu'ndan son derece bihaber ve bilgisiz" dedi. Düzenleme ortaklık paylarında kimsenin rant tesisi yapamayacağına işaret eden Gökçek, "Büyükşehir Belediyesine kalan sadece ve sadece yollar, başka birşey yok. Boşu boşuna kimse bunun demagojisini yapmasın" ifadesini kullandı.
 
'İŞİ YUMUŞATMAK İÇİN TWEET ATTIM'
 
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gökçek, olayın ardından attığı twett ile ilgili "İşi yumuşatmak maksadıyla kullanmış olduğum bir ifade. Fazla da yorum yapmadım. Kullandığım esprili bir ifade" dedi.
 
'SÜRPRİZ OLACAK'
 
Gökçek, "ODTÜ'de fidan dikimi buluşmasının" sorulması üzerine de "Fidan dikmesinler, ben kendilerine ağaç vereyim, ağaç diksinler. Ancak o yola dikilmesi tabii söz konusu olamaz. Plana göre yoldur ve o yolu yapacağız" diye konuştu.
 
ODTÜ'nün "araziye izinsiz girildiği ve yasal işlem başlatılacağına" yönelik açıklamalarının sorulması üzerine de Gökçek, "En tabii hakları ancak plan yürürlüğe girdikten sonra artık sorun bitmiştir. Onun hukuki herhangi sorumluluğu yok" ifadesini kullandı.
 
"Mahkeme sürecinin yaşanmaması durumunda yolun ne zaman bitirileceğine" ilişkin soruyu da Gökçek, "Çok kısa sürede, size de sürpriz olacak. Bir üst geçidi dahi yaparken 35 güne kadar indirdik, bunu çok daha kısa sürede yapacağımızı düşünüyorum" şeklinde yanıtladı.
 
'24 SAAT ÇALIŞIYORUZ'
 
Gökçek, soru üzerine, sökümü yapılan ağaçlardan 600'e yakınının fidanlıklarına aktarıldığını söyledi. Gökçek, ODTÜ Rektörünün "600 ağacın bir gecede taşınamayacağına" ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine de "Desin, o da onun iddiası" diye konuştu.
 
ODTÜ'ye "3 Kasım'a kadar müdahale olmayacağına" dair söz vermediğini de ifade eden Gökçek, gece müdahalesine ilişkin soruyu da "Mühim olan yolun açılmasıydı. Gece açılırsa ne olur? Biz Ankara'nın dört bir tarafında 24 saat çalışıyoruz zaten" dedi.
 
Gökçek, bir gazetede "Yarım asırlık ağaçlara kıydılar" şeklinde yer alan haberin fotoğraflarını da göstererek, fotoğrafların başka bir yere ait olduğunu kaydetti.
 
'ANKARALILARDAN ÖZÜR DİLİYORUM'
 
Melih Gökçek, bir soru üzerine, özellikle son zamanlarda apartmanların çoğalması, yeni yapılaşmalar nedeniyle Çankaya'ya suyun kifayet etmediğini söyledi.
 
Bunun üzerine yeni hat yapıldığını dile getiren Gökçek, yeni yapılan hattın ise iki kez arıza verdiğini ve suyun mecburen kesildiğini bildirdi.
 
Gökçek, "Bundan mağdur olan tüm Ankaralılardan özür diliyorum. Zaten inşallah sıkıntı bitti, bugün sabah itibarıyla su verildi. Elimizde olmayan bir şey. Boruyu yapmasaydık, özellikle bu yıl yaza doğru çok ciddi su sıkıntısı çekecektik, suyumuz olduğu halde Çankaya'ya su veremeyecektik" şeklinde konuştu.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim