• BIST 9475.37
  • Altın 2505.867
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.7962
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Göğüs dokusundan dudak ve dil yaptılar

Göğüs dokusundan dudak ve dil yaptılar
Konya'da Ahmet Karakaya'nın göğüs kafesinden alınan kasla dudak, Mersin'de Zafer Dağ'a ise göğüs dokusuyla dil yaptılar.

Konya'da çiftçi Ahmet Karakaya'nın, dudağında sivilce büyüklüğünde yara çıktı. Doktora gitmeyi ihmal eden Karakayanın dudağındaki yara büyümeye başladı.

DERİ KANSERİ TEŞHİSİ

Bir süre sonra yayılan ve dudağının büyük kısmını kaplayan yara nedeniyle Meram Tıp Fakültesi'ne başvuran Karakayaya deri kanseri teşhisi konuldu.

KASTAN YENİ DUDAK YAPILDI

Hastanenin Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Gündeşlioğlu tarafından yapılan başarılı bir operasyonla Karakayanın alt dudağının 3'te 2'sini kaplayan kanserli bölge temizlenip alınarak yerine göğüs kafesinin yan duvarında bulunan kastan yeni bir dudak yapıldı.

HAYATI DEĞİŞTİ

Şu anda dudağını rahatlıkla kullanabildiğini belirten Ahmet Karakaya ''Ameliyat öncesinde toplumdan uzak duruyordum. Çünkü çirkin bir görüntü vardı. Ayrıca tümör koku da yapıyordu. Yemek yerken ve konuşurken zorlanıyordum. Şimdi tüm bu sorunları atlattım ve rahat bir şekilde hayatını devam ettiriyorum.'' dedi.

MERSİN'DE DE DİL YAPTILAR

Mersin’de sıra dışı bir operasyon gerçekleştirildi. Dil kanserine yakalanan 61 yaşındaki Zafer Dağ, konuşma yetisini kaybetmek üzereyken göğsünden doku alınarak yapılan dille sağlığına kavuştu. Dağ, zamanla tekrar konuşabilecek

Tarsus’ta annesiyle yaşayan ve sebze yetiştiriciliğiyle geçinen Zafer Dağ (61), ocak ayında dilinde yara ve ağrı şikâyetiyle bir sağlık ocağına gitti. İlaç kullanmasına rağmen yaraları iyileşmeyen Dağ’ın dilinden alınan kitlenin kanserli olduğu belirlendi.

Kemoterapi ve ışın tedavisi uygulanan kadının yarası tüm dilini kapladı. 1 hafta yoğun bakımda kalan Dağ, 1 ay süren hastane sürecinin ardından sağlığına kavuştu ve taburcu edildi. Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay, Op. Dr. Aykut Bozan ve ekibi ile gerçekleştirdiği 12 saatlik operasyonu şöyle anlattı:

Hasta, dilinde yara, konuşmak istememe, hareket ettirmekte güçlük şikâyetiyle başvurdu. Kendisine biyopsi yapıldığında dil kanseri olduğu, dilinin büyük bölümüne kanserin yayıldığını tespit ettik. Dili kökünden almak durumunda kaldık. Yutabilmesi için de gırtlağı bıraktık. Göğüs bölgesinden doku alınarak ağız tabanı için dil yapıldı.

Bu dil orada sabit dil olacak, hasta hiç hareket ettiremeyecek. Dil geriye kaçmasın diye çene kemiğine delikler açarak sabitledik. Konuşma yetisini zamanla kazanacak. Hastamızın operasyon sonrası ilk söylediği şey kendi adıydı.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim