• BIST 9693.46
  • Altın 2508.912
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7586
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Göğsünden dil yapıldı

Göğsünden dil yapıldı
Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşayan ve dilinde kanser hastalığı oluşan 61 yaşındaki Zafer Dağ, Medical Park Hastanesi’nde sıra dışı bir operasyonla sağlığına kavuştu.

Işın tedavisi ve kemoterapiye rağmen kanserli kitle büyümeyi sürdürünce, kadının dili alınarak, yerine göğsünden yapılan doku nakledildi. Tarsus’ta annesiyle yaşayan ve sebze yetiştiriciliğiyle geçinen Zafer Dağ, Ocak ayında dilinde yara ve ağrı şikayetiyle bir sağlık ocağına gitti. Verilen ilaçları kullanmasına rağmen dilindeki yaralar iyileşmeyince Zafer Dağ, başka bir sağlık merkezine başvurdu. Buradaki kulak burun boğaz uzmanı hekim, teşhis konulması ve hastalığın araştırılması için daha kapsamlı bir sağlık kuruluşuna gitmesini önerdi. Medical Park Tarsus Hastanesi’ni tercih eden Zafer Dağ, kulak burun boğaz polikliniğine dilde yara ve ağrı şikayetiyle başvurdu. Medical Park Tarsus Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay ve Op. Dr. Aykut Bozan’ın detaylı muayene ve tetkiklerinde dilden alınan kitlenin incelemesinde kanser olduğu belirlendi. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata ile yapılan konsey sonucunda organ koruma protokolüne karar verildi. Kemoterapi ve ışın tedavisi uygulamasının ardından önce kitlenin küçüldüğü, 6’ncı ayda ise tekrar büyüdüğü ve dilin tamamını kapladığı anlaşıldı.

ŞİFA İLE TABURCU

Medical Park Tarsus Hastanesi’nde tıbbi bölümler arası yapılan konseyde hastanın ikinci bir ışın tedavisi için uygun görülmemesi üzerine operasyon kararı alındı. Bunun üzerine kadın hastaya dilin çıkarılması ve lenf akımının süzüldüğü boyun bölgesindeki nodlarının temizlenmesi ve çıkarılacak dilin yerine ağız tabanını doldurması için göğüs bölgesinden doku nakli operasyonu uygulandı. Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay, Op. Dr. Aykut Bozan ve ekibi tarafından yaklaşık 12 saat süren operasyonun ardından bir hafta yoğun bakımda kalan, 1 ay hastanede takip ve tedavisi süren Zafer Dağ, riskli dönemin atlatılması üzerine taburcu edildi. Sağlığına kavuşan Zafer Dağ, kendisini çok iyi hissettiğini, ağrılarının kalmadığını söyledi.

İLK KENDİ ADINI SÖYLEDİ

Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay, kapsamlı bir ameliyat yaptıklarını, en keyifli yönünün hastalarını şifa ile taburcu etmek olduğunu söylerken, ekibi ile birlikte gerçekleştirdiği operasyonu söyle anlattı:

"Hastamız, dilinde yara, konuşmak istememe, hareket ettirmekte güçlük şikayetiyle başvurdu. Kendine biyopsi yapıldığında dil kanseri olduğu, dilinin büyük bölümüne kanserin yayıldığını tespit ettik. Dili kökünden almak durumunda kaldık. Konuşabilmesi için de gırtlağı bıraktık. Göğüs bölgesinden doku alınarak ağız tabanı için dil yapıldı. Bu dil orada sabit dil olacak. Hasta hiç hareket ettiremeyecek. Dil geriye kaçmasın diye çene kemiğine delikler açarak sabitledik. Konuşma yetisini zamanla kazanacak. Hastamızın operasyon sonucu ilk söylediği şey kendi adıydı." 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim