• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

‘Göç’ Fırsatçılığı

‘Göç’ Fırsatçılığı
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan terör olayları ile yaşanan göç fırsatçıları harekete geçirdi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan terör olayları ile yaşanan göç fırsatçıları harekete geçirdi. Binlerce vatandaşın mağdur olarak ilçeden göç etmesi nedeniyle kentte hem ev hem de nakliye fiyatları neredeyse iki kat arttı. Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği (DİEM-DER) Başkanı Mustafa Koç, 250-300 TL'lik evlerin kirasının göç ile birlikte 500 TL'ye kadar çıktığını belirterek, bunun ne ahlaki ne de insani olduğunu vurguladı.

Terör örgütü PKK'ya yönelik gerçekleştirilen operasyonlar nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının 65'inci gününde devam ettiği Sur ilçesinde onbinlerce vatandaşlar evlerini terk ederek, kentin diğer ilçelerine yerleşti. Bazı vatandaşlar yakınlarının yanına sığındı bazıları ise buldukları boş daireleri kiraladı. Ancak ilçeden çatışmalar yüzünden mağdur olan onbinlerce insanın göç etmesi fırsatçıları harekete geçirdi. Evlere kiracı bulmakta zorlanmayan emlakçılar, talebin de artmasıyla fiyatları neredeyse iki katına çıkardı. Ev taşıyan nakliyecilerde de benzer durum yaşandı. Söz konusu durum yaşanan terör olayları ve çatışmalar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalarak mağdur olan vatandaşlara bir darbe daha vurdu.

"SUR'DAN GÖÇENLERE YARDIMCI OLUN"

Kiralık ev fiyatlarının artmasıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan DİEM-DER Başkanı Mustafa Koç, sürekli piyasa araştırması yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Her semtte emlakçı üyelerimiz var. Alım-satımlar, kiralamalar ve benzeri şeylerde fikir alışverişi yapıyoruz. Diyarbakır'ın belli semtleri vardır. Urfa yolunun alt tarafı, Cezaevi, 5 Nisan ve Aziziye Mahalleleri gibi bölgelerde Sur'daki çatışmalardan önce kiralar 270 TL ile 300 TL arasında gidip geliyordu. Bu çatışmalar başladığı zaman biz defalarca duyurularda bulunduk. Sur içinden göç edenler bizim insanlarımızdır. Bu insanların sığınacak yerleri yok. Kimisi akrabalarının yanına sığınırken kimisi de demin saydığım bölgelerde kiralık bir ev bulmaya çalışıyorlar. Biz kendi üyelerimize de "Sur'dan göçen insanlarımıza yardımcı olun. Komisyon anlamında bu insanlardan herhangi bir şey talep etmeyin" diye çağrıda bulunduk. Üyelerimiz bu konuda çok hassaslar" diye konuştu.

"BU TÜR İNSANLARA BİZ FIRSATÇI DİYORUZ"

Sur'daki göçle beraber ev kiralarında iki kata varan artışlar olduğunu belirten Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim sitemimiz ev sahiplerinedir. 250-300 TL'lik evler göçle birlikte 500 TL'ye çıktı. Biz diyoruz ki, tarihte belki ilk defa Sur'daki vatandaşlarımızın başına böyle bir olay geliyor. Yapabiliyorsanız bırakın 500 TL'yi 300 TL'lik kirayı 250 TL'ye indirin. 250 TL'lik evine 500 TL talep eden bu tür insanlara biz fırsatçı diyoruz. Bu bir fırsat ticaretidir. Ahlaki değildir. Bunun yanında belki bizim konumuz değil ama sonuçta emlak sektöründeyiz. Birçok konuyu araştırdığımız için taşımacılık yönünde de şu an bir sıkıntı yaşanıyor. Şöyle bir örnek verecek olursak, çatışmalardan önce 4 tonluk bir yük 250 TL'ye getirilirken, şimdi Urfakapı'dan Kuruçeşme'ye kadar bile 500 ile 700 TL arası nakliye ücreti talep ediyorlar. Bunlar ahlaki midir? Bunlar ahlaki de değil insani de değil."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim