• BIST 9774.15
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Gizli kalp yaşa bakmıyor

Gizli kalp yaşa bakmıyor
Ailenizde koroner kalp hastalığı, şeker hastalığı hikayesi, tansiyon, kolesterol varsa, sigara içiyorsanız dikkat edin sizde de gizli kalp hastalığı olabilir.

Uzmanlar gizli kalp hastalığına karşı uyararak, bu hastalığın her yaşta çıkabileceği konusunda uyardı. Eğer, ailenizde koroner kalp hastalığı, şeker hastalığı hikayesi, tansiyon, kolesterol varsa, sigara içiyorsanız ve stresli bir yaşamınız varsa, siz de gizli kalp hastası olabilirsiniz. 

Nedensiz ölümler gizli kalp çıkıyor

Gizli kalbe dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “Önceden kalp hastalığı teşhisi olmayan özellikle genç ve orta yaşlı erkek ile kadınlarda görülen ölümlerin nedeni gizli kalp olarak karşımıza çıkıyor. Bu ani ölümlerden sonra tanı koymak da ancak otopsiyle gerçekleşebiliyor” dedi.

Erken yaşta da çıkabiliyor 

Gizli kalbin çok geniş bir yelpazeyi içerdiğini belirten Prof. Dr. Okutan, “Daha önceden kalp rahatsızlığı olduğu bilinmeyen bir kişinin aniden karşılaşması ve sıklıkla da ölmesi durumuna gizli kalp diyoruz. Bu tip vakalar erken yaşlarda olduğu gibi hem ailenin hem de toplumun dikkatini çekiyor. Böylece kişilerde, ‘Acaba bende de çıkabilir mi?’ düşüncesini ortaya çıkarıyor” diye konuştu.

Aile hikayesi önemli 

Gizli kalp ve buna bağlı ölümlerin sıklıkla nedeninin koroner arter hastalığı olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Okutan, “Erkeklerde 35 yaş, kadınlarda da 40 yaş üstündeysek, ailemizde koroner kalp hastalığı, şeker hastalığı hikayesi, tansiyon, kolesterol varsa, sigara içiyorsak, stresli bir yaşamımız varsa yani kısacası damar sertliği için önemli bir risk faktörü taşıyorsak; bizde de tanı konulmamış kalp hastalığı olabilir. Bu hastalıkta damar sertliği nedeniyle ani yırtılmalar yaşanabilmekte ve ilk seferinde bile ölüme yol açabilmektedir” şeklinde konuştu.

Gençleri de etkiliyor

Gizli kalbin koroner kalp hastalığının yanı sıra ölümcül ritim bozukluklarıyla da ortaya çıkabildiğini belirten Prof. Dr. Okutan, “Özellikle nabız oluşturamayacak yani vücuda ve beyne yeterince kan basmayacak derecede ritim bozukluğu olursa; ani ölümler olabiliyor. Gizli kalbin diğer nedeniyse aort anevrizmasıdır. Bu rahatsızlık gençlerde de görülebiliyor. Sıklıkla nedeni tansiyon olarak karşımıza çıkıyor. Tansiyon varsa ve bu tansiyon kontrolsüzse, aortta yırtıklar olabiliyor. Bu yırtıklar da ani ölüme yol açabiliyor” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim