• BIST 9548.09
  • Altın 2486.691
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.5402
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Giresun Müftüsü Muhittin Oral, Yaklaşan Yılbaşı Öncesi Müslümanları Uyardı

Giresun Müftüsü Muhittin Oral, Yaklaşan Yılbaşı Öncesi Müslümanları Uyardı
Giresun İl Müftüsü Muhittin Oral, yaklaşan yılbaşı öncesinde Müslümanlara uyarılarda bulundu.

Giresun İl Müftüsü Muhittin Oral, yaklaşan yılbaşı öncesinde Müslümanlara uyarılarda bulundu.

Günümüzde yılbaşının Hz. İsa Aleyhisslelam'ın doğumuyla bağdaştırmaya çalışıldığına dikkat çeken Müftü Oral, "Güneş takvimine göre miladi bir yıl bitiyor, yeni bir yıl başlıyor. Meselenin adını koymak gerekirse hadise budur. Sonuçta biz bu takvimi de kamu alanında kullanıyoruz. Bu takvime göre çalışmalar yürütülüyor, nüfus kayıtları tutuyoruz. Bir yılı daha doldurup geri gelmeyecek bir yılı daha geride bırakarak, geçmiş bir yılın muhasebesini yapmak şeklinde bir uygulamanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Dünya genelinde yılbaşı etkinliklerine yönelik farklı uygulamalar var. Özellikle batı dünyası bir miktar Hıristiyanlık etkisi, bir miktar pagan kültürü etkisiyle karma bir kutlama gerçekleşiyor. Hz. İsa'nın doğumuna hamlediyorlar yılbaşını ama aslında o da henüz Hıristiyan kitle tam bir anlayış birliği içerisinde değiller. Çünkü Hz. İsa'nın doğumu ile ilgili farklı tarihler var. Tam olarak 31 Aralık veya 1 Ocak tarihine bunu rastlatmak da çok doğru değil. Tabi bu noktada biz son peygamber Hazreti Muhammed Aleyhisselam başta olmak üzere peygamberler halkasındaki bütün peygamberleri peygamberlerimiz olarak kabul ediyoruz. Bunların içerisinde Hz. Musa da, Hz. İsa da ve Peygamberimiz Hz. Muhammed Aleyhisselam da var. Dolayıysa bunun dini boyutundan daha çok mali, geleneksel, bir takım etkilerin olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

"ÇAM AĞAÇLARINI BİR GECELİK EĞLENCE İÇİN KESMEK DOĞRU DEĞİL"

Peygamber Efendimizin "Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikin" hadisini hatırlatarak "Noel Ağacı" süsleyen Müslümanlara da seslenen Oral, "Hazır yetişmiş çam ağaçlarını keserek onları süs aracı gibi kullanıp telef etmek bu da çok doğru bir şey değil. Biz modern ve medeni dünyanın bu noktalarda nasıl çelişkiler yaşadığını gözlemlemiş oluyoruz. Bir taraftan siz "çevreciyiz" iddiasında bulunacaksınız ama öbür taraftan da belli bir yaşa gelmiş, emek verilmiş, yemyeşil çam ağaçlarını keseceksiniz. Onları bir gecelik süs olarak heder edeceksiniz" ifadelerini kullandı.

"BAŞKALARI BİZİM KURBANIMIZA ÖZENİYOR MU?"

Yılbaşındaki bir başka yanlışın da hindi kesmek olduğunu söyleyen Oral "Hindi kesip, yemek söz konu ise bizim kurbana yönelik bir dini etkinliğimiz zaten var. Düşünmek gerekirse bizim Kurban Bayramı günlerinde, hiç dış dünyanın bizim kurbanımıza yönelik "biz de etkilenelim de Müslümanlar gibi böyle yapalım" diye bir şey diyorlar mı? Dolayıysa bu çelişkinin önüne geçmemiz lazım. Onlar bizim hiçbir değerimize kıymet vermezken biz onların kıymetlendirdiği şeylere kıymet vermemiz de doğru değil" şeklinde konuştu.

"MÜSLÜMAN İŞİNİ ŞANSA BIRAKMAZ"

Her yılbaşında yapılan piyango çekilişi ile ilgili olarak Oral "Müslüman işini şansa bırakmaz. Bizim inancımız helalinden yemenin, içmenin, helal uğraşlarla rızk kazanmanın gerekliliğine dayalı bir hayat felsefemiz, bir dünya görüşümüz var. Dolayısıyla bu dünya görüşünden yola çıkarak zaten şansa dayalı kazanımların doğru olmadığı ortadadır. Din kardeşlerimizin işini şansa bırakarak, bu oyunlardan medet umarak değil, bizatihi çalışarak çabalayarak helal yollardan rızklarını kazanmalarını uygun olacağını düşünüyoruz. Yılbaşı gecesindeki uygulamalar maalesef hiçbir noktanın bizim inanç ve kültürel değerlerimizle uzaktan yakından alakası yoktur. Din kardeşlerimin daha hassas davranmalarını biz tavsiye ediyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim