• BIST 9524.59
  • Altın 2489.438
  • Dolar 32.5583
  • Euro 34.6329
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Gilaburu Üretimi Başka Bölgelerde De Yaygınlaştırılacak

Gilaburu Üretimi Başka Bölgelerde De Yaygınlaştırılacak
Özellikle tıbbi yönü ile ortaya çıkan ve son günlerde rağbet gören gilaburu bitkisinin diğer ilçelerde de performansı belirlenecek ve üretimi yapılarak...

Özellikle tıbbi yönü ile ortaya çıkan ve son günlerde rağbet gören gilaburu bitkisinin diğer ilçelerde de performansı belirlenecek ve üretimi yapılarak başka bölgelerde yaygınlaştırılacak. Bu amaçla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ilçe müdürlüklerine gilaburu bitkisi dağıtıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ilçe müdürlüklerine gilaburu bitkisinin dağıtımı konusunda İl Müdürlüğünün internet sitesinden bilgi veren İl Müdürü Özkan Kayacan, "Ülkemizde pek tanınmayan ancak yöremizde doğal şartlarda gelişimini sürdüren gilaburu bitkisi son dönemde ciddi anlamda rağbet görmeye, ilgi odağı olmaya başlamıştır. Bitki özellikle tıbbi yönüyle öne çıkmaktadır" ifadesinde bulundu.

Kayacan, "Bugüne kadar çit bitkisi olarak kullanılan bu türün meyveleri, yemiş, turşu ve reçel olarak değerlendirilmektedir. Meyve usaresi ise böbrek, karaciğer ve safra hastalıklarının tedavisinde, ayrıca meyveleri ve çiçekleri, geleneksel tıpta müshil ilacı, damar kasılmaları ve sinirsel düzensizliklerde yatıştırıcı olarak kullanılmaktadır. Öksürük kesici etkisi de olan bu meyvenin, çekirdeklerinden ve kabuğundan aynı amaçla Avrupa'da da yararlanılmaktadır" dedi.

"Gilaburu daha çok yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı karasal iklimde yetişmeye uygun bir bitkidir. Başta Kayseri olmak üzere Konya, Bursa, Ankara, Tokat, Sivas, Trabzon, Çorum, Kahramanmaraş, Kırşehir illerinde doğal olarak yetişir. Organik maddelerce zengin topraklardan hoşlanan gilaburu iyi gelişebilmek için bol miktarda suya, iyi renkli ve kaliteli meyve vermek için de güneşe ihtiyaç duymaktadır" diyen Kayacan, "

Bugüne kadar yeterli ilgiyi göremeyen dere ve yol kenarlarında, toprak kanal ve bahçe kenarlarında çit bitkisi, süs bitkisi veya orman ağacı olarak yetiştirilmekte olan gilaburu bitkisinin henüz yeni sayılabilecek bir dönemde önemi ve değeri anlaşılmıştır. Bundan sonraki süreçte çalışmalar yoğunlaştırılmış olup teşkilatımızca bu bitki öncelikli konular arasına alınmıştır. Önceliğimiz bu bitkiyi yöremizde yaygınlaştırılmaya çalışmak daha sonra ülke geneline yaymaktır. Yani gilaburu bitkisini toprakla buluşturmak, geniş alanlarda tesise dönüştürmek ve kapama bahçeler kurmak kurumsal hedefimizdir.

Akkışla İlçe Müdürlüğümüzde farklı bir teknikle üretimi yapılan köklü gilaburu çelikleri adaptasyon performans ve materyal amacıyla diğer ilçelerimize aktarılmaktadır. Bu amaca yönelik olarak İlçelerimize fidan dağıtımları yapıldı. Söz konusu bitkilerin bu alanlarda performansları belirlendikten sonra üretimi yapılarak başka bölgelerde yaygınlaştırılması yoluna gidilecektir." diye kouştu.

Gilaburu Üretimi Başka Bölgelerde De Yaygınlaştırılacak

Gilaburu Üretimi Başka Bölgelerde De Yaygınlaştırılacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim