• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Gıda terörü sınır tanımıyor

Türkiye'de gıda terörünün ülke ekonomisine zararı 20 milyar TL'yi geçerken, halk sağlığı ciddi tehdit altında.
Dönerden sucuğa, zeytinyağından peynire, tereyağından tavuk etine, pirinçten bala neredeyse her gıda maddesinin sahteciliği var.
 
Halk sağlığını tehdit eden, özellikle hamile, çocuk ve yaşlılarda ölümlere yol açan gıda terörüyle ilgili tüm kamu kurumları topyekun mücadele halinde.
 
Gıda teröristlerinin ülke ekonomisine zararı ise 20 milyar TL’yi geçiyor. Neden olduğu hastalık, ölüm ve sakatlanmalar ise ölçülemez!
 
ÇÖPE ATMAK YERİNE SATIYORLAR
 
Akşam gazetesinin haberine göre,gıdada en büyük tehlike et ve süt ürünlerinde yaşanıyor.
 
Hayvanların kemiklerini, zarlarını, tavuk derilerini, bağırsaklarını toplayarak mekanik kıyma haline getiren gıda teröristleri, halka ‘ucuzluk’ adı altında çöpe atılması gereken atıkları satarak, yediriyorlar.
 
Mekanik kıymalar döner yapımından sucuğa, lahmacundan kebaba kadar her yerde kullanılıyor.
 
TAVUKLAR ÇAMAŞIR SUYUNA
 
Hatta daha ileri gidip bayat tavukları beyaz görünsün diye çamaşır suyuna yatıranlar bile var! Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılan gıda kodeksleri ve yönetmelikler aslında birçok ürünün içeriğini nasıl hazırlanacağını, yetiştirileceğini net olarak ortaya koyuyor.
 
Şubat ayında çıkan tebliğin ardından salam, sosis, sucuk gibi ürünlerin içine soya, kemik, tavuk eti katan birçok irili ufaklı firma pazardan çekilmek zorunda kaldı. Sektörün büyük oyuncuları “5 TL’lik sosisi 2 TL’ye satıyorlardı şimdi yapamadıkları için kepenk indirdiler” yorumunu yapıyor.
 
SAHTECİLİKTE SINIR YOK
 
Gıdada sahteciliği 3 ana başlık altında toplamak mümkün. Et, süt ve diğer ürünler.
 
Araştırmalar şu gruplarda sahteciliğin çok yaygın olduğunu belirtiyor: Sigara, içki, kozmetik, ilaç ilk sıralarda yer alıyor. Zeytin, peynir, et ürünleri, zeytinyağı ve bal.
 
HAMİLELERDE DÜŞÜK ÇOCUK VE YAŞLILARDA ZEHİRLENME TEHLİKESİ
 
Tatlıses Gıda Genel Koordinatörü Elif Attepe, etin çok çabuk bakteri üreten bir besin olduğunu belirterek mekanik kıymalarda çok sayıda bakterinin olduğuna dikkat çekti.
 
Bu bakterilerin de çabuk üreyerek zehirlenmelere, çok ciddi hastalıklara ve hatta ölümlere yol açtığını söyledi. Sadece ette değil süt ürünlerinde de aynı sorunun olduğunu ifade eden Attepe, durumun ciddiyetini şu sözleriyle anlattı: “Mekanik kıymalarda yer alan bakteriler hamile kadınlarda düşük tehlikesi yaratıyor, çocuk ve yaşlılarda zehirlenme hatta ölüm riski daha yüksek olabiliyor.”
 
GIDADA EN ÇOK RASTLANAN HİLELER
 
- Sucuk, salam, sosis: Sakatat veya kanatlı etlerin kemiğinin karıştırıldığı mekanik kıyma konuluyor.
 
- Kıyma: Kedi-köpek için ayrılan kemikler kıymaya katılıyor. Kıymada tavuğun gagası, tırnağına bile rastlamak mümkün.
 
- Beyaz peynir: Yağ oranında hile yapılarak, mayalamadan önce yağı alınıyor. Raf ömrü uzasın diye fazla nitrat katılıyor.
 
- Süt tozu: Tebeşir tozu bile ekleniyor.
 
- Yoğurt: Merdiven altı üretim yapan markasız yoğurtlarda kıvam artırmak ve su tutması için jelatin katılıyor. Jelatin, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılmasıyla elde ediliyor.
 
- Tereyağı: Bitkisel margarin de katılıyor, hatta patates püresi koyanlar bile var.
 
- Zeytin: Zeytin havuzlarına paslı demir atılarak zeytinler karartılıyor, tekstil boyası da renk için kullanılıyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim