• BIST 9789.55
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığından Erciyes Üniversitesine Proje Desteği

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığından Erciyes Üniversitesine Proje Desteği
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi'ne proje desteği sağlandı. Projede, Orta Anadolu bölgesinde toprak koruma amacıyla doğrudan ekim yapılmış mısır alanlarında yabancı otların mücadelesinde örtücü bitkilerin kullanılabilirliği araştırılacak.

Son yıllarda dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye'de toprak ve su başta olmak üzere genel anlamda çevrenin korunması üzerine ilgi arttığını bildiren Tarım Bakanlığı yetkilileri, "Çevre koruma argümanlarından birisi olan doğrudan ekim; Ülkemizde tarımsal politika düzenleyicileri, üniversiteler, sanayi (özellikle tarımsal makine üreticileri) ve çiftçilerin dikkatini çekmiş olup konu ile ilgili çalışmalar artmaya başlamıştır. Doğrudan ekim Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından öncelikli çalışma konuları arasında yer almıştır. Sürdürülebilir tarım, tarımsal kaynakları koruyarak, insanoğlunun ihtiyaçlarını doğrultusunda ekosisteme ve ekosistemdeki canlı türlerine zarar vermeden tarımsal üretim yapılmasını hedeflemektedir" ifadesinde bulundu.

Doğrudan ekim çalışmaları çevre koruma ve sürdürülebilirlik açısından son derece önemli olduğunun altını çizen yetkililer, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca son yıllarda konu ile ilgili çalışmalara ağırlık verilmiştir. Geleneksel mısır yetiştiriciliğinde olduğu gibi doğrudan ekim sistemlerinde de yabancı otlar mısır üretimini sınırlayan faktörlerin başında gelmektedir. Mısır üretiminde yabancı otlardan dolayı meydana gelen ürün kaybının % 37 dolayında olduğu bildirilmiştir" ifadesinde bulunarak şu bilgileri verdi:

"Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Işık yönetimindeki projede yabancı otların, herbisit kullanımı gerektirmeyen veya daha az herbisit kullanımını sağlayacak alternatif yöntemlerden örtücü bitkiler ile kontrol altına alınması araştırılacaktır. Örtücü bitkilerin yabancı ot mücadelesine entegre edilmesiyle herbisit kullanımı minimize veya elimine edilebilecek ve çevreye daha az zarar vererek yabancı ot kontrolü sağlanabilecektir.

Örtücü bitkiler yardımı ile doğrudan ekim yapılan mısır alanlarında toprak özelliklerinin iyileştirilmesi, bu alanlarda yüzey akışının ve rüzgâr erozyonunun azaltılması, örtücü bitki kalıntıları ile buharlaşmanın önlenmesi ve daha az sulama yapılması hedeflenmektedir."

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığından Erciyes Üniversitesine Proje Desteği

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığından Erciyes Üniversitesine Proje Desteği

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim