• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı: Et ve yumurtayı yıkamayın

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı: Et ve yumurtayı yıkamayın
Gıda Güvenliği Derneği (GGD) Başkanı Samim Saner, sağlıklı beslenmeye yönelik tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.

Gıda Güvenliği Derneği (GGD) Başkanı Samim Saner, sağlıklı beslenmeye yönelik tüketicilere önemli uyarılarda bulundu. Yumurtanın akının çok iyi pişirilmesi gerektiğine vurgu yapan Saner, "Satın aldığınız et ve yumurtayı kesinlikle yıkamayın." dedi.

Ayrıca, yemeğin buzdolabından çıkarılır çıkarılmaz hemen ısıtılmasının önemine dikkat çeken Saner, mikrodalganın hiçbir zararının olmadığını söyledi.

GGD Başkanı Samim Saner, Kastamonu Daday'da Gıda Güvenliği Derneği tarafından düzenlenen "Sağlık Basını ile Bahara Hoşgeldin Buluşması" çerçevesinde basın mensupları ile bir araya geldi.

Burada gıda güvenliğine ilişkin açıklamalarda bulunan Samim Saner, doğru bilinen yanlışlar olduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı: "Et ve yumurtayı yıkamayın. Yumurtayı yıkadığınızda o bakteriyi etrafa, lavaboya ve elinize bulaştırıyorsunuz. Kaldı ki, yumurtayı doğru pişirmek önemlidir. Burada yumurtanın akının çok iyi pişirilmesi gerekiyor.

'KÖFTENİN İÇİ KIRMIZI KALMAMALI'

Kırmızı etin ve özellikle kıyma ve köftenin ise içinin kırmızı kalmaması ve iyice pişmesi gerekiyor. Karışım etlerde, içi ve dışı olmuyor artık. Köftenin içi eğer kırmızı ise ciddi sağlık riski var. Köftenin içi kırmızı kalmamalı. Şimdi dükkanlarda büyük burgerler satılıyor. İçleri tam pişmiyor. Bunlarda çok ciddi, bir ömür boyu sorun yaratabilecek hatta böbrek yetmezliğine neden olabilecek bakteri zehirlenmesine neden olabilir. Buna çok dikkat edilmeli. Eğer pazar yerlerinde açıkta olan süt ve süt ürünleri, Bruselloz, halk arasında "Malta humması" ya da "mal hastalığı" olarak ta bilinen ciddi bir sağlık riskidir. Ciddi ateş nöbetlerine neden olur. Mücadelesi de kolay değildir. 5-6 aydan önce toparlanması mümkün olmuyor."

'MİKRODALGA ZARARSIZ'

Saner, pişirilen yemeklerin nasıl muhafaza edileceğine dair ise şu önerilerde bulundu: "Pişirdiğimiz yemeği en kısa sürece buzdolabına koymalıyız. Yemeği çok hızlı soğutun. Yemek piştikten sonra tencereyi soğuk suyun içine batırıp ardından buzdolabına koyabilirsiniz. Sıcağa maruz kaldıkça, bozulma riski artar. Ne kadar hızlı soğutursanız o kadar faydalı olur. Buzdolabının buzluklarını da çok yanlış kullanıyoruz. Bir kilogram et alıyorsanız, bunu tüketeceğimiz kadar parçalara ayırıp, gerektikçe o parçaları buzluktan çıkarıp tüketmeliyiz. Çözülmesini de beklerken, buzdolabında çözün. Yarın yemek yapacaksanız, buzdolabının alt rafına koyun. Acil ihtiyaç varsa, sıcak suyun içine batırabiliriz. Buzdolabından yemeği çıkarır çıkarmaz da hemen ısıtın. Ayrıca mikrodalganın da ürüne hiçbir zararı yoktur."

Tüketicilerin gıda hileleri konusunda bilinçli olması gerektiğini belirten Saner, "En fazla hile, karışım ürünlerde yapılıyor. Örneğin, zeytinyağında, baharatlarda ve çekilmiş kıymada. Saf ürünlerde ise bu hile daha azdır." dedi.Cihan

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı: Et ve yumurtayı yıkamayın

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı: Et ve yumurtayı yıkamayın

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim