• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Gıda Fiyatları Dünyada Azalırken, Türkiye’de Her Yıl Artıyor

Gıda Fiyatları Dünyada Azalırken, Türkiye’de Her Yıl Artıyor
Gıda fiyatları dünya genelinde azalma eğilimi gösterirken, Türkiye'de tam tersi bir durumun yaşanması hazır yemek sanayinii de olumsuz etkiliyor.

Gıda fiyatları dünya genelinde azalma eğilimi gösterirken, Türkiye'de tam tersi bir durumun yaşanması hazır yemek sanayinii de olumsuz etkiliyor. Son yıllarda Türkiye'de enflasyon oranının üstünde seyreden artışı fiyatlarına yansıtamayan yemek sanayi sektörü sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Sektördeki firmalar bir yandan Türkiye'nin akılcı tarım politikalarına geçmesini beklerken, diğer yandan güç birliği ile rekabet güçlerini artırmaya çalışıyor.

Bursa'da faaliyet gösteren Yankı Yemek Sanayii'nin Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Dönmez, gıda fiyatlarındaki artışın enflasyonu tetiklediğini, bunun da tüketiciye olumsuz yansıdığını söyledi. Artıştan hazır yemek sanayinin de etkilendiğini vurgulayan Dönmez, "Bütün dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de sürekli artıyor. Bir önceki yıl içerdeki siyasi gelişmeler, dünyadaki kuraklık beklentileri, Arap ülkelerindeki halk hareketleri sebebiyle gıda fiyatları artarken, Türkiye, iki seçim atlattı. Siyasi belirsizliklerin ekonomide sebebiyet verdiği dalgalanmalar, birçok sektörde olduğu gibi gıda sektörüne de olumsuz etki yaptı. Hazır yemek sanayii açısından 2015 yılının iyi geçtiğini söylemek zor. Gıdadaki artışı tamamen müşterilerimize yansıtamıyoruz. Fiyat artışlarının getirdiği yükün en azından bir kısmını kendimiz üstlenmek zorunda kaldık" dedi.

Coşkun Dönmez, dünyadaki olumsuz gelişmeler ve beklentilerin gıda fiyatlarına olumsuz yansımasının inkâr edilemeyeceğini, ancak ülkemizdeki gıda fiyatlarındaki artışın asıl sebebinin Türkiye'ye özgü faktörlerden kaynaklandığını söyledi. Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde petrol fiyatlarındaki düşüşün gıda üretim maliyetlerine anında olumlu yansıdığını, ancak Türkiye'de böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirten Dönmez, Türkiye'nin sağlıklı bir tarım politikası izlemesi, arz talep dengesini iyi oturtması gerektiğini söyledi. Dönmez, "Hem üreticinin hem tüketicinin kaybettiği bir ortamda, ekonominin kazanması beklenemez. Bu durum Türkiye ekonomisi açısından olumsuz bir tablo ortaya koyuyor" dedi

Coşkun Dönmez, hazır yemek sanayiinin gıda fiyatlarındaki artışın yaptığı olumsuzluğu asgariye indirmesi için yeni adımlar atması gerektiğini savundu. Bu amaçla Yankı Yemek Sanayii olarak geleceğe dönük yatırım planlaması yaptıklarını ve tesisleşmeye gittiklerini anlatan Coşkun Dönmez, sektörel güç birliğinin meseleye önemli ölçüde çözüm getireceğine inandıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artışın önemli bir sebebi de üretici ile tüketici arasındaki aracılar. Böyle olunca üretici ürünü ucuza satmak zorunda kalırken, tüketici de pahalı almak zorunda kalıyor. Bu sebeple yaş sebze ve meyveyi doğrudan üreticiden alıp işleyecek bir tesis kurmayı hedefledik. 4 firmanın ortaklaşa gerçekleştirdiği 3,5 milyon lira yatırım maliyetli bu tesisimizi yakında hizmete açacağız. Sektörel güç birliğini gösteren bu yatırım, ayrıca 50 kişiye istihdam olanağı sağlayacak".

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim