• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Gezi Parkı olaylarının 1. yıldönümünde polis Taksim'de

Gezi Parkı olaylarının 1. yıldönümünde polis Taksim'de
Taksim Meydanı'nda toplanmak isteyen gruplara biber gazıyla müdahale edildi. Çok sayıda gösterici gazdan etkilenirken, ilk belirlemelere göre 97 kişi gözaltına alındı.
İstiklal Caddesi Meşelik Sokak’ta bekleyen ve caddeye çıkmalarına izin verilmeyen Taksim Dayanışması üyeleri saat 21.30 sıralarında Taksim’deki eylemi sona erdirdi.
 
Gezi parkı olaylarının birinci yıldönümünde polis, Taksim'de toplanmaya başladı. Saat 09.30'dan itibaren polis ekipleri Taksim'e otobüslerle geliyor. Meydan da itfaiye ve belediye araçları da hazır bekletiliyor. Polis, Gezi Parkı'nı saat 10.50 sıralarında vatandaşlara kapattı.
 
Gezi Parkı protestolarının birinci yıl dönümü nedeniyle Taksim Meydanı’nda geniş güvenlik önlemleri alındı. Sabah saatlerinden itibaren çok sayıda polis Taksim’de konuşlandırıldı. Parkın içinde bekleyen bazı polislerin yeşil yelek giydiği ve içinde cop bulunan sırt çantası taşıdığı görüldü. Beşiktaş Kartal heykeli çevresinde toplanan kalabalık polis ile karşı karşıya geldi. Eylemcilere polis müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Kadıköy D-100 Karayolu Göztepe mevkiinde de yolu kapatmak isteyen bir gruba, çevik kuvvet ekipleri müdahale etti.
 
Öte yandan, Gezi Parkı yıl dönümü nedeniyle Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na tüm vapur seferleri saat 15.00'ten itibaren iptal edildi. Taksim-Kabataş arasındaki füniküler ile Maçka-Taşkışla arasındaki teleferik seferleri de yapılamıyor.
 
Resmi ve sivil birçok polisin bulunduğu Gezi Parkı, saat 11.00 sıralarında kapatıldı. Bu sırada çiçek bırakmak için Gezi Parkı girişine gelen Mehmet Rıza Camcı isimli bir vatandaş polis engeliyle karşılaştı.
 
KİTAP OKUNMASINA İZİN VERİLMEDİ
 
Gezi Parkı merdivenlerine gelerek parkta kitap okumak istediklerini söyleyen gruba da polis izin vermedi. Bunun üzerine yola oturarak kitap okumaya çalışan eylemciler ile polis arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik, eylemcilerin yoldan kalkmasıyla son buldu.
 
Bu arada, polis ekipleri, öğle saatlerinde İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı’nda toplanarak meydana yürümek isteyen gruba müdahale etti. Gruba karşı gaz kullanmayan polis, göstericileri kalkanları kullanarak dağıttı. Bazı eylemciler de gözaltına alındı.
 
EMNİYET MÜDÜRÜ DE OPERASYONDA
 
İstanbul Beyoğlu Emniyet Müdürü Ünal Altıner’in gözaltı işlemlerine kendisinin de katıldığı görüldü. Öte yandan, Taksim Meydanı'na bakan bir binanın 5. katından "Korkmayın" yazıyı pankart sarkıtan 2 kişi gözaltına alındı. Eylemciler polis merkezine götürülürken; asılan pankart da binadan indirildi.
 
AKŞAM SAATLERİNDE TANSİYON YÜKSELDİ 
 
Akşam saatlerinde İstiklal Caddesi'ndeki TMMOB binasında bir araya gelen Taksim Dayanışması üyeleri, saat 18.00 sıralarında meydana doğru yürüyüşe geçti.
 
HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkcü, HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel ile CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, Mahmut Tanal ve İlhan Cihaner ile bazı sanatçıların bulunduğu grubun yolu Meşelik Sokak'ta barikat kuran polis tarafından kesildi.
 
Grup ile polis yetkilileri arasında Gezi Parkı’na giriş konusunda görüşmeler yapıldı. Taksim Dayanışması, grubun anma yapmak üzere Gezi Parkı'na yürümesine izin verilmesini istedi.
 
Bu sırada "Her yer Taksim her yer direniş" şeklinde sloganlar atan gruptakiler, olaylar sırasında yaşamını yitirenlerin isimlerini tek tek okuyarak “Yaşıyor” diye bağırdı.
 
19.00'DA MÜDAHALE HIZLANDI
 
Görüşmelerin ardından bekleyiş sürerken, polis ekiplerinin kask ve gaz maskelerini taktığı görüldü. Çevik kuvvet ekipleri, saat 19.00 sıralarında Galatasaray Lisesi önünde toplanan gruba biber gazıyla müdahale etti. Polisin müdahalesi aralıklarla devam ediyor.
 
Fransız Konsolosluğu önünde toplanan grubun Taksim Meydanı'na yürümesine izin vermedi.Polis, yürüyüşün izinsiz olduğunu belirterek, gruptakileri dağılmaları yönünde uyardı. Uyarılara rağmen dağılmayan gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından, gruptakiler ara sokaklara dağıldı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal bazı göstericilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Tanal ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
 
İSTANBUL'DA ULAŞIM DURDU
 
Gezi Parkı yıldönümü nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alan polis ekipleri, Taksim’de kuş uçurtmadı. Park ile AKM önündeki alan vatandaşlara kapatılırken, Cumhuriyet Anıtı'nın çevresine demir bariyerler konuldu. Güvenlik önlemleri kapsamında Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası’na tüm vapur seferleri iptal edildi.  Çevik kuvvet ekipleri, İstiklal Caddesi ve ara sokaklar ile Taksim'e çıkan yollarda güvenlik önlemi aldı. Meydana çıkan bazı sokaklar da kapatıldı.
 
İstiklal Caddesi'nde belirli aralıklarla güvenlik barikatı oluşturan polis ekipleri, ara sokaklardan caddeye girişlere izin vermiyor. Polis helikopteri de bölge üzerinde güvenlik uçuşu yapıyor.
 
Taksim-Kabataş fünikiler seferleri ile Maçka-Taşkışla arasındaki teleferik seferleri de durduruldu. Metrobüs seferleri yapılamazken, metro seferleri de iptal edildi.
Bu arada, kentte 2500'ü çevre illerden olmak üzere yaklaşık 25 bin polis görevlendirildi. Polislerin yaklaşık 7 bin 500'ünün Taksim, Beşiktaş, Dolmabahçe, Tarlabaşı, Şişli ve Okmeydanı'nda görev yaptığı öğrenildi.
 
22.26
 
İstanbul’da Harbiye’de polis bir kadını zorla gözaltına alırken polise tepki gösteren direnişçiler kadını polisin elinden aldı.
 
22. 20
 
Beyoğlu’nda Şişhane’den Unkapanı’na giden yolda biber gazlı müdahale.
 
22.17
 
Beşiktaş’ta Kartal Heykeli çevresi çevik kuvvet ve sivil polis ablukası altında. Polis gözaltı yapıyor.
 

TAKSİM DAYANIŞMA'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

22.15- Taksim Dayanışması, eylemlerin bitirildiğini duyurdu.

22:11
 

Sultangazi’de korsan gösteri düzenleyerek TEM Otoyolu’na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.
 
Gazi Mahallesi İstiklal Caddesi üzerinde bir araya gelen yüzleri maskeli kalabalık bir grup, TEM Otoyolu’na yürümek istedi. Sözde Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü anması için toplanan göstericiler, polisin müdahalesi üzerine geri püskürtüldü. İstiklal Caddesi üzerinde yeniden toplanan kalabalık, çöp konteynırlarlarını ve pazar tahtalarını yol ortasına taşıyarak ateşe verdi. Ardından polise taş, bilye ve havai fişeklerle saldıran gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Grup, yapılan müdahalenin ardından ara sokaklara dağıldı. Kalabalığın toplandığı caddeye giren TOMA aracı ise yakılan barikatları suyla söndürdü.
 
Müdahalenin ardından ara sokaklara dağılan göstericiler ile polis arasındaki gergin bekleyiş sürüyor.

22:07

Gezi olaylarının yıl dönümünde Bursa’da da bir araya gelen grup, hükümet aleyhine slogan atarak yürüyüş yaptı. Şehrin ana arteri sayılan Altıparmak Caddesi ile Atatürk Caddesi’nde iki saat boyunca ulaşım durdu. Eylemcilere bazı vatandaşlar balkonlardan alkış ve tencere çalarak destek verdi.
 

21:58

Gezi olaylarının yıl dönümünde Okmeydanı'nda akşam saatlerinde hareketlilik yaşandı. Caddelere barikat kurarak ateşe veren gruba polis müdahale etti. Grup da havai fişek ve molotof bombaları ile polise saldırdı.
 
21.36 Mis Sokak’ta polis müdahalesi aralıklarla sürüyor. 
 

21:36

Gezi olaylarının yıl dönümünde polis barikatı önünde tek ayakla bekleyen bir eylemci, yaklaşık 10 dakika sürdürdü. Eylemci protestosunu uzatınca polis tarafından gözaltına alındı. 

 

21:25

İstanbul Şişli’de polise molotofkokteyli atan göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale edildi.
 
Beşiktaş Çarşı’da toplanan bir grup gösterici, Nişantaşı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis göstericilerin yürüyüşüne izin verdi ancak grup Osmanbey’e geldiğinde Taksim’e çıkmak istedi. Bunun üzerine grup polisle karşı karşıya geldi. Göstericilerin polise taş ve molotofkokteyli attığı görüldü. Polis yaklaşık 50 kişilik gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahale sonrası göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı. Osmanbey ve Şişli’de polisin müdahalesi sürüyor.
 

21:15

Öte yandan göstericiler arasında yer alan bir grup, İstiklal Caddesi üzerindeki bazı iş yerlerine zarar verdi. Saldırılar sonucu bir lokumcu ile börekçi salonunun camları kırıldı. Esnaflar, yapılan eylemlerde iş yerlerinin zarar görmesine neden olduğu için hem göstericilere hem de polisin tutumuna tepki gösterdi.
 
 
21.12 Ergenekon Caddesi’nde göstericilerle polisler karşı karşıya bekliyor.
 
21.09 Ses çıkarma eylemleri başta Şişli olmak üzere tüm İstanbul’da başladı.
 
21.02 Ihlamurdere Caddesi’nde halk tencere tavalarla eylemcilere destek veriyor.
 
21.00 ÇHD İstanbul Kriz Masası’na göre en az 97 kişi gözaltına alındı.
 
20.57 İstanbul- taksim dayanışmanın oturma eylemine kadınlar geldi. Ritim tutarak homofobik devlet sloganları atılıyor.
 

20:55

Ara sokaklara dağılan bazı gösterici grupları, çöp bidonlarını ve tahtaları ateşe vererek yol kapattı. Guruplara müdahale eden Çevik Kuvvet ekipleri göstericilerin İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı’na girmelerine izin vermiyor. 
 
Polisin kovaladığı göstericileri görüntüleyen basın mensuplarına da gaz sıkarak caddeden çıkarmak isteyen Çevik Kuvvet ekipleri, bazı basın mensuplarını darp etti. 
 
20.51

Beşiktaş Çarşı’da toplananlara polis müdahale etti. Grup Abbasağa’ya doğru kaçtı. Bir kişi gözaltına alındı. 
 
20.48

Beşiktaş Kartal Heykeli önünde polis uyarısına karşın toplanma sürüyor. 
 
20.45

Beyoğlu'nda görevli polisleri kafelerde oturan vatandaşlar protesto etti. 
 
 
 
 
 
20.43

Polis, Asmalımescit’teki gruba biber gazıyla müdühale etti. 
 
20.41

Fulya’dan Taksim’e doğru bir grup yürüyüşe geçti
 
20.39

 İstiklal’de yoğun gaz var. Polis ara sokakları kapattı. Balık pazarında bir grup slogan atıyor.
 
20.38
Polis Şişli’de Süleyman Nazif Sokak’a biber gazlı müdahale başladı.
 
20.36
Polis saldırısıyla Osmanbey’deki grup Kurtuluş ve Beşiktaş yönlerine çekildi.
 
20.26
Polis, Galatasaray’dan Taksim Meydanı yönüne geçişi kapadı. 
 
 Teşvikiye Cami’nde bekleyen polis, Beşiktaş’tan gelenlerin önüne barikat kurdu
 
20:16
İstiklal’de bir kişiye TOMA'nın çarptığı iddia edildi. 
 
 
20.06
Polis saldırısıyla Osmanbey’deki grup Kurtuluş ve Beşiktaş yönlerine çekildi.
 

19:45

Ankara Kızılay Meydanı'nda Gezi Parkı olaylarının yıldönümü nedeniyle toplanan gruba polis tazyikli suyla müdahale etti.
 
Başkent'te Gezi'nin yıldönümü nedeniyle Kızılay Meydanı'nda toplananlara polis TOMA'larla müdahale etti. Müdahale, eylemcilerin Kızılay Meydanı'nı trafiğe kapatması sonrası geldi.
 
Polis Güvenpark ve Kızılay Meydanı'nda eylemcilere izin vermiyor.
Eylemciler zaman zaman polislere havai fişek ve taş atarken polis de TOMA'lardan tazyikli su ile müdahale ediyor.
 
19.26
Polis, Galatasaray’dan Taksim Meydanı yönüne geçişi kapadı. 
 
19.23
Teşvikiye Cami’nde bekleyen polis, Beşiktaş’tan gelenlerin önüne barikat kurdu
 
19.22
İstiklal’de bir kişiye TOMA'nın çarptığı iddia edildi. 
 
19.20
Polis Harbiye’de toplanan direnişçilere kimlik kontrolü ve GBT yapıyor. Osmanbey Metro Pangaltı çıkışında toplananlar ‘her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atıyor.
 
19.18
Galatasaray’daki müdahalede atılan bir gaz bombası esnafın camına isabet etti.
 
19.17
Osmanbey’de anonslar sürüyor. Ramada Otel önüne polis barikat kuruyor. ÖDP İstanbul MYK üyesi Deniz Demirdöğen İstiklal Caddesi'nde gözaltına alındığı iddia edildi. 
 
19.10
Kalabalık bir grup, Beşiktaş’tan Taksim’e doğru yürüyor. Beşiktaş halkı tencere tavalarla camlardan destek veriyor
 
 
19:11
Polis biber gazlı ve TOMA'lı müdahaleye başladı
 
 
 
18.51
 
Polis Taksim’den Harbiye’ye doğru çift şeridi kapatarak yürüyüşe geçti.
 
18.40
Beşiktaş’ta polis Taksim’e yürümek isteyen kitlenin önüne barikat kurdu
 
 
18.31
Taksim Dayanışması’ndan Ali Çerkezoğlu:”Vazgeçmedik. Açıklamayı 7′de Taksim Meydanı’nda yapacağız.”
 
18.30
Taksim Dayanışması’yla birlikte bekleyenler “Metin Lokumcu onurumuzdur” sloganları atıyor.
 
18.16
Beşiktaş’ta polis Kartal’dan Ihlamurdere Caddesi’ne çıkan sokağı kapattı.
 
18.14:
Taksim Dayanışması üyelerinin önünü Meşelik Sokak’ta kesen polis, yürüyüşe izin vermeyeceğini söylüyor
 
18.11:
 
Taksim Dayanışması TMMOB’deki toplantının ardından sokağa çıktı
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim