• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Geniz eti birçok hastalığın sebebi

Geniz eti birçok hastalığın sebebi
Çocukluk çağında en sık rastlanan cerrahi sorun geniz eti.

Geniz eti büyümesi ve hastalıklarının yol açtığı olumsuz belirtilerin özellikle ebeveynlerce bilinmesi, daha erken dönemde çocukların genizeti ve bu duruma eşlik edebilecek istenmeyen hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek adına çok önemli.

Konur Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Cem Hızlı, geniz etinin yol açtığı sorunlara dikkat çekti. Dr. Hızlı, geniz etinin önemini şöyle anlattı: “Geniz eti yerleştiği bölge itibariyle, burundan gelen hava akımının boğaz bölgesini geçerek akciğerlere ulaşmasını sağlayan dar bir kavşak niteliğinde. Bu dar alana aynı zamanda orta kulağın havalanmasını ve normal fonksiyonunu sağlamada büyük önemi olan östaki tüpü de açılıyor. Tüm bu sebepler normal şartlarda küçük ve tıkayıcı olmayan geniz eti dokusunun az miktarlarda dahi büyümesi durumunda neden önemli sağlık problemlerine yol açtığını açıklıyor.”

GENİZ ETİNİN YOL AÇTIĞI SORUNLAR

Büyümeye bağlı tıkanıklık ve bu tıkanıklığa bağlı olarak gelişen sağlık sorunlarına dikkat çeken Hızlı, şöyle devam etti: “Horlama, burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma, solunumun yaklaşık 8-10 saniye ve civarı sürelerle kesilmesi (apne nöbetleri), tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları ve uzun vadede bu enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen işitme kayıpları, seste boğukluk, konuşma bozuklukları, dişlerde çürüme şeklindedir. Geniz etinin büyümesinden bağımsız bir şekilde ‘adenoidit’ denilen sık enfeksiyon atakları, Adenoidit nedeniyle kulak başta olmak üzere sık geçirilen alt ve üst solunum yolları enfeksiyon atakları yaşanabiliyor.”

Çocuklarda tıkanıklık bulguları ya da sık tekrarlayan enfeksiyon öyküsü bulunması halinde hekime görünmek gerektiğini ifade eden Hızlı, tedavi konusunda şu bilgileri verdi: “Geniz eti operasyonları her zaman genel anestezi altında yaklaşık yarım saat süren bir operasyonla gerçekleştiriliyor. Hasta, aynı gün taburcu olmakta ve 3-4 günlük ev istirahati büyük oranda iyileşme süreci için yeterli oluyor.”

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim