• BIST 9805.83
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Genetik bozukluklar, kanser oranını artırıyor

Genetik bozukluklar, kanser oranını artırıyor
Uzmanlar "Tümör hücrelerindeki genetik bozuklukların normal hücrelerin kanserleşmesine neden olduğunu görüyoruz" dedi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürkan, tıp fakültesinde düzenlenen toplantıda, günümüzde kanser oranı görülme sıklığının giderek artığını söyledi.

Kanserin çeşitli nedenlerle ortaya çıktığını belirten Gürkan, şöyle konuştu:

"Tümör hücrelerindeki genetik bozuklukların normal hücreleri kanserleşmesine neden olduğunu görüyoruz. Artık günümüzde kanserde kişiye özgü tedavi başladı. Bu durum giderek normal gündelik yaşamımıza da girecek. Şöyle ki, kişinin genetik profiline bakılıp o kişinin yaşam süresince hangi hastalıklara yakalanma riskinin olduğu ya da o kişi, o hastalığa yakalandığında kişiyi hangi ilacın iyileştirebileceği, kişinin genetik profiline bakılarak tedavisi söylenebilecek. ABD'de ve bazı Avrupa Birliği ülkelerindeki ilaçların kutularında gerekli genetik test yapılmalıdır ibaresi yer alıyor. Kişi genetik test yaptırmadan o ilacı kullanamıyor."

Gürkan, genetik bozuklukların kanser oranını artırdığını, buna karşın kişinin kanserden veya diğer hastalıklardan korunmak için genetik test yaptırması gerektiğini vurguladı.
Özellikle kanser hastalarına genetik test yaptıklarını anlatan Gürkan, genetik testin kanser hastalığındaki tedavide önemli bir yol gösterici olduğunu ve hastanın yaşam süresini uzattığını dile getirdi.

Akraba evliliklerinin hastalıklara etkisi

Gürkan, Türkiye'deki akraba evlilikleri oranının, 2013 rakamlarına göre yüzde 24 olduğunu söyledi.
Akraba evliliklerinin genetik hastalıkların sık görülmesine neden olduğunu ifade eden Gürkan, şöyle devam etti:

"Mesela kadın ve erkek taşıyıcı oluyor. İki taşıyıcı bir araya geldiğinde hastalık ortaya çıkıyor. Dolayısıyla genetikçiler için aslında Türkiye, bu anlamda derya deniz. Çünkü bizde akraba evliliği oranı yüksek olduğu için genetik hastalık taşıyıcılığı da yüksektir. Avrupa popülasyonlarına göre, daha güneydeki topluluklara göre, bazı genetik hastalıkları daha sık görüyoruz."

Kişinin genlerini anne ve babasından iki kopya şeklinde aldığını aktaran Gürkan, genetik hastalıkların "gen susturulması" yöntemi ya da doğumdan itibaren gen testi ve sonrasındaki uygulamalarla tedavi edilebileceğini dile getirdi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim