• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Gençlik Merkezi’nde Başkanlık Sistemi Konuşuldu

Gençlik Merkezi’nde Başkanlık Sistemi Konuşuldu
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Şehir Konferansında "Türkiye ve Başkanlık Sistemi" konusu değerlendirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Şehir Konferansında "Türkiye ve Başkanlık Sistemi" konusu değerlendirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Medeniyet Okulu Projesi çerçevesinde düzenlediği Şehir Konferansında başkanlık sistemi masaya yatırıldı. "Türkiye ve Başkanlık Sistemi" konulu konferansta sistemin dünyadaki örnekleri ile Türkiye'de nasıl uygulanabileceği ele alındı. Büyükşehir Belediyesi Kılıçarslan Gençlik Merkezi'ndeki programın moderatörlüğünü yapan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Doç. Dr. Bülent Kent, başkanlık sisteminin kişiye bağlı olarak tartışılan bir konu değil, bir sistem sorunu olduğunu belirterek, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimi ve koalisyonlar döneminin her zaman sorun olması nedeniyle başkanlık sisteminin tartışılmaya başlandığını kaydetti.

Başkanlık sisteminin özellikle idari yapımıza ne gibi değişiklikler getireceğini anlatan Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Ramazan Çağlayan, "Başkanlık dediğimiz şeyin devlet modeliyle yani rejimle bir ilgisi yok. Cumhuriyet devam edecektir. Cumhuriyetle kimsenin alıp veremediği yok, kimsenin karşı geldiği yok. Başkanlık modeli deyince biz rejimi tartıştırmayız itirazının hiçbir bilimsel temeli yok" diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Faruk Bilir de, başkanlık sisteminin, sistemin odağında başkanın yer aldığı bir sistem olmadığını, orijinal adının kongre hükümeti olduğunu belirtti. Prof. Dr. Bilir, "Türkiye'de parlamenter sistemin işletilemeyeceğine dair istatistikler var. Bu bir sistem değişikliği değil, bir hükümet sistemi değişikliği, bir rejim değişikliği" diye konuştu.

Kırıkkale Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük ise, "Koalisyon sistemleri bizim tabiatımıza uymuyor. O zaman bu sistemi revize etmemiz ya da başka bir sisteme gitmemiz gerekiyor" dedi.

Konuşmacılar, programın sonunda öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim