• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Gençleri Yatay Geçiş Heyecanı Sardı

Gençleri Yatay Geçiş Heyecanı Sardı
Yatay geçiş başvuru dönemi başladı. YÖK'ün web sitesinde her üniversitenin yatay geçiş takvimi ve yatay geçiş kontenjanları ilan edildi.

Yatay geçiş başvuru dönemi başladı. YÖK'ün web sitesinde her üniversitenin yatay geçiş takvimi ve yatay geçiş kontenjanları ilan edildi. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu sene merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçişin yolu da açıldı.

Yatay geçiş bahar yarıyılı öncesindeki başvuru dönemi başladı. Adayların heyecanı, merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş yolunun açılmasıyla ikiye katlandı. Üniversite Tercih Merkezi (UTM) Direktörü Burak Kılanç merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçişin kriterlerini açıkladı. "Eskiden sadece not ortalamasının yüksek olması ve üniversite senatolarının getirdiği diğer kriterlere bakılarak yatay geçiş düşük kontenjanlar çerçevesinde yapılabiliyordu. Ancak 2013'ten itibaren öğrenciler merkezi yerleştirme puanları yeterli olursa yatay geçiş yapabiliyorlar" diyen Burak Kılanç, 2013 yılı Eylül ayında yönetmeliğe eklenen bir maddeyle merkezi yerleştirme puanı esasına göre yatay geçişin önünün açıldığını söyledi. Merkezi yerleştirme puanı esasına göre yatay geçiş esasını açıklayan Kılanç, "Bir üniversite öğrencisi üniversiteye yerleştiği yıl aldığı puanları dikkate almak kaydıyla o yıl oluşan taban puanlarını tutturduğu her bölüme yatay geçiş yapabiliyor. Örneğin 2013 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'ne yerleşen ve o sene puanı İstanbul Hukuk Fakültesi'ne de yerleşmek için yeterli olan bir öğrenci şu anda puanı tuttuğu için İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne başvurarak yatay geçiş yapma şansına sahip" dedi.

"HER SINIF SEVİYESİNDE YATAY GEÇİŞ YAPMANIZ MÜMKÜN"

Uygulamanın kriterlerine değinen Kılanç, "Üniversitelerin, bahar yarıyılı öncesi yani Ocak, Şubat aylarında ÖSYS kontenjanlarının yüzde 20'sine kadar başvuruyu kabul etme hakları var. Güz yarıyılı öncesinde yani Ağustos ayında ise ÖSYS kontenjanlarının yüzde 30'u kadar başvuruyu kabul etme zorunlulukları var. Bunun anlamı, Şubat ayında merkezi yerleştirme puanına göre öğrenci alıp almamaya üniversiteler kendileri karar veriyorlar ama Eylül ayında mutlaka almak durumundalar" dedi. Şu anda devlet üniversitelerinin çoğunun merkezi yerleştirme puanına göre kontenjan açmadığını, ancak vakıf üniversitelerinin neredeyse tamamının öğrencileri merkezi yerleştirme puanına göre kabul etmek için başvuruları başlattığını aktaran Kılanç, açıklamalarına şöyle devam etti: "Merkezi yerleştirme puanı esasına göre her sınıf seviyesinde yatay geçiş yapmanız mümkün. Hazırlık sınıfında okuyorsanız da yatay geçiş yapmanız mümkün, dördüncü sınıfta okuyorsanız da mümkün. Not ortalamasına göre yani eski usuldeki yatay geçişte sadece birinci sınıf bittikten sonra yada dördüncü sınıftan önce yatay geçiş yapma şansınız vardı ancak merkezi yerleştirme puanı esasına göre her sınıfta böyle bir hakkınız var. Kayıt dondurmuş olsanız da bu haktan faydalanabiliyorsunuz. Ancak öğrencilik yaşantınız boyunca merkezi yerleştirme puanı esasına göre yatay geçişte sadece bir kez yararlanabiliyorsunuz."

"YATAY GEÇİŞ YAPTIĞINIZ ÜNİVERSİTEDEN MEMNUN KALMAZSANIZ GERİ DÖNEBİLİRSİNİZ"

"Yatay geçiş yaparsanız ve memnun kalmazsanız da bir sonraki dönem sorgusuz sualsiz ilk üniversitenize geri dönme şansınız da var" diyen Kılanç, Burada "Özel yetenek puanıyla öğrenci alan bölümlerde merkezi yerleştirme puanı esasına göre yatay geçiş yapmak mümkün değil. Bunun dışında bahar dönemi öncesi için Kıbrıs'taki ve yurtdışındaki üniversitelerden de merkezi yerleştirme puanı esasına göre yatay geçiş yapmak mümkün değil. Sadece Türkiye'deki ÖSYS kılavuzunda yer alan üniversitelere yerleşmiş olmanız şartı aranıyor. Ancak Ağustos öncesinde Kıbrıs'tan da yurtdışından da eğer yerleştiyseniz merkezi yerleştirme puanı esasına göre yatay geçiş yapmanız mümkün" diye konuştu.

"YATAY GEÇİŞ YAPACAĞINIZ ÜNİVERSİTENİN BURS İMKANLARINI ARAŞTIRIN"

Çerçeve yönetmeliğe göre yatay geçiş yapan öğrencinin bursunu kaybettiğini ifade eden Kılanç, "Merkezi yerleştirme puanı esasına göre yatay geçiş yapıldığında da aynı şey geçerlidir. Bursunuzu kaybedersiniz. Ancak yatay geçiş yaptığınız üniversitenin mütevelli heyeti üst yönetimi size ekstradan bir burs vermeyi kararlaştırabilir. Öyle olduğu için yatay geçiş yapmak isteyen burslu öğrencilerin yatay geçiş yapacakları üniversiteyi bu çerçevede değerlendirmeleri gerekiyor. Hangi üniversiteye yatay geçiş yaptığını da burslarını sürdürecek yada ne oranda burs verecek olduğunu da mutlaka incelemeleri ve başvurularını ona göre yapmaları gerekecek" açıklamalarında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim