• BIST 9524.59
  • Altın 2496.1
  • Dolar 32.5441
  • Euro 34.7282
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Gençler, Türk Müziği Çalgılarını Dünyaya Tanıyacak

Gençler, Türk Müziği Çalgılarını Dünyaya Tanıyacak
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı işbirliğiyle düzenlenen, Türk müziği çalgılarının...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı işbirliğiyle düzenlenen, Türk müziği çalgılarının tanıtımı ve yaygınlaştırılması projesi olan "Herkes İçin Sanat Akademisi" programı GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.

GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Genel Sekreter Ercan Eroğlu, akademik idari personel ile Gaziantep'in çeşitli okullarından çok sayıda ortaokul ve lise öğrencisi katıldı. GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlgar İmamverdiyev'in aşıklık geleneğinin çalgısı olan aşık sazını tanıtmasıyla başlayan etkinlikte; GAÜN ve İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Elemanları tarafından tar, kemani, ney, kanun sazı, bağlama, tambur ve ud sazı gibi Türk müziği çalgıları tanıtıldı. Programın açılışında konuşan Proje Yürütücüsü İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Murtezaoğlu, Herkes İçin Sanat Akademisinin 2015 yılında başlattığı bir proje olduğunu belirterek, "Popüler kültür ve dünyadaki global anlamdaki kapitalist sistem özellikle popüler müziği ön plana çıkarıyor. Dolayısıyla geleneğimiz gözden kayboluyor ve yok oluyor. Geleneğimiz, kültürel belleğimiz. Kültürel bellek çok önemli bir kavram. UNESCO'nun da temel çalışma alanlarından bir tanesi. Dünyada popüler müzik baskın gibi görülüyor ama yeni global konjonktürde geleneksel müzikler de dünyada ilgi çekiyor. Dolayısıyla insan, çocuk ya da genç bilmediği görmediği bir konuya ilgi gösteremez. Önemli olan öyle bir konunun, müziğin, enstrümanın varlığını çok geniş kitlelere yayabilmemiz, farkındalık sağlayabilmemiz. O zaman gördük ki merak duygusuyla geleneksel müziğe ya da enstrümanlara karşı ilgileri başlıyor" diye konuştu. Çalışmayı yurt dışına da taşıyacaklarını ifade eden Prof. Dr. Murtezaoğlu, "Projemiz kendi sınırlarından çıkıp öncelikli olarak Balkanlar, komşu ve akraba ülkelerimiz başta olmak üzere Avrupa geneline de yayılacak. Hem kültürel diplomasimize uluslararası anlamda katkı sağlayacağız hem de kendi ülkemizin sınırları içerisinde sanat aracılığıyla toplumsal birlikteliğe, barışa, kültürümüzün devamlılığına, birlik ve beraberliğimize katkı sağlayacağız" dedi.

Proje Koordinatörü GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Sanatçı Öğr. Gör. Dr. Gültekin Şener, kültürel değerlerimizin gençliğe ulaşmasıyla ilgili uzun yıllardan bu yana problemler yaşandığını vurguladı. Şener, Türk müziği çalgılarımızın gençler tarafından bilinmemesi ve çalgılarımızın menşei ile ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmamaları çok büyük bir eksikliktir. Bu proje ortaokul ve lise gibi dimağı çok açık olan bir kitleye Türk müziği çalgılarımızı göstererek Türk müziğinin o yaş grubunda algılanmasının önünü açtı" diyerek, bu bağlamda çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Gençler, Türk Müziği Çalgılarını Dünyaya Tanıyacak

Gençler, Türk Müziği Çalgılarını Dünyaya Tanıyacak

Gençler, Türk Müziği Çalgılarını Dünyaya Tanıyacak

Gençler, Türk Müziği Çalgılarını Dünyaya Tanıyacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim