• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

Genç Pehlivanlar Berlin’de ödül için yarışıyor

Genç Pehlivanlar Berlin’de ödül için yarışıyor
"Genç Pehlivanlar" Türkiye'nin değişik bölgelerinden Malatya'ya gelen ve şampiyon olma hayali kuran 26 çocuk ile gencin hayatından kesitler sunuyor.

"Genç Pehlivanlar" Türkiye'nin değişik bölgelerinden Malatya'ya gelen ve şampiyon olma hayali kuran 26 çocuk ile gencin hayatından kesitler sunuyor. Yönetmen belgeseli çekerken küçük pehlivanlara büyük bir hassasiyetle yaklaşmış. Gözleri dolan çocuklar kameraya rağmen gözyaşlarını gizlemiyor. 66.Uluslararası Berlin Film Festivali'nde yer alan ilk Türk belgeseli olma özelliğine sahip "Genç Pehlivanlar" adlı film seyirci önüne çıktı.

"Genç Pehlivanlar" festivalde çocuk ve gençlik filmlerinin gösterildiği Generation Kplus Bölümü'nde Kristal Ayı için yarışıyor. "Mavi Bisiklet" gibi, yine Berlin'in tarihi film salonu Zoo Palast'ta30'da seyircisiyle buluşan "Genç Pehlivanlar" özellikle Türkiyeli çocuk ve gençlerin ilgisini çekti. Seyirciler arasından bir kız çocuğu, yönetmen Mete Gümürhan'a "Ata sporumuzu Berlin'de gösterdiğiniz için size teşekkür ederim. Film çok hoşuma gitti!" diyerek hem film ekibiyle hem de sinemada bulunan diğer çocuk ve gençlerle sevincini paylaştı.

"Genç Pehlivanlar" seyirciyi günün birinde şampiyon olmak isteyen ve bu amaçla Amasya Güreş Merkezi-Yatılı Okulu'nda kalan 26 çocuk ve gencin yaşamlarına götürüyor. Filmde ailelerinden ayrı yaşayan 10 ile 18 yaşlarındaki çocukların özlemlerine, üzüntülerine, hırslarına, yenilgilerine, başarılarına ve birbirleriyle dayanışmalarına tanıklık ediyoruz. 26 çocuk ve genç arasından Baran, Harun, Beytullah ve Ahmet ön plana çıkıyorlar.

Kilo sorunu olan Baran'ın annesini kaybettiğini ve dedesi tarafından büyütüldüğünü, Harun'un bir önceki yıl kolunu kırdığını ve o yüzden antrenmanlardan geri kaldığını öğreniyoruz. Sağlık sorunları olan Beytullah'ın hırsına ve hevesine, yaş grubunun en küçük şampiyonu olan Ahmet'in olimpik güreşçi olan abisine hem özendiğine hem de onu kıskandığına tanıklık ediyoruz. Grubu bir arada tutan Muhammed ve okulda herkesi güldüren sempatik Ümit ile tanışıyoruz.

Belgesel filmi Kültür Bakanlığı'nın ve sponsorların katkılarıyla çeken yönetmen Mete Gümürhan küçük pehlivanlara büyük bir hassasiyetle yaklaşmış. Aralarından bazıları ya evini çok özlediği için ya da antrenörün arzu ettiği performansı gösteremediği için azarı işitip gözleri dolduğunda kameraya rağmen gözyaşlarını saklamamış, üzüntüsünü gizlememiş. Hollanda'nın Rotterdam kentinde doğup büyüyen ancak aslen Edirneli olan Mete Gümürhan "Genç Pehlivanlar bir spor belgeseli değil, çocukların mücadelelerini anlatıp hayatlarından kesitler aktaran bir yapım.

Ailevi sorunları olan çocukların kimlik bulma çabaları ve sorunlarıyla baş edebilme hikâyelerini ön plana çıkarmak istedim" diyor ve seyircilerin filme gösterdikleri ilgiden mutlu bir şekilde "Uykusuz gecelere değdi. Seyircilerin verdiği tepkiler beklediğimiz tepkilerdi. Çok sevinçliyim" şeklinde konuşuyor. Yönetmenin hemen yanında duran yapımcı Aslı Akdağ ise Zaman'ın sorusu üzerine "Böyle bir okuldan ve bu çocukların varlığından haberdar değildim. Hem çocukların hem de güreşin tanıtımını yapabildiğimiz için mutluyum." diyerek bundan böyle bilinmeyen konuları işleyen belgeseller çekmeye devam edeceklerini söyledi.

Genç Pehlivanlar Berlin’de ödül için yarışıyor

Genç Pehlivanlar Berlin’de ödül için yarışıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim