• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Gemlik Körfezi’nin Geleceği Tartışılıyor

Gemlik Körfezi’nin Geleceği Tartışılıyor
Gemlik körfezindeki kirlilik, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen panelde masaya yatırıldı.

Gemlik körfezindeki kirlilik, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen panelde masaya yatırıldı.

Bursa Valiliği'nin himayesinde Büyükşehir Belediyesi, Gemlik Belediyesi, BUSKİ ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın da destek verdiği panelde körfezdeki kirlilik karşısında tarafların yapması gereken çalışmalar ele alındı. UÜ Gemlik Asım Kocabıyık Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele Gemlik protokolü, akademisyenler, belediye çalışanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, düzenlenen panelin sadece Gemlik için değil, Bursa için de büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Denizlerin diğer unsurlara oranla çok daha fazla dezavantajlı olduğunun altını çizen Şahin, "Bütün kirletici unsurlar öyle ya da böyle denizde son buluyor. Kirlenmenin yoğun olduğu yerlerin başında denizler geliyor. Denizler bir dereceye kadar kendi savunma mekanizmalarına sahipler. Ancak bunun için biz denizlere bir fırsat, bir nefes alma şansı tanımalıyız. Ülke olarak ciddi bir deniz kıyısı yüzdesine sahibiz. Bu yüzdenin neredeyse tamamı da kirliliğe maruz bırakılıyor. En önemli örneklerinden birisi de Gemlik körfezimiz. Bunun nedenleri de yoğun yerleşim ve kirletici faaliyetler olarak ön plana çıkıyor. Bugün üniversitemizin düzenlediği panelde kirliliğin sebepleri ve çözüm önerileri tartışılacak. Bu bakımdan çok değerli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Başta Rektör olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkür ediyor ve başarılı olmasını diliyorum" dedi.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise, Gemlik'in şehir için çok büyük önemi olduğuna işaret etti. Kendisinin de rektör olmadan önce vaktinin çoğunu Gemlik körfezinde geçirdiğini açıklayan Ulcay, "Gözden uzak gönülden ırak diye bir söz var. Görmediğiniz şeye katlanırsınız. Ancak gördüğünüz şeylere katlanamazsınız. Ben geçmişte vaktimin çoğunu bu körfezde geçiriyordum. Deniz kenarında yaşayan birisi, denizdeki hareketliliği ve meydana gelen problemleri görünce, bir de bilim adamı ise bunun çözülmesini istiyor. Gemlik'te limanlar ticaret ve ekonomimizin gelişmesi açısından çok büyük önem taşıyor. Ancak çevre kirliliğine de dikkat edilmesi gerekiyor. Denizin kendisini sonsuz temizleme özelliği yok. Dolayısı ile bu konu üzerinde hassas olmalıyız. Büyükşehir Belediyesi bu sıkıntıyla ilgili girişimler ve çalışmalar başlattı. Umarım bir an önce proje hayata geçer ve Gemlik körfezi eski güzel günlerine en kısa sürede kavuşur. Bugün burada çok önemli konuşmacılar olacak. Körfezdeki sorunlar ve çözüm önerileri üzerine sunumlar yapacaklar. Konuşmacılar eğer sunumlarını bizlere yazılı olarak ulaştırırlar ise biz de üniversite olarak tüm katılımcılara bir kitap şeklinde bu sunumları ulaştıracağımıza söz veriyoruz" diye konuştu.

"GELECEK 50 YILIN YATIRIMLARINI YAPIYORUZ"

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık da konuşmasında belediye olarak şehrin daha yeşil ve yaşanabilir hale getirilmesi için ortak akıl içerisinde hizmet vermeye çalıştıklarını kaydetti. Sahillerde insanların daha temiz bir denize girmeleri için, deniz ve plaj temizlikleri konusunda çalışmalar yapan Sahil Hizmetleri Daire Başkanlığı kurduklarını hatırlatan Karlık, "Bu çalışmalarımız devam edecek. Valiliğimiz, diğer belediyelerimiz, üniversitemiz ve diğer kurumlar ile istişare halinde hizmetlerimizi üretmeyi sürdürüyoruz. En iyisini yapmak istiyoruz. Tabi denizlerimizin temiz olması için, insanlarımızı da duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu konuda vatandaşlarımıza eğitici seminerler veriyoruz. Denizde yaşayan canlı türünün korunması için çalışıyoruz. Gemlik için gelecek 50 yılı düşünerek yatırımlar yapıyoruz. Dereleri ıslah ediyoruz. Atık su bırakan fabrikalara gerekli yaptırımları uyguluyoruz. Dünyada 5. olan Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisimizi Bursa'mıza kazandırdık. Bu tesisimizde zararlı atıkları yüzde yüz yok ediyoruz" şeklinde konuştu.

Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Barutçuoğlu ise panelde ele alınan konuların Gemlik ilçesi için hayati önem taşıdığını söyledi. Paneldeki görüşlerin ve çıkacak sonuçların kendileri için büyük önemli olacağını vurgulayan Barutçuoğlu, Gemlik körfezini konu ettiği ve bu alana dikkat çekilmesini sağladığı için Bursa Valiliği ve Uludağ Üniversitesi yönetimine teşekkür etti.

AKDENİZ HIZLA ÇÖLLEŞİYOR

Panelde çağrılı konuşmacı olarak yer alan Sualtı Fotoğrafçısı ve Belgeselci Tahsin Ceylan ise, "Gemlik Körfezinin Sualtı Hayatı" konulu bir sunum yaptı. Sunumunda karar vericilerin çok fazla şikayet etme hakları olmadıklarını kaydeden Ceylan, "Bu konularda açıkçası üniversitelere çok büyük görevler düşüyor. Çünkü ben mesleğim icabı birçok bölgede bulundum. Bilim insanları ve üniversiteler ile çalışan hiçbir bölgede hemen hemen sorunların kalmadığını söyleyebilirim. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin Akdeniz ekosisteminde toplam dört yüz altmış yedi tür balık yaşıyor. Kızıldeniz'de bin iki yüz tür balık yaşıyor. Altı yüz türü endemik. Akdeniz'de endemik tür sayısı altmış. Nesli tehlikede olan tür sayısı ise altmış iki. Akdeniz hızla çölleşiyor, hızla fakirleşiyor ve Akdeniz hızla tropikleşiyor. Egzotik göçün inanılmaz bir şekilde baskısı altında yaşıyor. Süveyş kanalından eskiden ayda bir tür geçiyordu. Şuanda neredeyse her gün bir tür geçiyor. İşin doğrusu bizim bilgi paylaşım hızımız ile ekosistemdeki kırılmanın hızı arasında büyük bir uçurum var" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından panelistler iki oturum halinde sunumlar yaptı.

Gemlik Körfezi’nin Geleceği Tartışılıyor

Gemlik Körfezi’nin Geleceği Tartışılıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim