• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C

Geliştirilen yeni ürünler, çiftçilere tanıltıldı

Geliştirilen yeni ürünler, çiftçilere tanıltıldı
Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen, "Tarla Günü" etkinliği ile çiftçi ve araştırmacıların bir araya gelmesi sağlanarak, yeni geliştirilen ürünler tanıtıldı.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GKTAEM) tarafından düzenlenen, "Tarla Günü" etkinliği ile çiftçi ve araştırmacıların bir araya gelmesi sağlanarak, yeni geliştirilen ürünler tanıtıldı.

GKTAEM Müdürü Sabri Çakır, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada 1925 yılından beri faaliyette olan enstitünün tarihi gelişimi hakkında verdi. 

Yaptıkları çalışmaları da anlatan Çakır, "Enstitümüzün kuruluş gayesi, bölge koşullarına uygun, yüksek verim özelliklere sahip, hastalık ve zararlılara dayanıklı, üretici, sanayici ve tüketicinin tane isteklerine uygun, yüksek verimli çeşitleri geliştirerek, üreticinin hizmetine sunmak, bunlarla ilgili yetiştirme tekniği paketlerini geliştirmek ve tohumluk üretim programlarını yürütmektir" dedi.

Toprak, su kaynaklarıyla ilgili çalışmalarda yaptıklarını dile getiren Çakır, bölgelerde su havzalarının gerekli değerlendirmelerin yapılması, biyoçeşitliliğin korunması gibi birçok çalışmalarda bulunduklarını bildirdi.

Islah çalışmaları kapsamında da başta buğday olmak üzere, arpa, yulaf, kuru fasu, nohut, endüstri ve yağ bitkilerinden bugüne kadar 144 çeşit geliştirerek, üreticilerin hizmetine sunduklarını aktaran Çakır, "Bir çeşit geliştirildikten sonra hızlı bir şekilde çiftçiye aktarılması büyük önem taşıyor. Özellikle tarla günlerimizi her yıl düzenleyerek, üretici araştırmacı ve yayıncının bir araya gelmesine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Çakır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü çalışmaların önemini de değindi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Proje Koordinatörü Metin Karahan da 2012 yılından itibaren bakanlık olarak, yeni geliştirilmiş çeşitler ya da sonuçlanmış araştırma projeleri üzerine çalışmalar yaptıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Biz bir yeniliğin, bir araştırma sonucunun raflarda kalmaması çiftçilere intikal etmesi için bir çalışma başlattık. Yayım, araştırmacı ve çiftçi bağını güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu konuda her türlü faaliyeti desteklemeye çalışıyoruz." 

Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ise iklimden etkilenmeyecek şekilde bir tarımsal üretim planlaması ve çalışması yapılması gerektiğini vurgulayarak, böylece rahat üretim yapan ve ne üreteceğini bilen bir ülke haline gelinebileceğini belirtti. 

Daha sonra, katılımcılar tarla gezisinde GKTAEM tarafından geliştirilerek, tescil edilmiş ve üretime aktarılan serin iklim tahılları, yemeklik tane baklagiller ve endüstri bitkileri hakkında bilgi aldı. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim