• BIST 9511.06
  • Altın 2492.507
  • Dolar 32.5959
  • Euro 34.8056
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Geçmeyen Ağrılar Küçük Cerrahi Müdahalelerle Gideriliyor

Geçmeyen Ağrılar Küçük Cerrahi Müdahalelerle Gideriliyor
Modern çağın en önemli sorunu olan ağrıyı gidermede, ilaçların yetmediği yerde küçük cerrahi girişimleriyle hastaya en fazla faydayı sağlamayı amaçlayan...

Modern çağın en önemli sorunu olan ağrıyı gidermede, ilaçların yetmediği yerde küçük cerrahi girişimleriyle hastaya en fazla faydayı sağlamayı amaçlayan "Fonksiyonel ve Stereotaksik Nöroşirurji" devreye giriyor.

Adana Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği Fonksiyonel ve Stereotaksik Nöroşirurji Uzmanı Dr. Emre Durdağ, "Fonksiyonel ve Stereotaksik Nöroşirurji"nin, hastaların işlevselliğini arttırmak için yapılan ameliyatları içeren bir beyin cerrahi alt grubu olduğunu söyledi. Dr. Durdağ, bu bilim dalının temel olarak, beyin pili takma uygulamasını yapan hareket bozuklukları cerrahisi, kaslardaki aşırı kasılmayı düzelten ameliyatları gerçekleştiren spastisite cerrahisi, epilepsi (sara) cerrahisi, psikiyatrik hastalıklara yönelik cerrahi ve diğer tedavilerle kontrol altına alınamayan ağrı girişimlerinin cerrahisini içerdiğini kaydetti.

HER AĞRIYA FARKLI GİRİŞİM

İlaçla kontrol altına alınamayan, uzun süreli olarak hastaların yaşamını kısıtlayan yüz, omurga ve vücut ağrılarını gidermek için bu girişime başvurulduğunu kaydeden Uzm. Dr. Emre Durdağ, "Günlük pratikte en sık uğraştığımız ağrı tipleri yüz ağrıları, baş-ense ağrıları, kanser ağrıları ve omurga ağrılarıdır. Her ağrı tipine uygun girişimler farklıdır. Ağrılı yere veya omurgaya bazı iğne tedavileri ya da lazer tedavilerini uygulamaktayız. Bunları hastanemizde yaparken algoloji (ağrı tedavisi) hekimleri ile birlikte çalışıyoruz" dedi.

SARA NÖBETLERİNDE DE ETKİLİ

Bu alanda, epilepsi tanısı olup, birden fazla ilaç kullanmasına rağmen ciddi nöbetleri olan hastalara da ameliyat yapılabildiğini bildiren Uzm. Dr. Emre Durdağ, "Genel olarak, -varsa- sara krizine neden olan beynin ilgili bölümü ameliyat ile çıkarılabilir. Sara krizinde oluşan aşırı elektriksel aktivitenin yayılmasının engellenmesi için beynin bazı elektrik iletim yollarının kesilmesi ya da krizin baskılanması için bazı epilepsi pillerinin yerleştirilmesi uygulaması yapılabilir" diye konuştu.

Durdağ, hangi hastalara, hangi tip ameliyatın uygulanacağının ise titizlikle yapılan bir inceleme sonrasında nöroloji, beyin cerrahisi, fizik tedavi hekimlerince birlikte belirlendiğini söyledi.

TAKINTI HASTALIĞI DA TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Adana Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği Fonksiyonel ve Stereotaksik Nöroşirurji Uzmanı Dr. Emre Durdağ, cerrahinin, bazı psikiyatrik vakalarda da uygulanabildiğini bildirdi. Büyük bölümü ilaçla tedavi edilen psikiyatrik hastalıklarda, ilaca dirençli bazı yakınmaların da cerrahi ile iyileştirilebildiğini belirten Uzm. Dr. Emre Durdağ, "Bu hastalıklar içinde en önemlisi halk arasında "takıntı" olarak da bilinen obsesif-kompulsif bozukluk hastalığıdır. Hastalıktan aşırı ve döngüsel bir elektriksel aktivite sorumludur. Cerrahi veya gamma knife yöntemi ile bu elektriksel aktivitenin yolakları kesilebilmekte ve hasta büyük oranda normal hayatına geri döndürülebilmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim