• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Geçen yıl 174 bin kişi kansere yakalandı

Geçen yıl 174 bin kişi kansere yakalandı
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Prof.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Gültekin, Türkiye'nin bu yılın yeni kanser rakamlarını paylaştı. Gültekin, "Yaklaşık olarak geçtiğimiz yıl yıllık kanser olduğu sayısı 174 bin. Bunların yaklaşık 3/2 erkelerde kanser 103 bin erkeklerde, 71 bin kadınlarda görülüyor." dedi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği genel merkezinde, "Dünya Kanser Günü" nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Gültekin, Türk Kanser araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Şuayip Yalçın katıldı.

Türkiye'nin bu yılın yeni kanser rakamlarını paylaşan Kanser Daire Başkanı, şunları ifade etti: "Yaklaşık olarak geçtiğimiz yıl yıllık kanser sayısı 174 bin. Bunların yaklaşık 3/2 erkelerde kanser 103 bin erkeklerde, 71 bin kadınlarda görülüyor. Erkeklerde genel anlamda ilk 10 ve son 10 kanserimiz. Erkeklerde tütüne bağlı kanserlerde yoğunlukta olduğunu görüyoruz. Akciğer, ikinci sırada prostat, üçüncü sırada bağırsak kanseri geliyor. Yaklaşık olarak doğrudan tütüne bağlı gelişen kanser sayımız bir yılda erkeklerde 31 bin. O yüzden erkeklerle mücadelede tütün konusunun altını bir kez daha çizmek isterim."

TÜRKİYE'DE MEME KANSERİ SAYISI 18 BİN KİŞİ

Kadınlarda da ilk üç kanser türünün değişmediğine dikkat çeken Murat Gültekin, "Birinci sırada, meme kanseri, ikinci sırada tiroit kanserini, üçüncü sırada da kolon kanserini görüyoruz. Yaklaşık meme kanseri sayısı 18 bin olup, tüm kadınlarda gelişen kanserlerin neredeyse 4/1'i meme kanserini oluşturuyor. O yüzden erkeklerde tütün, kadınlarda da meme kanserinde tarama programları çok önemli." bilgisini paylaştı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Gültekin, yıllar içinde görülen kanserin istatistiklere göre artış hızında azalma olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "Umarım bu trend yıllar boyunca böyle devam edecek. Son yıllarda kanser sayısının sabitlenmeye başladığını görüyoruz. Umarım önümüzdeki dönemlerde de devam edecek. Buradaki en önemli faktör tütünle ilişkili kanserlerde görülmekte. Tütün kontrol programının erkeklerdeki kanserler 88'ler 80'lere indi. Bu trend devam ediyor, güzel. Ama hala dünyada tütüne bağlı kanserlerde ön sıralardayız aman diyoruz. Bu program başarılı gidiyor, rakam hala yüksek ama programlar bizim için umut verici bu anlamda tütün kontrol programına destek veren herkese teşekkür ediyorum."

Geçen yıl 174 bin kişi kansere yakalandı

Geçen yıl 174 bin kişi kansere yakalandı

Geçen yıl 174 bin kişi kansere yakalandı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim