• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Gece terlemeleri size mesaj olabilir

Gece terlemeleri size mesaj olabilir
Akciğerde su toplanmasının birinci nedeninin, kalp yetmezliği olduğu belirtildi.

Akciğerler; göğüs boşluğumuzun büyük kısmını dolduran, koni şeklinde, süngerimsi yapıda bir çift organdır. Akciğerlerin başlıca görevi, vücut hücrelerinin artık maddesi olan karbondioksiti vücuttan atmak ve yaşam için temel gereksinim olan oksijeni vücuda almaktır. Akciğerler; başta “bronş” denen hava içeren tüplerden, “alveol” denen hava keseciklerinden, kan ve akkan (lenf sıvısı) damarlarından oluşur. Öksürme, en belirleyici hastalık işaretidir.

Akciğerlerde su toplanması, akciğerleri saran zarın (Plevra’nın) iltihaplanması sonucu görülen bir hastalık olarak tanımlanır. Bu duruma, tıp dilinde “Plörezi” denir. Sebebi; zatürree, verem veya akciğer apsesinden yayılan iltihaptır.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Demirel, akciğerlerin su toplamasının birinci nedeninin, kalp yetmezliğinden kaynaklandığını belirtti.

“KALP YETMEZLİĞİ BİRİNCİ NEDEN”

Kalp yetmezliği olan hastanın kalbi, yeterli pompa yapamazsa su önce akciğerlere toplanır, sonra ayaklarında, dizden aşağı, ödem dediğimiz durumlar oluşur, açıklamasını yapan Dr. Hakan Demirel, bu durum, akciğerde su toplanmasının birinci nedenidir, dedi.

YÜKSEK KOLESTEROL DE ETKİLER ARASINDA

“Bu durumla karşılaşmamak için öncelikle hipertansiyonunuz varsa mutlaka tansiyonunuzun regüle olması lazım” diyen Demirel, tansiyon atağı olan bir hastada, çok rahat akciğer ödemi tablosu görülebilir. Hiçbir şikâyeti olmayan, kolesterolü yüksek olan hasta, kalp krizi geçirirse yine bir akciğer ödemi tablosuyla karşılaşabiliriz. Bir diğeri de teşhis konmuş kalp yetersizliği olan bir hasta varsa ve ilaçlarını zamanında kullanmıyorsa bu, zaman içinde şişliği artırır, açıklamasını yaptı. 

“HASTA HAVA AÇLIĞI ÇEKER”

Rahatsızlığın diğer belirtilerine de değinen Hakan Demirel, hastada nefes darlığı olacağını ve hastanın hava açlığı çekeceğini ifade ederek şöyle devam etti:

“Kuru öksürük, ateş ve gece terlemeleri, kilo kaybı, nefes darlığı, derin nefes alındığı zaman göğüs ağrısı gibi belirtiler görülür. Hasta nefes almakta zorlanır. Bu durum ilk başta astım atağı zannedilir; fakat hastanın tedaviye cevap vermemesi ve çekilen akciğer filminde, her iki akciğerin yaklaşık yarıya kadar suyla dolduğu çok rahat görülebilir. Bu durumlarda suyu biran önce atmak anlamında yapılacak ilk şey, hastaya morfin vermektir. Sonra idrar sökücülerle bu tedaviye devam edilir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim