• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Gebelikte Sık Karşılaşılan Yakınmalar

Gebelikte Sık Karşılaşılan Yakınmalar
Tekirdağ Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Türkan Ayan, gebelik sırasındaki ufak tefek yakınmaların...

Tekirdağ Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Türkan Ayan, gebelik sırasındaki ufak tefek yakınmaların çoğunun hasta eğitimi ve hızlı tedavi ile en alt düzeye indirilebileceğini belirtti.

Gebelikte eğitimin ve kontrollerin önemli olduğuna vurgu yapan Opr. Dr. Fatma Türkan Ayan, "Gebelik sürecinde bilinçli olmak önemlidir. Belli bir bilince ulaşmak için de hasta eğitiminden geçmek gerekir. Böylelikle yaşanabilecek olumsuzlukları en alt düzeye indirebiliriz" dedi.

Aşırı tükürük salgılama gebelerde görülen nadir, ancak baş edilmesi zor bir durum olduğunu söyleyen Opr. Dr. Fatma Türkan Ayan, sebebi bilinmemekle birlikte aşırı tükürük salgılamanın bulantı kusma ile yakından ilişkili olduğunu belirtti.

Besin değeri taşımayan veya sağlıksız maddelerin yenilmesinin de gebelik dönemlerinde olan bir durum olduğunu belirten Opr. Dr. Fatma Türkan Ayan, buz ve toprak yeme en sık karşılaşılan örnekler olduğunu söyledi.

Gebelik sırasında sık sık idrara çıkma gebelik süresi boyunca sık karşılaşılan bir sorun olduğunu ifade eden Op. Dr. Ayan, "Erken gebelik haftalarında idrar yollarının dolaşımının artmasına bağlıdır. İlerleyen gebelik haftalarında büyüyen rahmin mesane üzerine baskı oluşturması ve kapasitesini azaltması daha sık idrara çıkılmasına yol açmaktadır. Ancak idrarda yanma, yaparken zorlanma, idrarda kan görme gibi belirtiler enfeksiyonu işaret edebilir" diye konuştu.

Gebelikte tekrarlayan mantar enfeksiyonları, hormonların etkisiyle vajinal salgılarda artışa sebep olabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Ayan, vajinal yanma ve kaşıntı olması durumunda lokal etkili ilaçlarla tedavi edilebileceğini söyledi.

"BACAKLARDA VE GENİTAL BÖLGEDE VARİSLER ÇIKABİLİR"

Gebelik sürecinde bacaklarda ve genital bölgede varislerin de çıkabileceğini aktaran Opr. Dr. Fatma Türkan Ayan, "Rahimin büyümesi ve baskı yapması nedeniyle bacakların kan dolaşımının yavaşlaması varisin gelişmesinde ana etkendir. Bacakların yükseltilmesi ve elastik varis çorapları gebeliğin erken dönemlerinden itibaren önerilir" ifadelerini kullandı.

Sırt ağrılarının da gebelik döneminde karşılaşılan önemli bir problem olduğunu, duruşun düzeltilmesinin sırt ağrılarına çözüm olabileceğini söyleyen Opr. Dr. Fatma Türkan Ayan, şöyle devam etti:

"Karnın dışarı doğru büyümesi hastanın dengesini sağlamak amacıyla, omuzlarını geriye doğru çekmesine bu da kafasını dik tutmak için başını öne doğru çıkarmasına neden olur. Sonuçta hem bel hem boyun bölgesindeki fizyolojik eğrilikler artmaktadır. Gebelik Kore'si ve 5 santimetre topuklu bir ayakkabı duruşu düzelterek sırt ağrılarını hafifletebilir. Lokal sıcak uygulamadı ve sırt masajı kasları gevşetebilir ve huzursuzluğu giderebilir. Sırt güçlendirici egzersizlerle daha iyi sonuçlar elde edilebilir."

Bacak kramplarının gebeleri rahatsız eden ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Op. Dr. Fatma Türkan Ayan, bu krampların nedeninin kesin olarak bilinmediğini söyleyerek, ağrıların magnezyum içeren ilaçlar ile azaltılabileceğini kaydetti. Masaj ve lokal sıcak uygulamasının da yakınmaları azaltacağını belirten Opr. Dr. Fatma Türkan Ayan, ayrıca topuklara basarak yürüme egzersizlerinin de yapılabileceğini söyledi.

Gebelik sürecindeki meme ağrısı konusuna da değinen Op. Dr. Ayan, "Özellikle erken ve geç gebelikte hormonların da etkisiyle meme dolaşımının artması ağrı ve dolgunluk hissine yol açabilir. Sıkı iç çamaşırı ve soğuk uygulama geçici bir rahatlama sağlayabilir. Hormon tedavisinin yeri yoktur" dedi.

GEBELİĞİN CİLDE ETKİSİ

Gebeliğin ciltte de birtakım değişikliklere yol açtığını kaydeden Op. Dr. Ayan, "Ciltteki değişiklikler, gebelik maskesi, alın, burun kökü ve elmacık kemikleri üzerindeki deride koyulaşma olmasıdır. 16'ıncı gebelik haftasından sonra oluşur ve güneş ışığına maruz kalma ile artar. Gerilme çizgileri (çatlaklar) meme ve karın bölgesindeki çatlaklar alttaki kollajen dokunun ayrılması ile oluşur ve düzensiz nedbeler olarak görünürler. Bu çizgiler genellikle derinin gergin olduğu gebeliğin geç dönemlerinde ortaya çıkar. Gebeliğin 3'üncü ayından itibaren uygun şekilde tedavi ile oluşması engellenebilir" diyerek gebeliğin ciltte birtakım olumsuzluklara neden olabileceğini kaydetti.

Ciltte yaygın kaşıntıların da gebelik sürecinin ciddi problemlerinden olduğunu ifade eden Op. Dr. Fatma Türkan Ayan, karın cildinde ve çatlayan cilt bölgelerinde kaşıntı normal olmakla beraber bazı anne adaylarında gebelik hormonlarının etkisiyle yaygın vücut kaşıntılarının da ortaya çıkabileceğini belirtti. Ayan, "Çoğu durumda selim tabiatlı olan bu kaşıntıların, altta yatan muhtemel bir karaciğer safra kanalları patolojisinin ortaya çıkarılması için doktora başvurulmasını gerektirir" dedi.

Op. Dr. Ayan, ellerde ve parmaklarda aralıklı uyuşma ve karıncalanmaların özellikle akşamları ve sabah erken saatlerde belirgin bir şekilde yaşanabileceğini söyledi. Ayan, bunun nedeninin ise, ödem ve gebelik postüründen dolayı sinirleri belli noktalarda sıkışmasından kaynaklandığı düşünüldüğünü ifade etti.

"DİŞ BAKIMINA ÖNEM VERİLMELİ"

Gebelikte diş bakımına da önem verilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Ayan, "Diş bakımı gebelikte yaygın dişeti doku büyümesi ve kanama görülebilir. Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde lokal anestezi altında temizleme, dolgu, çekim işlemleri yapılabilir" dedi.

Egzersizlerin gebelik süresince önemli olduğunu ve aşırıya kaçmadan yapılması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Ayan, "Gebelik sırasında aşırıya kaçmadan yapılan egzersizler kabul edilebilir. Ancak düşme ve karın travması riski yüksek olan hareketlerden ve gereksiz fiziksel stresten kaçınılmalıdır. Gebeler için aerobik ve egzersiz kursları (gebe okulları) bulunmaktadır" ifadelerini kaydetti.

Tekirdağ Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Türkan Ayan, son olarak seyahatin gebeliği olumsuz etkilemeyeceğini, ancak spontane düşük hikayesi olan ve mevcut gebelik sırasında vajinal kanama geçiren kadınların uzak mesafelere seyahat etmemeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim