• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Dikkat

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Dikkat
Op. Dr. Yunus Çavuş, idrar yolu enfeksiyonlarının, gebelik döneminde anne adaylarının sık karşılaştığı önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna...

Op. Dr. Yunus Çavuş, idrar yolu enfeksiyonlarının, gebelik döneminde anne adaylarının sık karşılaştığı önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti. Gebelikte yeterli su tüketiminin önemli olduğunu belirten Op. Dr. Çavuş, anne adaylarının doktor kontrollerini aksatmaması gerektiğini vurguladı.

Memorial Dicle Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Yunus Çavuş, gebelik döneminde oluşabilecek idrar yolu enfeksiyonları hakkında bilgi verdi. Gebelik döneminde enfeksiyonlara bağlı olarak mesaneye ulaşan bakterilerin, hiç belirti vermeden orada canlı olarak kalabildiğini anlatan Çavuş, "İdrarda belirti vermeyen bu bakteriler, hastada herhangi bir şikayete de neden olmadan sessizce kalabildiği gibi bazı durumlarda mesane ya da böbrek iltihabına yol açabilir. Bu durum gebelerin yüzde 10'unu etkilemektedir. Gebelikte doktorun uygun gördüğü güvenli antibiyotikler, 3-7 günlük tedavi ile idrarda belirti vermeyen bakteri varlığını enfeksiyona dönüşmeden tedavi edebilir. Tedavi bitiminde de mutlaka tekrar idrar kültürü yapılmalıdır. Şikayetleri tekrarlayan veya geçmeyen hastalara idame tedavisi verilmelidir. Ayrıca enfeksiyonlar tekrarlıyorsa hastaya mutlaka doğumsal idrar yolları anomalileri yönünden daha ileri tetkikler yapılmalıdır" dedi.

"BEBEĞİN HAYATI TEHLİKEYE GİREBİLİR"

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonlarının erken doğuma ve erken membran rüptürü yani su kesesinin erken açılmasına neden olabileceğine vurgu yapan Op. Dr. Çavuş, şunları kaydetti:

"Bu da bebek açısından hayati önem taşımaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu bulunan gebelerde enfeksiyon doğum şeklini belirlememektedir. Bu hastalara normal doğum önerilmektedir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için günde en az 6-8 bardak sıvı tüketilmeli, özellikle şekerli sıvılardan kaçınılmalıdır. Gebelikte enfeksiyona yatkınlığın artması bağışıklık sistemi ile ilgili olduğundan beslenmeye dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca sık tuvalete gitmeli, sıkışıncaya kadar beklememeli ve idrarın mesaneden tamamen boşaltılmasına dikkat edilmelidir. Tuvalet sonrası genital bölge temizliğine dikkat edilmelidir. İdrar yaparken yanma, sızlama, bulantı, ateş, kasık ve alt karın ağrısı gibi şikayetlerden biri dahi olsa mutlaka bir acil servise başvurmalı, rutin gebelik takibinde ise bu şikayetler belirtilerek idrar tahlili ve idrar kültürü istenmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim