• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Gebelikte düzenli egzersiz ödemi azaltıyor

Gebelikte düzenli egzersiz ödemi azaltıyor
Gebeliğin ilerleyen safhasında ödem görülme sıklığının arttığını kaydeden uzmanlar, anne adaylarının beslenmeye dikkat edip düzenli egzersiz yapmanın...

Gebeliğin ilerleyen safhasında ödem görülme sıklığının arttığını kaydeden uzmanlar, anne adaylarının beslenmeye dikkat edip düzenli egzersiz yapmanın oldukça faydalı sonuçlar ortaya çıkardığını söyledi.

Anne olma heyecanı yaşayan gebelerin hemen hepsinde, hamilelik dönemi boyunca sıkça ödemler meydana gelirken, özellikle gebeliğin son dönemlerinde bu ödemlerde artış görüldüğünü ifade eden Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Sibel Akesen, "Gebelikte çoğu zaman, günün ilerleyen saatlerinde ayak ve bileklerde şişkinlik meydana gelebilir. Gebelerin neredeyse yüzde 80'inde ilerleyen aylarda ödem oluşuyor. Hamilelik döneminde vücut hem daha fazla sıvı üretir, hem de daha fazla sıvı tutar. Hamilelik öncesine göre yaklaşık olarak yüzde 40 oranında daha fazla miktarda kan vücutta dolaşır. Ayrıca özellikle hamileliğin son döneminde, bacaklara giden damarlarda daha fazla baskı görülür. Bu durum da kanın kalbe dönmesini zorlaştırarak bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklarda daha fazla sıvının birikmesine sebep olur. Ayakta uzun süre durarak çalışanlarda veya sürekli oturarak bacaklarını sarkıtanlarda daha fazla görülür" dedi.

Hamilelik döneminde görülen ödemleri azaltmak için hareketli bir yaşam ve sağlıklı beslenmenin önem taşıdığını kaydeden Op. Dr. Sibel Akesen, "Gebelik döneminde oluşan ödemi azaltmak için düzenli egzersiz yapmak oldukça faydalı olacaktır. Aynı şekilde bu dönemde beslenmeye de dikkat edilmesi gerekiyor. Protein damar içindeki sıvının damar dışına kaçışını önlediği için protein bakımından eksik gıdalarla beslenenlerde, ödem daha fazla görülür. Bu yüzden protein alımına önem verilmelidir. Aynı şekilde tuz açısından fazla olan gıdalar tüketilmesi durumunda da böbreklerde su, tuz ile birlikte tutulduğundan dolayı ödem artışı görülür. Anne adayları fazla tuzlu yemekten uzak durmalıdır. Uzun süre ayakta kalmamak, uzun süre aynı pozisyonda oturmamak, fırsat buldukça hareket edip bacakları hareket ettirmek, ayakları yükselterek dinlendirmek, akşamları tuzlu suda ayakları dinlendirmek ödemi azaltacaktır" ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Sibel Akesen ayrıca, gebelik döneminde görülen şişliklerin sadece ayaklarda ve bileklerde olması durumunda, ciddi bir sorun teşkil etmediğini belirterek, basit ağrı kesicilere yanıt vermeyen baş ağrısı, görme bozukluğu, karın ağrısı gibi yakınmalar görülmesi veya tansiyon yüksekliği, idrarda protein çıkışının artması gibi bulgular varsa mutlaka doktora müracaat edilmesi gerektiğini söyledi.

Gebelikte düzenli egzersiz ödemi azaltıyor

Gebelikte düzenli egzersiz ödemi azaltıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim