• BIST 9809.26
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Gebelik ve folik asit eksikliği

Gebelik ve folik asit eksikliği
ebelikten 3 ay öncesinden itibaren,gebeliğin 3.ayına kadar günde 0,4mg folik asit desteği yapılmalı,folik asit almanın amacı,spina bifida (omurganın dış ortama açık olması),


Gensefalosel (beyin dokusunun kafatası kemiğinin dışına çıkması) ve anencephali (beynin gelişmemesi) gibi anomalilerin ki bunların tümüne nöral tüp defektleri diyoruz,bebeğin merkezi sinir sistemini etkileyen bu anomalileri en aza indirmektir.

Gebelik öncesi şeker hastalığı veya epilepsi nedeniyle valproik asit veya karbamazepin gibi ilaçları kullanan hastaların bebeklerinde nöral tüp defekti riski daha yüksek olduğu için bu gebelerde daha yüksek doz (1mg/gün) folik asit kullandırmamız gerekebilir.

Daha önceki gebeliğinde nöral tüp defekti öyküsü olan gebelerde folik asit dozunu daha da yüksek tutmamız gerekir ve bu anne adaylarına (4mg) folik asit öneriyoruz,desteğe gebelikten 3 ay öncesinden başlayıp,gebeliğin 3. ayına kadar devam ettiriyoruz,bu destekle nöral tüp defektinin tekrar riski %70 kadar azaltılabilinir.


 
Ayrıca ,Folik asit kanın yapımında önemli bir maddedir.bu yüzden eksikliğinde hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerinin yapımı bozulur. hamilelikte folik asidin idrarla atılımı artar buda özellikle eksikliğine neden olabilir.

Folik asidin eksikliği gebelikte ne tür sorunlara yol açabilir?

*nöral tüp defekti):son yıllarda özellikle gebelik oluşmadan 3 ay öncesinden itibaren günde 0,4mg folik asit verilmesi fetusta nöral tüp defekti başta olmak üzere daha bir çok fetal anomali riskini azaltabileceği öne sürülmüştür.

*folik asit eksikliği gebelikte düşüğe neden olabileceği düşünülüyor.

*megaloblastik anemi:bu anemi çeşidi demir eksikliğinden sonra en çok sıklıkta görülür ve gebelikte bu anemi türünün en sık sebebi folik asit eksikliği.

*erken membran rüptürü(suların erken gelmesi)

*erken doğum

*ablatio plasenta(plasentanın gebelik sırasında ayrılması)

*neonatal ölüm(yeni doğan bebeğin ölümü)

Folik asidin doğal kaynakları nelerdir?

Ispanak, turunçgiller, brokoli, semizotu, yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye, nohut, pirinç, yumurta sarısı, ekmek, makarna. Tüm bu gıdalar folik asitten zengin doğal kaynaklardır ama bu gıdalar bolca tüketilirse de folik asit desteği yine de yapılmalıdır.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim