• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Gazze'de doktorsuzluktan el ayak kesiliyor

Gazze'de doktorsuzluktan el ayak kesiliyor
Gazze’de büyük dram... Az sayıdaki hastanede imkansızlıklarla boğuşan doktorlar, doktorsuzluktan ve ekipman eksikliğinden el ayak kesiyor.

Doktorlar, uzman ekiplerce kolayca tedavi edilebilecek yaralanmalarda bile hem uzman doktor, hem ekipman hem takip imkansızlığı nedeniyle uzuvları kesmek zorunda kalıyor.
İsrail'in Gazze saldırılarında 640’tan fazla kişi hayatını kaybederken, 4 binden fazla kişi de yaralandı. Gazze’deki görev yapan doktorlar İstanbul’da bulunan uzman doktorlarla irtibat kurarak, yardım talebinde bulundu. Yaralılardan pek çoğunun küçük operasyonlarla üstesinden gelinebilecek yaralanmalar olduğunu anlatan Gazzeli doktorlar, buna rağmen el ve bacak gibi uzuvların uzman ve ekipman eksikliği nedeniyle kesildiğini, pek çok yaralının da iç organlarıyla, göz ve beyin ameliyatlarının gerçekleştirilemediğini anlattılar.

Doktor olsa kurtarılabilir!

Sivillerin evleri, camiler ve hastanelere yönelik İsrail saldırılarında, ağır travmatik yaralanmalar meydana geliyor. Bu yaralanmalar da ancak uzman doktor ve cerrahların gerekli ekipmanla müdahalesiyle el, ayak, göz ya da can kaybı olmadan atlatılabiliyor. Fakat Gazze’de herkes ölülerin sayısını tutarken, 4 bin 100 dolayındaki yaralının doktorsuzluk nedeniyle baş başa kaldığı trajedi de yürekleri yakıyor. İHH Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya, acı gerçeği şöyle anlattı:

Kısa yoldan uzuvlar kesiliyor

“Saldırı sonrasında hastanelerde doktorlar eldeki imkanlarla en acil vakalara yetişmeye çalışıyor. Ama saldırı yerinin uzağında bulunup da şarapnelle yaralananların hayatı da, uzman eksikliğinden kabusa dönüyor. En basit el ya da ayak yaralanması, uzuv kaybıyla sonuçlanıyor. Çünkü doktorlar ameliyatı gerçekleştirebilecek yeterlilikte değiller. Takip de imkanlar neticesinde az olduğu için kısa yoldan uzuv kesilmesi yoluna gidiliyor. Daha ciddi yaralanmaları olanlar da ekipman eksikliği nedeniyle tedavi edilemeyerek ölecekleri günü bekliyor.”

Onlar aslında yarı ölüler

Yeryüzü Doktorları ekibiyle daha önce de Filistin’de ameliyatlar yapan KBB Uzmanı Prof. Harun Cansız, bir an önce Türkiye’den Gazze’ye gitmek için girişimde bulunan uzmanlara Mısır ya da İsrail’in izin vermesi gerektiğini söyledi. Cansız, “Altyapı vuruldu. Su yok, elektrik yok. Uzman doktor yok. Eski çağdaki gibi, kolu kırılan kişi kaderine terk edilir durumda. Doktorlar oranın vaziyetini açıp bize söylüyor. Gitmek istiyoruz ama hala Mısır ve İsrail ile görüşmeler sürüyor. İzin verilmesini istiyoruz. İnsanları kurtarmak istiyoruz. Yoksa o yaralılar da aslında şu anda yarı ölüler” dedi.  

ÇATIŞMA YOKKEN BİLE SAĞLIK HİZMETİ YOK

Daha önce yıllık iznini alarak bir grup uzman doktor ve hemşireyle birlikte gittiği Filistin’de Filistinli doktorların gerçekleştiremediği ameliyatları gerçekleştiren İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, “Filistinliler, savaş olmadığı zaman bile normal sağlık hizmetlerine ulaşamıyorlar. Şimdi çatışmalar varken, o yokluk içinde sağlık hizmetlerinde büyük sıkıntı var” dedi.
“Uzman eksikliğinden dolayı uzuv kaybı ve can kaybını tahmin ediyoruz” diyen Söylet, “Tamamen kuşatılmış o bölgeye, bir an önce konusunda uzman doktorların giderek, yaralananlara yönelik tedavileri gerçekleştirmesi lazım. Bir gün bile bir hasta için çok önemlidir. Savaş şartlarında savaşan kişileri yani askerleri doktorlar önce yaşatmak, sonra uzuvlarını kurtarmak ister. Fakat Filistin’de yaralanan siviller. Yani onların uzuvları korunmalı. Sorun da burada. Gazze’ye uzman olarak gitmek yine aklımda. Kısa sürede uzmanlar devreye girmezse, hastaların uzuvları kaybedilir, yaşamları tehlikeye girer.”

Etiketler: , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim