• BIST 9719.11
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Gazze'de bombalar 6 saat sustu

Gazze'de bombalar 6 saat sustu
Günlerdir Gazze'ye salldıran İsrail, kabul ettiği ateşkesi 6 saat sonra bozarak zülüme devam etti.

Gazze'de akan kanın durması için devreye giren Mısır'ın ateşkes teklifini İsrail kabul etti. Hamas, “Bu diz çöktürme girişimidir” diyerek reddetti. İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıların sona ermesi için Mısır'ın çabası sonuç vermedi.

Mısır, önceki gece İsrail ve Hamas'ın 12 saatlik ateşkes ilan etmesi ve pazarlık için buluşması teklifinde bulundu. Ateşkes anlaşması Türkiye saatiyle 09.00'da yürürlüğe girdi. İsrailli yetkililer, güvenlik kabinesinin Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığında toplanarak, ateşkesi oyaladığını ve kabul ettiğini bildirdi. Ancak Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri ateşkes girişimiyle ilgili resmi ve gayriresmi makamlardan kendilerine bir bilgi ulaşmadığını, gelişmeleri medyadan takip ettiklerini söyledi. Hamas'ın askerî kanadı, “Eğer bu girişimin içeriği doğruysa bu bir boyun eğdirme ve diz çöktürme girişimidir. İzzeddin el-Kassam Tugayları olarak bunu tamamıyla reddediyoruz” dedi. Hamas'ın siyasî kanadı ateşkesin içeriğini görüşürken, İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Hayfa şehrine füze saldırısı düzenledi. İsrailli makamlar, Gazze'den 50'ye yakın roket saldırısı düzenlendiğini duyurdu. 6 saat sonra İsrail de tek taraflı kabul ettiği ateşkesten vazgeçtiğini duyurdu.

Başbakan Netanyahu'nun, “Hamas'ın ateşkesi kabul etmemesi üzerine Gazze'ye saldırıları yoğunlaştıracağız” açıklamasının ardından İsrail, yeniden saldırılara başladı.

ANLAŞMA NELERİ KAPSIYORDU?
Mısır'ın teklif ettiği ateşkes planı iki tarafın saldırılara son vermesini ve sınır geçişlerinin açılmasını kapsıyordu. Ateşkesin uygulanması için İsrail hükümeti ve Filistin yönetiminden üst düzey yetkili heyetler, 48 saat içinde Mısır'ın başşehri Kahire'ye geleceklerdi. Taraflarla, 2012'de yapılan ateşkes anlaşması uyarınca ayrı ayrı görüşmeler yapılacaktı.

Mısır da taraflar arasında varılan anlaşmaya bağlı kalınıp kalınmadığını denetleyecekti. Öte yandan İsrail'in sekiz önce başlattığı Gazze saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 194'e, yaralı sayısı ise 1400'e ulaştı. Batı Şeria'da 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının İsrail 7 Temmuz'da, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye operasyon başlatmıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim