• BIST 9465.1
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Gaziantep’in Kurtuluşu, Almanya’da Da Kutlanıyor

Gaziantep’in Kurtuluşu, Almanya’da Da Kutlanıyor
Gaziantep'in Düşman işgalinden kurtuluşu, Almanya'nın Frantfurt kentinde de düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.

Gaziantep'in Düşman işgalinden kurtuluşu, Almanya'nın Frantfurt kentinde de düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.

2005 yılında dernekleşen Frankfurt Gaziantep Derneği tarafından, bu sene birincisi düzenlenen Geleneksel Gaziantep'in düman işgalinden kurtuluşunu anma gecesine Almanya'nın bir çok kentinden Gaziantepliler ve dostları katıldı. Franfurt'ta Dr . Hoch's Konservatorıum'da düzenlenen ve 350 yakın gurbetçiyi bir araya getiren etkinlikte ayrıca öncelik Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94.yılı anma günü ve gelecek nesillere yaşatmaktı. Düzenlenen Geleneksel Geleneksel Gaziantep'in düman işgalinden kurtuluşunu anma Gecesi'ne, Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosu M.Mustafa Çelik, Frankfurt Gaziantep Derneği Başkanı Ökkeş Toy,Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, SPD Milletvekili Turgut Yüksel, Frankfurt Başkonsolosu Din Ateşesi Ramazan Dağlı,Türk Sinama Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı,Frankfurt Merkez Ditib Camii Başkanı İrfan Dinç,Ludwigshafen Gaziantepliler Dernek Onursal Başkanı Kadir Akbal,Ahmet Dörtkaşlı,Ahmet Deliaslan,Ahmet Kalkan,Halit Çelikbudak, AOK Hessen Etnik Pazarlama Uzman Kordinatörü Necati Suözer,Türk Sanat Müziği Derneği Frankfurt Başkanı Serpil Uludağ ,Koro Şefi Orhan Mercan,Migrantenberatung Dr.Hüseyin Kurt,Padagogisches Zentrum FFM-Dr. phil. Türkan Kanbıcak, Denizbank Frankfurt Şube Müdürü Berin Kutlutan ile Gaziantep,Frankfurt'ta yaşayan Gaziantepliler ve Gaziantep Kültürünü sevenlerden oluşan geniş bir katılım gerçekleşti. Gecede açılış konuşmasını yapan Frankfurt Gaziantep Derneği Başkanı Ökkeş Toy," "Tarihiyle dünyanın en eski kentlerinden biri olan Gaziantep'i yaşatmak için 2005 yılında kurduğumuzdernekle Gaziantep'in kültürünü yaşamayı ve geleçek nesillere aktarmayı amaçladıklarını belirterek, Frankfurt'ta ilk kez düzenlenen anma gecesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, "Gaziantep Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Gaziantep'in hikayesi hepimizi etkileyen bir hikayedir. Bu sebeple burada olmak benim için büyük bir onurdur" dedi. Frankfurt Gaziantep Derneği'nin başarılı çalışmalarda bulunduğunu söyleyerek, dernek yöneticilerini kutlayan Çelik, ilerleyen zamanlarda da manevi desteğini sürdüreceğini kaydetti.

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, "Güneydoğu Anadolu'nun seçkin şehirlerinden birisi olan Gaziantep, tarih boyunca önemli bir stratejik konuma sahip olmuştur. Doğuda İran, güneyde ise Araplar ile asırlarca yakın siyasî ve kültürel etkileşim içinde olan şehir, Türk – İslam medeniyetinin kültürel benliğini kaybetmeden yüzyıllar boyu kendi siyasî ve kültürel varlığını sürdürmüştür. Coğrafî konum itibariyle kuzeyden güneye, doğudan batıya giden ana yollar da Antep'te kesişme noktası olmuştur. Haliyle bu özelliği şehri, önemli bir merkez konumuna getirmiştir. İpek Yolu, şehrin ticarî hayatını her daim değerli katkılarda bulunmuştur. Antep, tarihi süreç içerisinde pek çok medeniyette olduğu gibi gerek Selçuklular gerekse de Memlûklular ve Osmanlılar döneminde dikkat çeken şehirlerinden olmuştur" diyerek verdiği bilgilerle merak uyandırdı. Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, geçmiş dönemde olduğu gibi bugün de ülke üzerinde sinsi emellerin cereyan ettiğini ve Gaziantep'in geçmiş dönemdeki pozisyonu ve özellikle milli mücadele dönemi içerisinde sergilediği onurlu direnişi de görsel sunum eşliğinde anlattı. Pamuk, "Gazi sıfatıyla isimlendirilen Antep şehrinde, "Ya istiklal, ya ölüm" sloganının soluklaşmış bir şeklidir. Gaziantep savunmasında, bir şehrin direnişi yanında, onurlu bir milletin sarsılmaz iradesi de görülmüştür. Evliya Çelebi'nin "Şehr-i Ayıntab-ı Cihan" (Dünyanın Gözbebeği Şehir) sözleriyle, şehirde yaşayan 7 yaşındaki Fedai Mehmet'ten 70 yaşındaki "Yahya Amca'ya kadar herkes, elindeki imkanlar doğrultusunda, zengin ise malı ile, fakir ise yüreğini ortaya koyarak yapabileceğinin en iyisini yapmaya çaba göstermiştir" diye konuştu. Konferansa katılanların büyük beğenisini kazanan konferans, programın başından sonuna kadar büyük bir ilgiyle takip edilmiştir. Prof. Dr. Bilgehan Pamuk'a konuşması sonunda Frankfurt Gaziantepliler Derneği Başkan'ı Ökkeş Toy tarafından teşekkür plaketi verildi.

Türkiyeli Öğretmenler Derneği'nin öğretmenlerden oluşan TÖDER Halk Müziği Grubu'nun Gaziantep yöresi ve kahramanlık türküleriyle renk kattığı etkinlikte salonda açılan "Fotoğraflarla Gaziantep Savunması Sergisi" de gezildi. Etkinlik öncesi sunulan kokteylde ayrıca sunulan Gaziantep Mutfağı'ndan leziz yemekler büyük beğeni topladı.

Gaziantep’in Kurtuluşu, Almanya’da Da Kutlanıyor

Gaziantep’in Kurtuluşu, Almanya’da Da Kutlanıyor

Gaziantep’in Kurtuluşu, Almanya’da Da Kutlanıyor

Gaziantep’in Kurtuluşu, Almanya’da Da Kutlanıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim