• BIST 9530.47
  • Altın 2476.334
  • Dolar 32.4505
  • Euro 34.7108
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 18 °C

Gaziantep’in Ciğerleri Kuruyor

Gaziantep’in Ciğerleri Kuruyor
Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde bulunan çam ormanları, çam kese böcekleri tarafından adeta işgal edildi.

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde bulunan çam ormanları, çam kese böcekleri tarafından adeta işgal edildi. Bu yıl ortaya çıkan böcekler sebebiyle binlerce çam ağacı kururken, binlercesi ise tedbir alınmazsa kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

Gaziantep'in Nurdağı ilçesine bağlı Sakçagözü Mahallesi'nin adeta oksijen deposu olan 25-30 yıllık ormanlar, çam kese böceklerinin istilasına uğradı. Çam ağaçlarının uç dallarına koza ören böcekler, ağacın kısa sürede kurumasına sebep oluyor.

Yetiştirilmesi için yıllardır büyük emek harcanan ormanların çam kese böceklerine kurban edilmemesi isteyen vatandaşlar, yetkililere seslenerek yardım istedi. Bölgenin adeta ciğerleri olarak bilinen ormanların kuruyup çalıya döndüğünü söyleyen bölge halkı, geriye kalan çam ağaçlarının kurtarılmasını istedi.

Çam kese böceklerinin bu yıl ortaya çıktığını belirten Ali Çamsarı, "Böceklerden binlerce ağaç büyük zarar gördü. Yetkililerin bir an önce konuyla ilgili olarak mücadele etmeleri gerekiyor. Daha önce böyle bir şey yoktu. Çam kese böcekleri ile mücadele edilmezse diğer çamlar da tehdit altında" dedi.

Ormanların gözleri önünde kurumasını görmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyleyen Ali Kartal ise, "Böcekler 25-30 senelik ağaçları kuruttu. Biran önce müdahale edilmesi gerekiyor. Bu yaz ortaya çıkan tırtılla mücadele yapılmadı. Binlerce ağaç kurudu. Bu kadar emek boşa gitti. Tırtıllar bütün ağaçları kuruttu. Keşke daha önce müdahale yapılsaydı" diye konuştu.

BİYOLOJİK MÜCADELE EDİLİYOR

Gaziantep Orman İşletme Müdür Köksal Kaya ise çam ağaçlarında bulunan çam kese böceklerinin yok olması için gerekli çalışmalar yapıldığını belirterek, "Gaziantep'te ağırlıklı olarak kızılçam ormanları bulunmakta. Kızılçam ormanlarında yılın bazı dönemlerinde çam kese böcekleri ağaçlara zarar vermektedir. Yaklaşık 3 yıl çam kese böceklerinin ağaçlara zarar verdiğini fark ettik, bunun üzerine kimyasal maddelerle çam kese böcekleriyle mücadele yapılıyordu. Bu mücadele yöntemi canlıyı öldürüyordu ama aynı zamanda tabiatı da kirletiyordu. Bu nedenle son yıllarda bu işlemden vazgeçerek, biyolojik yöntemlere başladık. Bunun üzerine biz 3 yıl kadar önce Dülükbaba içerisinde kalasuma denilen terminatör böcekleri üretmeye başladık. Çam kese böceğini yiyen bu böcek için bir laboratuvar kurduk. İlk yıl 5 bin adet ürettik daha sonra 8 bin bu yıl ise 15-16 bin adet kalasuma ürettik. Kalasuma böcekleri çam kese böceklerini yiyerek hem ağaçları koruyor hem de doğaya zarar vermiyor" diye konuştu.

Gaziantep’in Ciğerleri Kuruyor

Gaziantep’in Ciğerleri Kuruyor

Gaziantep’in Ciğerleri Kuruyor

Gaziantep’in Ciğerleri Kuruyor

Gaziantep’in Ciğerleri Kuruyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim