• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Gaziantep esnafının bitmeyen borcu Meclis gündeminde

Gaziantep esnafının bitmeyen borcu Meclis gündeminde
CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, oto sanayi esnafının borcunu Meclis gündemine taşıdı.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, oto sanayi esnafının borcunu Meclis gündemine taşıdı. Ekici, Şahinbey Oto Sanayi Sitesi esnafının ödeye ödeye eritemediği işyeri taksitleri konusunda İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Verilen önergede Gaziantep merkezinde faaliyet gösteren oto tamircilerinin "kentsel dönüşüm" uygulaması ile birlikte Şahinbey Belediyesi tarafından Karataş'ta yaptırılan oto sanayi sitesinde toplandığı belirtilerek, bu durumdan esnafın mağdur olduğu vurgulandı.

Sitede dükkanların açık artırma usulüyle ihaleye çıkarıldığını, bu durumun hem dükkân maliyetlerini çok yükselttiğini hem de siteden dükkân alamayan pek çok esnafın açıkta kalmasına neden olduğunu ifade eden Ekici, asıl mağduriyetin ise işyeri taksitlerinin ödenmesi aşamasında yaşandığına dikkat çekti.

140 bin TL bedelle siteden dükkan alan bir esnafın, peşinat dışında bugüne kadar 12 bin lira taksit ödemesi yaptığı halde, bu ödemesinin 9 bin lirasının TÜFE farkına gittiğine; bu 12 bin liralık ödemenin borç anaparasından sadece 3 bin lira düşürdüğüne işaret eden Ekici, İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

"- Şahinbey Oto Sanayi Sitesi'nden Şahinbey Belediyesi'nin finansmanıyla dükkan alan kaç esnaf vardır?

- Şahinbey Oto Sanayi Sitesi'nden Şahinbey Belediyesi'nin finansmanıyla dükkan alıp, TÜFE zammı nedeniyle taksitlerini ödeyemeyen kaç esnaf vardır?

- Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri'nin esnafın iş yeri alım kredisinde uyguladığı faiz oranı % 5'dir. Şahinbey Belediyesi, Şahinbey Oto Sanayi sitesi dükkân satışlarında neden bu faiz oranı yerine daha yüksek bir oran olan TÜFE'yi seçmiştir?

- Belediyelerin Arsa, Konut ve İş yeri Üretimi, Tahsisi, Kiralaması ve Satışına Dair Genel Yönetmelik'in 15 inci maddesinin f bendinde "Bu bent kapsamında yapılan taksitli satışlar için belediye meclisince belirlenecek vade farkı uygulanır" ibaresi yer almaktadır. Bu ibare çerçevesinde, esnafın mağduriyetini dikkate alarak Belediye Meclisi'nde vade farkını düşürmeye yönelik yeni bir karar alınacak mıdır?"Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim