• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, maliyeti yüksek olur gerekçesiyle mülteci kabul etmeyen Avrupa Birliği (AB) ülkelerini kınadığını...

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, maliyeti yüksek olur gerekçesiyle mülteci kabul etmeyen Avrupa Birliği (AB) ülkelerini kınadığını söyledi.

Şahin, Minerva tarafından düzenlenen ve İtalya Dışişleri ile Uluslararası İşbirliği Bakanlığının desteklediği "Türkiye'deki Suriyeli Kadın Mültecilerin Sosyal Rolünün Güçlendirilmesi" seminerinde Gaziantep'te bulunan Suriyeli mülteciler hakkında bilgi verdi. Bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen seminerde önemli açıklamalarda bulunan Şahin, katılımcılara 2 milyon nüfuslu bir kentin belediye başkanı olarak hitap ettiğini ve sıkıntıları birebir yaşadığını anlattı. Dünyadaki değişimi çok iyi analiz etmek gerektiğine vurgu yapan Şahin, "Çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Özellikle bölgemizdeki istikrarsızlığa ve Suriye'deki yaşananlara baktığımız zaman milyonlarca insanın evinden ve toprağından ayrıldığını görüyoruz. İstikrarsızlığın getirdiği yoksulluğu ve çaresizliği, bu istikrarsızlık ve gelecek kaygısını bir araya getirdiğimiz zaman hepimizin bu taşın altına elimizi koymamız gerektiğini görüyoruz" diye konuştu.

Bu çaresizliği bir tarafta "acı bir film" gibi seyreden bir dünyanın olduğunu söyleyen Başkan Şahin, diğer tarafta ise "ben ne yapabilirim, bu durumu nasıl düzeltebilirim" hesabını yapan ve elindeki bütün imkanlarını seferber eden bir dünyanın var olduğunu belirtti. Bir tarafta Aylan bebeğin ölümünü görerek hareket geçen bir dünyanın olduğunu ifade eden Şahin, diğer yanda ise sınırlarına tel örgü çekerek gelen mültecilere sınırlarını kapatan bir dünyanın olduğunu aktardı.

İnsanlık tarihinin bu dönemi çok farklı şekilde kaydedeceğini ifade eden Şahin, tarihin bu dönemi "yaşatanlar ve öldürenler" olarak kaydedeceğini söyledi. "Çözüm üretenler ve çözümsüzlüğe götürenler" diye, iki farklı şekilde yazılacağını vurgulayan Şahin, hükumet olarak bu çaresizliğin olmaması için büyük çaba gösterildiğini belirtti. Bir cuma saatinde kendi vatandaşını kimyasal silah ile öldürmeye çalışan bir anlayışla bu dünyanın devam edemeyeceğini düşündüklerini ve bu açıdan Suriye halkının yanında yer aldıklarını ifade eden Şahin, "Bütün gücümüzle bu süreci ulusal ve uluslararası boyutta tüm kurum ve kuruluşlara anlatmaya çalıştık. Çalışmalarımız da hala devam ediyor. Bu topraklarda egemenlik çalışmaları hep olmuştur ve olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. Mültecilere, eğitim, sağlık, güvenlik ve istihdam alanlarında birçok yatırımlar yapıldığını aktaran Şahin, bir anne olarak özellikle eğitime önem verdiğini kaydetti. Bundan 2 sene önce 3 bin dolayında okula giden Suriyeli çocukların şuanda 70 bine ulaştığını, ancak 107 bin dolayında okula gitmesi gereken çocuğun bulunduğunu belirtti. Yetişkinler için Türkçe öğrenebilmeleri adına kurslar ile meslek kursları açtıklarını belirten Şahin, kendi bünyelerinde mülteciler için altyapı oluşturduklarını ve kaynak ayırdıklarını kaydetti. Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise, daha önce 13 yıl Gaziantep Sanayi Odası başkanlığı yaptığını, bu dönemde Halep Sanayi Odası ile birçok ortak projeler yaptıklarını söyledi. Bu toplantının geç kalınmış bir toplantı olduğunu dile getiren Koçer, dünya ülkelerinin mülteci sorunlarına gözlerini kapadığını belirtti. Her ülkenin mültecilere bakış açısının değiştiğini ifade eden Koçer, "Aslında herkesin mültecilere bakış açısı aynı olmalı. Çünkü mülteciler her yerde mağdur olan insanlardır" diye konuştu.

Koçer, hükümet olarak uzun süredir üzerinde çalışılan istihdam yasasının yakında çıkacağını ve buna göre Suriyelilerin istihdam konusundaki sıkıntılarının biteceğini kaydetti. İtalya'nın Türkiye Büyükelçisi Luıgı Mattıolo da, bu seminerin çok yararlı olduğunu ve mültecilerin sorunlarının burada tartışıldığını, aynı zamanda çözüm yollarının arandığını ifade etti.

Seminerin, Türkiye'deki Suriyeli mülteci kadınların durumunun ilişkin araştırma faaliyetlerinin yapılması ve tartışılması olduğu belirtilirken, ikinci seminerin mayıs ayında Ankara'da yapılacağı açıklandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim