• BIST 9728.11
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 26 °C

Gazetecilere 'emniyet' yasağı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) gece yarısı 81 ilin emniyet müdürlüğüne gönderdiği 10 satırlık genelgeyle “Basın mensuplarını emniyete almayın” talimatı verdi.

Genelgeyle yapılan uygulama çerçevesinde 22.12.2013 tarihi itibariyle basın mensupları Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına giriş yapamayacaklardır. Herhangi bir gelişme veya basın açıklaması olduğu takdirde basın mensupları davet edilecektir. Daha önceden belirlenmiş görüşmeler için de kayıt sistemi uygulanacaktır” denildi. Yasak, emniyet müdürlükleriyle de sınırlı kalmadı. Emniyet Genel Müdürlüğü merkez karargâhı için de bir takım yasaklar getirildi. Buna göre, her basın mensubu artık direkt içeri giremeyecek. Görüşmek istediği genel müdür, müdür yardımcısı ya da daire başkanından önce randevu alacak. Basın mensupları görüşmek istedikleri kişinin bilgilerini ilettikten sonra binaya kabul edilecek. İçişleri Bakanlığı ise yasak kapsamına alınmadı. Ancak kayıt sistemi ile basın mensuplarının binalara girişine izin verileceği bildirildi. Karara tepki gösteren gazetecilik örgütleri şöyle dedi:

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)

İktidar ‘Hangi bilgiyi verirsem onu duyuracaksın, araştırıp bilgi alma hakkın yok’ demektedir. Karar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda temel hak ve özgürlükler içinde değerlendirilebilecek vatandaşın bilgi edinme hakkının sakatlanması anlamına gelmektedir. Basın özgürlüğüne açıkça müdahale ve sansürdür.
Çağdaş Gazeteciler Derneği İçişleri Bakanlığı, şaşırtıcı olmayan biçimde, tam da yolsuzluk soruşturması sürerken sansürü seçti. Ucu sadece size, üstelik insan hakları mücadelesi gibi bir konu nedeniyle değil, yolsuzluk soruşturmasından dolayı dokunduğunda varlığını itiraf ettiğiniz ‘paralel devleti’ yazanlar gazetecilerdi. En çok eleştirildiği dönemde bile basın emekçileri, mutlaka o hak ihlallerinin bir yerinden tuttu ve hak mücadelesinin tarafı oldu.
Basın emekçilerinin hak mücadelesi bir gün size de lazım olur. Gazetecileri susturamayacaksınız.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu

Genel Başkanı Atilla Sertel 12 Eylül döneminde bile gazeteciler böyle bir uygulamaya maruz kalmadı. Türkiye’de böyle bir dönem yaşanmadı. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nü Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçecek bu kararı yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim