• BIST 9548.09
  • Altın 2488.515
  • Dolar 32.4959
  • Euro 34.5497
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

Gaz Ağrısına Anne Karnı Sesi

Gaz Ağrısına Anne Karnı Sesi
Uzm. Dr. Burak Çakçak, bebeğin anne karnındayken yaşadığı ortamı oluşturmayı hedefleyen davranışsal yöntemlerin gaz ağrısını azaltmada etkili olduğunu...

Uzm. Dr. Burak Çakçak, bebeğin anne karnındayken yaşadığı ortamı oluşturmayı hedefleyen davranışsal yöntemlerin gaz ağrısını azaltmada etkili olduğunu ifade ederek, anne karnındaki seslere benzeyen elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi, ritmik sesler çıkaran bir saat ya da hafif bir müziğin bunda etkili olabileceğini söyledi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Burak Çakçak, bebeklerde kolik (gaz) hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kolik bebeğin, sağlıklı olmasına rağmen aşırı derecede ağlamadığını ve bir türlü sakinleştirilemediğini söyleyen Uzm. Dr. Çakçak, "Bebeklerin yüzde 15 ila 20'sinde kolik görülebilmekte olup, haftada ortalama 3 gün ve günde 3 saatten uzun süreli huzursuzluk ve ağlama nöbetleri olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı bebeklerde genelde 2 ila 4 haftalıkken başlayan kolik, genellikle 3 ila 4. aylarda sonlanır. Çok nadiren bu süre uzayabilmektedir" şeklinde konuştu.

"SEBEBİ BİLİNMEYEN BİR HASTALIK"

Yapılan çalışma ve araştırmalarda koliğin neden kaynaklandığı ve nasıl tedavi edilebileceğinin henüz bulunamadığını söyleyen Uzm. Dr. Çakçak, "Yapılan araştırmalar ağlamanın uç noktasını kolik olarak tanımlıyor. Koliğin oluşumunda, bağırsakların çok çalışması, bağırsakların az çalışması, sinir sistemi ve sindirim sistemi arasındaki koordinasyonun gelişmemiş olması, bebeğin sinir sistemi gelişme aşamasında olduğu için ağlamayı sonlandırmayı öğrenmemiş olması, hızlı emmek, çok sık aralarla emmek, çok gaz yutup, az gaz çıkarması gibi sebepler belirtiler olarak karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.

"AKŞAM SAATLERİNDE ATAKLAR ARTMAKTA"

Sık sık yaşanan yoğun ve yatıştırılamayan ağlama nöbetlerinin yanı sıra bebeğin ağlarken bacaklarını karnına doğru çekmesi ve ellerini yumruk yapmasının ve özellikle akşam saatlerinde atakların başlamasının sık görülen şikayetler olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Çakçak, "Koliğin sebebi bilinmediği için tedavisi de bilinmemektedir. Daha çok davranışsal yaklaşımlar başarılı olabilmektedir. Nadiren de olsa bebeğinizi beslemek ve gazını çıkarmak işe yarayabilmektedir. Karnına saat yönünde hareketlerle masaj yaparak sıkışan gaz ve dışkının çıkartılması da mümkün" diye konuştu.

"ELEKTRİK SÜPÜRGESİ SESİ RAHATLATABİLİR"

Bebeğin anne karnındayken yaşadığı ortamı oluşturmayı hedefleyen davranışsal yöntemlerin de var olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Çakçak, "Bebeğinizi yakın tutun ve güvenle sarın. Kundaklama yöntemi kalça çıkığı riski nedeniyle önerilmemektedir. Ortamı sakinleştirin. Işıklar rahatsız edebilir. Anne karnındaki seslere benzeyen elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi, ritmik sesler çıkaran bir saat ya da hafif bir müzik etkili olabilir. Ayrıca araba gezintisi birçok bebekte çoğunlukla işe yarayan bir metottur. Bunun yanı sıra ılık bir banyo bazı ağlayan bebekleri sakinleştirebilir" dedi.

"EMZİREN ANNELER GAZ YAPICI BESİNLER YEMEMELİ"

Emziren annelerin de beslenmesine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Çakçak, sözlerine şöyle devam etti: "Anne emziriyorsa ve gaz yapabilecek yiyecekler yiyorsa, bebekte kolik ve gaz şikayetlerini artırabileceği düşünülmektedir. Gaz potansiyelli portakal, süt, soğan, sarımsak, lahana, baharatlı gıdalar, çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler, çikolata gibi besinlerin tüketimi emziren anneler için bebekte gazın oluşumunu etkilemektedir."

Gaz Ağrısına Anne Karnı Sesi

Gaz Ağrısına Anne Karnı Sesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim