• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

GAÜN’de D-8 Konferansı

GAÜN’de D-8 Konferansı
D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde öğrenci ve akademisyenlere Küresel...

D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde öğrenci ve akademisyenlere Küresel Rekabette Entegrasyona Doğru D-8'in Rolü konulu bir konferans verdi.

Merhum Başbakan Necmettin Erbakan tarafından kurulan ve 20 yıllık geçmişi bulunan D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatının aradan geçen sürede istenen gelişmeyi sağlayamadığına işaret eden Genel Sekreter Seyyid Ali Muhammed Musavi, özellikle teşkilatın son 8-10 yılda yeterince aktif olamadığını belirtirken, birlik olarak 2018 yılı sonuna kadar 500 milyar dolarlık bir ticaretin hedeflendiğini kaydetti. D-8'in dünya nüfusunun yüzde 16'sına, İslam Dünyasının ise yüzde 65'ine hitap eden bir topluluk olduğunu kaydeden Seyyid Ali Muhammed Musavi, "D-8 ülkeleri büyük bir ekonomik potansiyele sahip. Teşkilatımız, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasında ihracat ve ithalatta ilk üç sırada yer alıyor" dedi. D-8 ile AB arasında mukayesede bulunurken, Avrupa Birliğinin entegrasyon, D8'in ise bir işbirliği teşkilatı olduğunu belirten Genel Sekreter Musavi, "Entegrasyon çok zor bir süreç. D-8'de entegrasyon mümkün değil. D-8'in şu an önündeki hedefi işbirliğini artırmak. Evet, Avrupa Birliği entegrasyonda çok iyi bir örnek. Ama bunu yürüten iki büyük güç var, Almanya ve Fransa. Almanya ve Fransa'nın Avrupa Birliği'ne ve bu entegrasyona desteği olmasa bu mutlaka çökerdi ki geçtiğimiz krizde bu iki büyük gücün inanılmaz yardımları sayesinde ayakta kaldı zaten. Dolayısıyla D-8 ile Avrupa Birliği arasındaki tek ayırım entegrasyon ve işbirliği" dedi.

PATENT ÜRETİMİNDE GERİDEYİZ

D-8 ülkelerinin dünya nüfusunun yüzde 16'sını oluşturmasına rağmen patent üretiminde, başvurularında yüzde 1 civarında olmasının kötü bir sonuç olduğunu vurgulayan Musavi, "Bu nüfusa göre bu patent başvurusu çok az. Ama Malezya, İran, Endonezya ve Türkiye gibi dört üyemizde önemli bir potansiyel var. Genel olarak konuşursak evet, beklenin çok altındayız, potansiyelimizin çok altındayız. İşte bu potansiyeli ortaya çıkarmak üzere D-8 ülkeler arasında teknoloji işbirliğini amaçlayan ve karşılıklı bilgi, patent değişimini amaçlayan bir alanımız var" dedi. Merkezi İran'da olan bu kuruluşun sorunun ele alınacağı bir toplantıyı önümüzdeki günlerde yapacağını ifade eden Genel Sekreter Musavi, "Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama genel olarak söylersek bilimsel işbirliğinde çok iyi bir noktada değiliz. Bunun sebeplerinden birisinin üye ülkeler arasında çok farklı yapılar olması. Mesela Türkiye'de üniversiteler daha bağımsız bir yapıya sahipken, diğer ülkelerde üniversiteler devlete daha bağımlı ve karşılıklı işbirliğini bu sebeple çok oturabilir bir işbirliği şu ana kadar sağlayamadık ama elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

D-8 ÜNİVERSİTESİ KURULACAK

D-8 ülkelerindeki üniversiteler arasında birlik sağlanmasına yönelik olarak İran'da D-8 Üniversitesi kurulacağını kaydeden D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, "İran bu işe gönüllü oldu. İran'daki bir üniversite D-8 Üniversitesini kurmak için bir şehirdeki kampüsünü buna ayırdı. Burslar vasıtasıyla D-8 ülkelerinden öğrenciler getirilecek bu üniversiteye. Aynı zamanda öğrenci değişimi, akademisyen değişimi de gerçekleşecek. Şu an tam net halini almış değil. Bir sonraki zirve olan Aralık Zirvesinde İran'da yapılacak olan Devlet Başkanları Zirvesinde nihayete erdireceğiz. Şu an karşılıklı mutabakat zaptını imzaladık kurulmasına dair. Zirveye kadar da kurulma sürecini tamamlayacağız ve umut ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda diğer ülkeler de aynı şekilde D-8 Uluslararası Üniversitesinin kollarını, şubelerini kendi ülkelerinde de açacaklardır" diye konuştu.

Konferans sonrasında GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi'ye teşekkür ederek, GAÜN işlemeli bir sedef sandık hediye etti.

GAÜN’de D-8 Konferansı

GAÜN’de D-8 Konferansı

GAÜN’de D-8 Konferansı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim