• BIST 9079.97
  • Altın 2322.611
  • Dolar 32.345
  • Euro 34.8965
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

GAÜN Suriyeli gerçeklerini dünya gençlerine anlatıyor

GAÜN Suriyeli gerçeklerini dünya gençlerine anlatıyor
Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, Dünya'nın 12 ülkesinden gelen 45 gence, "Türkiye'nin Suriyeliler ile ilgili yaptıklarını...

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, Dünya'nın 12 ülkesinden gelen 45 gence, "Türkiye'nin Suriyeliler ile ilgili yaptıklarını iyi araştırın, görün ve ülkenizde bu bilgileri paylaşın" çağrısında bulundu.

GAÜN Avrupa Öğrencileri Topluluğu tarafından düzenlenen ve Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda 4 gün süreyle devam edecek olan Mülteci Sorunları Farkındalık Çalıştayı'na katılacak, Avrupa Öğrencileri Formu'na mensup, dünyanın 12 ülkesinden gelen 45 öğrenciye hitap ederken, Türkiye'nin, Suriye'deki savaş nedeniyle ülkelerinden kaçıp ülkemize sığınan Suriyelilere insani değerlerle yaklaştığını belirterek, "O insanların düştüğü duruma hiçbir zaman, hiçbir ülke, hiçbir millet düşmek istemez. Ama, düşmüş oldukları durum insani değerler açısından baktığımızda onlara bu tür yardımları yapmamız gerektiğini söylüyordu. Biz de onu yaptık" dedi.

"Kardeşçe yaşıyoruz"

Gerek ülkemiz, gerekse Gaziantep açısından genel olarak bakıldığında insanlarımızın Suriyelilere "Kardeş" gözüyle baktığı vurgusunu yapan Prof. Dr. Bedir, "Bu çerçeveden ve bu niyet ile sergilenen çabalarla Suriyeli kardeşlerimize, ülkemizde kendi vatandaşlarımıza sunduğumuz imkanlara denk imkanlar sunmaya çalışılmaktadır. Ülkemiz Suriye vatandaşlarına yönelik olarak şu ana kadar resmi rakamlara göre yaklaşık 25 milyar dolara yakın para harcandı. Bu bağlamda, ülkemiz, gerek Avrupa Birliği ülkelerinden, gerekse dünyanın diğer ülkelerinden kayda değer bir yardım da alamadı. Ülkemiz genelinde onlar için özel yaşam alanları oluşturuldu. Bu alanlarda onların yaşam standartlarını korumak şartıyla, tüm ihtiyaçlarını gıdadan giyime, sağlıktan eğitime karşılandı ve karşılanmaya devam edilmektedir. Gaziantep açısından bakarsak şu an yaklaşık 600 bine yakın Suriyeli vatandaşla birlikte Gaziantep'te yaşıyoruz. Aramızda dövüş, kavga çekişme yok; kardeş gibi yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

"Gereken tüm imkanları sunduk"

Suriyeli çocuk ve kadınlara ayrı bir önem vererek, bu gruba yönelik sosyolojik açıdan büyük projeler yürütüldüğüne işaret eden GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, "Kadınlara özel kurslar düzenleyip el maharetleri ve becerileri kazandırıyoruz. Kendi hayatlarını, kazançlarını idame etmenin yollarını onlara öğretmeye çalışıyoruz. Çocukları kendi okullarımızda Türk çocuklarıyla karıştırarak aynı sınıflarda okutuyoruz. Şu an Gaziantep'te yaşayan Suriyeli çocukların bir kısmı bizim çocuklarımızla aynı okullarda aynı eğitimi alıyor" ifadelerini kullandı.

Bedir, Suriyeli çocuklara Arapça eğitimin yanı sıra, özel sınıflarda Türkçe eğitim verildiğini de vurgularken, özellikle Arapça eğitimle ilgili tüm müfredatın hazırlanıp, kitapların basıldığını, bu kitapların Gaziantep Üniversitesi'nin akademik kadrosunun büyük katkısıyla hazırlandığını da sözlerine ekledi.

"Bu gerçekleri ülkelerinizde anlatın lütfen"

Konuşmasının son bölümünde çalıştaya katılan öğrencilere, "Türkiye'nin Suriyeliler ile ilgili yaptıklarını iyi araştırın, görün ve ülkenizde bu bilgileri paylaşın" çağrısında bulunan Bedir, "Eğitim gören çocukların anne-babalarına özellikle sanayi alanında yeni iş imkanları ve istihdam alanları açıldı. Yükseköğretimde öğrenim görmek isteyen Suriyeli gençlerimize, üniversitemizde Arapça eğitim programları açtık. Bu gençlerimize, Başta İnşaat Mühendisliği olmak üzere mühendislik alanlarında, İlahiyat Fakültesi ve İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi'nde Arapça eğitimlere vermekteyiz. Bu alanlara Arap kökenli hocalar tahsis ettik, öğrenimlerini yine kendi vatandaşları olan hocalardan almaktalar. Suriyelilerle ilgili yapmaya çalıştığımız şeylerin kısa bir özeti bu. Sizleri bu güzel faaliyetlerinizden dolayı kutluyorum. Dünyayı barışa kavuşturmak tekrar dünyada barış ortamını elde edebilmek adına zerre kadar da olsa bu katkınızdan dolayı tebrik ediyorum" diye konuştu.

GAÜN Suriyeli gerçeklerini dünya gençlerine anlatıyor

GAÜN Suriyeli gerçeklerini dünya gençlerine anlatıyor

GAÜN Suriyeli gerçeklerini dünya gençlerine anlatıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim