• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

GAÜN Mavera’da “İnovasyon Yolculuğunda Gaziantep” Paneli

GAÜN Mavera’da “İnovasyon Yolculuğunda Gaziantep” Paneli
Gaziantep TEKNOPARK bünyesindeki IPA projesi kapsamında, "INOVANTEP Yerelden Küresele Buluşuyor" temalı Bölgesel Girişimcilik Günleri, Gaziantep Üniversitesi...

Gaziantep TEKNOPARK bünyesindeki IPA projesi kapsamında, "INOVANTEP Yerelden Küresele Buluşuyor" temalı Bölgesel Girişimcilik Günleri, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Salonunda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan GAÜN Target Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, İnovasyon Yolculuğunda Gaziantep konulu panelde Gaziantep başlığını iyi düşünmek gerektiğini belirterek, "Çok dolu olan bu kelime sadece Gaziantep'in değil bu şehrin insanlarını da tarif etmektedir. Bu şehir çok fazla inovasyon ve girişimci çıkarır. Medya'da, kitaplarda gördüğünüz inovasyon ve girişimciler değil. Dolayısıyla Gaziantep'in bu özelliği çok farklı ve dünyada da bu anlamda özel" dedi. Uzmanlık alanının sağlık sektöründe İnovasyon olduğunu dile getiren GAÜN İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Özdemir "21. Yüzyılda fark oluşturmak ve lider olmak istiyorsanız bilgiye dayalı inovasyonu anlamak gerekiyor. Bilginin nasıl üretildiğini bilmek ve katma değerli ürün üretmek gerekiyor. Hatta Dünya'nın pek çok yerinde inovasyon yönetimi ve yönetişimi programları da açılıyor. Gaziantep heyecanlı ve aurası olan girişimciliğin özel ve özgün olduğu bir şehir. Hem bireysel hem de tek vücut halinde çalışılabilen kitlesel bir girişimcilik ruhu var. Dünyanın hiçbir yerinde bu iki yetenek mevcut değil. Kitlesel inovasyon konsepti çok önemli. 1950'lere kadar yerel inovasyon yapılırken 1990'larda küresel modeller önemli hale geldi. 2016 yılına geldiğimizde ise hem yerel hem de uluslararası konseptleri çok iyi bilmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"ARGE MERKEZLERİNİN OLUŞTURULMASI ÇABASINDAYIZ"

Bilim Teknoloji ve Sanayi İl Müdürlüğünde Makine Mühendisi olan Soner Ziya Öztürk konuşmasında, "Bakanlığımız daha önce denetim faaliyetleri yürütürken şu an illerde yerel bazlı kamu-sanayi-üniversite işbirliğini geliştirme açısından oluşturduğumuz kurulda yaptığımız çalışmalarla özellikle bu konuda yol almaya çalışıyoruz. Öğrenci arkadaşlarımızın düşündüğü şeyler ve kapasitelerini önemsiyorum. Bunların farkına varılması gerekiyor. Gün geçtikçe gelişiyoruz. Bu anlamda yenilikçilik, ARGE gibi konu başlıklarında hem bakanlığımızın destekleri arttı hem de yaptığınız çalışmalardan sonuç alabilmeniz anlamında gerekli yönlendirmeler yapabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakanlığın son dönemde çok önem verdiği konulardan birinin de ARGE Merkezleri olduğunu söyleyen Öztürk, "ARGE ve Tasarım Merkezlerinde temel bilim mezunları çalıştırılırken yeni ARGE yasasıyla birlikte ilk 2 yıl maaşlarının bir kısmı karşılanacak. İkinci kısım ise her çalışan gelir vergisi öder. Gelirinin yüzde 20'si kadar gelir vergisi ödeyip maaş arttıkça da bu rakam artar. Temel bilimlerde yüksek lisans veya diğer bölümlerde doktora yapmış olanların gelir vergisinin yüzde 95'i alınmaz. Doğal olarak maaşları artmış olur" şeklinde konuştu.

"BÖLGEYE 200 MİLYON TL KATMA DEĞER SAĞLADIK"

Ajansın faaliyetlerinden ve bölge için inovasyon adına yaptıkları çalışmaları aktaran İKA Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, "İKA olarak, belirlenen stratejimiz doğrultusunda temel alanlara bağlı olarak gerek paydaşlarımız gerekse Kalkınma Bakanlığından aldığımız bütçeleri özel, kamu ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtıyoruz. Bağımsız değerlendiricilerden geçen ve başarılı bulunan projeler dahilinde hibe veriyoruz. Bugüne kadar ekonomik kalkınma, turizm altyapısı geliştirme ve organik tarımın geliştirilmesi mali destek programı gibi pek çok destek programı ile fonlama yaptık. Şu an enerji verimliliği ve organik tarımın geliştirilmesi mali destek programımız açık bulunmakta. Bugüne kadar mali destek kapsamında verdiğimiz kaynak 100 milyon TL üzerinde gerçekleşti. Ama bunu eş nüanslarla düşündüğümüzde yaptığımız istatistiklerle bölgeye 200 milyon TL'nin üzerinde katma değer sağladığımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"İNOVATİF PROJELERİ DESTEKLİYORUZ"

KOSGEB destek programları hakkında bilgi veren KOSGEB Gaziantep Müdürü Dr. Sadık Gözek, Gaziantep'in bu yıl destek programlarından daha fazla faydalanmasını istediğini belirtti. Gözek, "Özellikle orta, ileri teknoloji gerektiren ve dışa bağımlı olduğumuz sektörlerde 300 bin TL hibe, 500 bin TL faizsiz kredi imkânı veriyoruz. Yine siz genç girişimci arkadaşlarımızın faydalanabileceği 50 bin TL hibe, 100 bin TL faizsiz kredi imkanı sağlıyoruz. Paydaşlarımızdan Gaziantep TEKNOPARK ve Target Teknoloji Transfer Ofisi ortak Cosme(Avrupa İşletmeler Ağı) projemiz ile işletmelerin getireceği her türlü inovatif fikir ve projeye, etkinliğe destek verebiliyoruz" dedi.

"ESKİ KÖYE YENİ ADET"

TSE Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Mehmet Hakan Yıldırım da, "Halk arasında, "Eski Köye Yeni Adet" diye bir sözümüz yerleşmiştir. Aslında adetlerimiz hep standarttır. Dolayısıyla standartları oluşturmaya çalışan bir kurum olarak İSO standartları dediğimiz Uluslararası standardizasyon teşkilatı üyesiyiz. Dünya'da oluşabilecek herhangi bir standardın oluşması sizin fikirlerinizin yönlendirmesiyle sağlanabilir. Bu çok önemli bir şey. Bu anlamda herkes elini taşın altına koyması gerekmektedir. Faaliyetlerimizle ilgili olarak ise şunları söyleyebilirim; ürün belgelendirme, hizmet yeri belgelendirmesi, yönetim sistemleri belgelendirmesi, muayene gözetim alanlarındaki faaliyetlerimiz, ulaşım lojistik merkezi başkanlığımızca araçlarla ilgili karayolu uygunluk belgeleri, deney kalibrasyon merkezlerimizde ürünlerle ilgili deneyler ve kalibrasyonlar. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ifade ettiği rakamlarla yaptığımız faaliyetlerle ilgili olarak Dünya'da 200 milyar dolar Türkiye'de ise 2 milyar dolar bir pazar var. Ve Türkiye'deki bu pazarın %70'inden yabancı kuruluşlar faydalanıyor. Tabii TSE gibi yerli kuruluşlardan bu hizmetlerin alınmasını önemsiyoruz. Bu anlamda inovatif belgelendirmeler yapmaya başladık ve yurt dışına belge satar olmanın mutluluğunu yaşıyoruz " şeklinde konuştu.

"GETAM PROJESİNİ ÇOK YAKINDA HİZMETE SUNACAĞIZ"

Gaziantep'in dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Gaziantep TEKNOPARK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetimi adına panele katılan Ali Değer, "Gaziantep Ticaret Odası olarak 2020 hedefimizde Gaziantep'in sanayideki bu önderlik yarışında 4. sıraya oturtmayı planlıyoruz. Dünyanın en rekabetçi 7. şehri olarak Gaziantep'in bu bayrağı taşıması için inovasyon ve ARGE'nin gerekliliği ve uygulayıcısı kurumlardan biri olduğumuzun farkındayız. Gaziantep Ticaret Odası olarak üyelerimize değişik alanlarda eğitim, fuar organizasyonları yapıyoruz. Özellikle inovasyon ve ARGE anlamında projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu bağlamdaki Organize Sanayi Bölgesinde Teknik Lise kurma aşamasındayız. Gaziantep KOSGEB ile beraber yürüttüğümüz Gaziantep Endüstriyel Tasarım ve Modelleme Merkezi şeklinde (GETAM) projemiz gündemde. Bu Modelleme ve Tasarım Merkezini nisan ayı içinde hem üyelerimiz hem de siz gençlerimizin hizmetine sunacağız" diye konuştu.

"İnovasyon Yolculuğunda Gaziantep" paneline, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Gaziantep KOSGEB Müdürü Dr. Sadık Gözek, Bilim Teknoloji ve Sanayi İl Müdürlüğü Uzmanı Soner Ziya Öztürk, TSE Güney Doğu Bölge Koordinatörü Mehmet Hakan Yıldırım, Gaziantep TEKNOPARK Yönetim Kurulu ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Değer, GAÜN İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Özdemir panelist olarak katıldı.

Günün anısına panelistlere plaket verilerek, "İnovasyon Yolculuğunda Gaziantep" paneli sona erdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim