• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Gatilov: ABD ve BM de Kürtlerin temsil edilmesini istiyor; ama Türk faktörü var

Gatilov: ABD ve BM de Kürtlerin temsil edilmesini istiyor; ama Türk faktörü var
Suriye görüşmelerini Rusya adına izlemek üzere İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, ABD ve Birleşmiş...

Suriye görüşmelerini Rusya adına izlemek üzere İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, ABD ve Birleşmiş Milletler'in de Kürtlerin Cenevre görüşmelerine katılmasından yana olduğunu söyledi. Sahip oldukları siyasi etkiden dolayı Suriye muhalefetinin önemli bir parçası olarak gördükleri Kürtlerin görüşmelere katılması konusunda ısrarcı olmaya devam edeceklerini söyleyen Gatilov, "Bu nedenle Suriye'yle ilgili tüm konularda Kürtlerin çıkarları da dikkate alınmalı. ABD de genel olarak bu düşüncemizi paylaşıyor. Ancak Kürtlerin görüşmelerden ve siyasi süreçten dışlanmasını isteyen karışıklığa neden olan bir Türk faktörü var." dedi.

Cenevre'de Rus Ria Novosti ajansına değerlendirmelerde bulunan Gennadi Gatilov, Suriye'de siyasi çözümle ilgili tüm konuların Kürtlerin de çıkarına olacak şekilde çözülmesini istediklerini, ABD ve Birleşmiş Milletler'in görüşünün de Türkiye'nin karşı çıkmasına rağmen bu yönde olduğunu söyledi.

Gatilov, "Kürtler Suriye muhalefetinin çok önemli bir parçası. Suriye topraklarının önemli bir kısmını kontrol ediyorlar ve ciddi bir politik etkiye sahipler. Bu yüzden Suriye çözümü ile ilgili tüm konular Kürt kısımlarının çıkarlarını da göz önüne alarak çözülmeli. Bu yüzden başından beri Kürtlerin Suriye görüşmelerine katılmasından yanayız." diye konuştu

Rus yetkili, "Amerikalılar da genel olarak bizim bu görüşümüzü paylaşıyor. Maalesef, Kürtlerin görüşmelerden ve siyasi çözümden hariç tutulmasında ısrarcı olan Türkiye gibi karışıklığa neden olan faktörler var." ifadelerini kullandı.

Moskova'nın, Ankara'nın bu duruşunu "yanlış" olarak gördüğünü söyleyen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Kürtlerin görüşmelere katılması konusunda ısrarcı olmaya devam edeceklerini dile getirdi. Gatilov, "Amerikalılar da prensipte bizim görüşümüzü paylaşıyor. Bu konunun sonraki aşamalarda çözüleceğine inanıyorum." dedi.

Görüşmelere arabuluculuk eden BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura'nın da Kürtlerle ilgili bu görüşü paylaştığını söyleyen Gennadi Galitov, "Mistura da Kürtlerin daha sonra görüşmelere katılmasının gerekli olduğuna inanıyor." diye ekledi.

Gatilov, Cenevre'deki görüşmeleri kapsamında dün Mistura, ABD özel temsilcisi Anne Patterson ve PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile bir araya gelmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim