• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

GAPTARIM ve GAPFOOD Fuarları açıldı

GAPTARIM ve GAPFOOD Fuarları açıldı
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen, "9. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM)" ile "14. Gıda, Gıda Teknolojileri ve...

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen, "9. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM)" ile "14. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı (GAPFOOD)", Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın katılımıyla Ortadoğu Fuar Merkezi'nde törenle açıldı.

Gaziantep Ticaret Odası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, Gaziantep Ziraat Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, Güneydoğu İhracatçılar Birliği'nin de desteğiyle Akort Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen GAPTARIM ve GAPFOOD fuarlarının açılışına, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Milletvekili Nejat Koçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, ilçe belediye başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarım ve hayvancılığın günümüzde oldukça önem kazandığını söyledi. Fakıbaba, "Et ithalatı yapılmasına çok üzülüyorum. Bunu hep birlikte çözeceğiz. İnsan neslinin devamı, sağlıklı gelişimi için tarıma her zaman ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçlarımız karşısında tarımsal ürünlerde ki teknolojik gelişmeleri üreticilerimiz çok iyi takip ederek, devletimizin çiftçilere ve üreticilere verdikleri desteklerle sektörde dışa bağımlılığı düşürmemiz lazım" dedi.

Bilim, teknoloji ve markalaşmanın gelişen dünyanın artık olmazsa olmazı olduğunu kaydeden Fakıbaba, "Üreticilerimize ve çiftçilerimize verdiğimiz destekler ve onların çabalarıyla Türkiye'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektörü gelişmiş teknolojilerle üretmeye devam edecek ve bundan sonra markalaşma bu sektörde olacak" şeklinde konuştu.

"Tarım makineleri üreticilerinin en büyük sıkıntısı KDV'dir"

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da Türkiye'de tarıma çok daha fazla önem verilmesi gerektiğini ve dünyanın kuraklığa doğru gittiğine dikkat çekerek, "Topraklarımızı ve suyumuzu verimli kullanmadığımız takdirde ileriki yıllarda çok fazla kuraklıkla karşı karşıya kalacağız. Bundan dolayı sulama konusunda bakanlığımızdan desteklerini talep ediyoruz. Devletimiz bu konuda yeteri derecede destek veriyor ama bunun biraz daha artmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Tarım makineleri üreticilerinin en büyük sıkıntılarından birisinin de KDV olduğunu dile getiren Konukoğlu, "Bu üreticilerimizin hepsi yüzde 18'de ham maddesini alıyor. Yüzde 8'de satışını gerçekleştiriyor. Bu firmaların yüzde 8 ile hammaddesini almasına imkân sağlanması gerekiyor ya da direk yerli üreticiye bunun aylık bir şekilde ödenmesi konusunda yardımcı olunması gerekiyor. Şu anda ki firmalarımızın birikmiş KDV alacakları var. Diğer bir tarafta ise eğer yerli üretmezseniz ithal ederseniz. Yüzde 8 ile ithal eder yüzde 8 ile de satarsınız. Bu durum yerliyi desteklemek mi yoksa ithalatı desteklemek mi biz bunu çözemiyoruz. Bu konuda da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteklerini bekliyoruz. KDV yüzde 18 olarak yapılsın ama çiftçiye direk yüzde 18'lik fatura kesilsin. Ziraat Bankası'ndan bu parasını tahsis etsin. Bu konuda çiftçimiz hem destek almış olur hem de üreticilerimizin daha çok ürün satarak önlerini açmış oluruz" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Milletvekili Nejat Koçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Vali Ali Yerlikaya, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve protokol üyeleri, açılış kurdelesini keserek, stantları dolaştı.

GAPTARIM ve GAPFOOD fuarlarına bu yıl 180 firma markalarıyla katıldı. Gaziantep'in yanı sıra Adana, Adıyaman, Aksaray, Ankara, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kilis, Konya, Kocaeli, Mersin, Samsun, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'dan gelen firmalar, tarım makineleri, traktör ve ekipmanları, hayvansal üretim makineleri, gübre, ilaçlama, yem katkı maddeleri ve gıda ürünlerini sergiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim